ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όσο το συζητάνε, το σενάριο εκλογών είναι υπαρκτό

12:20 - 20 Νοε 2016
Κι όμως, υπάρχει σενάριο εκλογών. Και το αποκαλύπτει ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην συνέντευξή του στην WSJ, όπου παραδόξως μία σημαντική αναφορά του σχεδόν αγνοήθηκε κατά την αναμετάδοση από άλλα έντυπα και μέσα.

Προς το τέλος της συνέντευξης και αφότου έχει επισημάνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ακόμη και αν είναι περισσότερα απ’ ό,τι θα περίμενε δεν θα είναι επαρκή για την έναρξη του «ενάρετου κύκλου» της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται: «Πότε θεωρείτε πιθανό να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές;».

 

Και η απάνηση που δίνει ο κ.Τσακαλώτος συνιστά την πρώτη επίσημη παραδοχή εκ μέρους ενός μέλους της κυβέρνησης, ότι το ενδεχόμενο εκλογών μελετάται και πάντως είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων: «Με την αίρεση ότι δεν θα προκύψει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη, δε βλεπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017».

 

Όπερ μεθερμηνευόμενον: αν προκύψει το κακό σενάριο, οι εκλογές είναι σχεδόν προαποφασισμένες. Και ας λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος («Αυγή») ότι δεν υπάρχει σενάρο εκλογών και ότι η κυβέρνηση και δεν θα υποχωρήσει από τις αρχές της και  θα περάσει την δεύτερη αξιολόγηση.

 

Την ίδια στιγμή πάντως, όλο και περισσότερα εγκαίνια έργων δρομολογούνται. Για καλό και για κακό, μήπως;


Εφόσον όλα αυτά συμβούν έτσι, όπως εκτιμά και ο κ.Τσακαλώτος, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την επιστροφη στην ανάπτυξη, το πολιτικό κλία θα είναι πολύ διαφορετικό του χρόνου τέτοια εποχή.

 

Στον πυρήνα της σκέψης, όπως τουλάχιστον αυτή εκδηλώνεται, ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει άδικο - αν και είναι συζητήσιμο το κατά πόσον το κλίμα αναστρέφεται με τα φορολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία θα είναι πολύ δυσμενέστερα από τις αρχές του 2017. Μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να είναι στην οικονομική θεωρία καλός, η πολιτική του διορατικότητα δοκιμάζεται όμως σκληρά…

 

Υπό αυτούς τους όρους και από την στιγμή που ένας υπουργός της κυβέρνησης δεν απορρίπτει ρητώς και κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο των εκλογών, θα μπορουσε κανείς να κάνει την παρακινδυνευμένη υπόθεση ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολιτικού κύκλου, ο οποίος αντίθετα με ό,τι επιμένει να διατυμπανίζει ο κ. Τσίπρας, μάλλον θα συμπεριλάβει και το κόμμα του και τον ίδιο.

 

Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει κάποια στιγμή την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι επί των ημερών του τερματίστηκε η κρίση (πώς θα γίνει αυτό, είναι αξιοπερίεργο…), θα εισπράξει τα επίχειρα των καταστροφικών επιλογών του και θα πληρώσει και για τις αμαρτίες των προηγούμενων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 20 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.