ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επικίνδυνη εθνική απομόνωση

02:43 - 25 Μαρ 2017
Πριν από περίπου ενάμιση μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βερολίνο. Είχε ως γνωστόν συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπήρξαν, δέχθηκε σαφή μηνύματα.

Κατ΄αρχάς να μην βιάζεται, να μην επιμένει στο αίτημά του για εκλογές και - κατά κάποιους - να βάλει και πλάτη αν χρειαστεί, ώστε να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα που συζητούνται. 

 

Ηταν αυτές ξεκάθαρες ενδείξεις των διαθέσεων που κυριαρχούν στο Βερολίνο έπειτα από οκτώ χρόνια καρκινοβασίας των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης, που πέρα από περικοπές και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, καμία προωθητική μεταρρύθμιση δεν έχουν φέρει στην χώρα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσων και καταλυτικό τον ρόλο της σημερινής. 

 

Η στάση του Σόιμπλε ήταν μία ξεκάθαρη ένδειξη για το ότι οι πολιτικές συμμαχίες, όπως τις αντιλαμβάνται κάποιοι στην Αθήνα, είναι ένα στοιχείο πεπαλαιωμένο, κατάλοιπο άλλης εποχής. Ο δεξιός Σόιμπλε δεν πρόκειται να κάνει χάρες στον δεξιό Μητσοτάκη στο όνομα μίας πολιτικής συγγένειας. Ειδικώς δε, όσο γνωρίζει προσωπα και πράγματα που εξακολουθούν να διεκδικούν ρόλο στην ΝΔ - και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μητσοτάκη…

 

Την ίδια ψυχρολουσία δέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται πως ματαίως επενδύει το ελάχιστο πολιτικό κεφάλαιο που του έχει απομείνει σε μία ενδεχόμενη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

 

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ηγετικού στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έδωσε την εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που μετέφερε ο αντικαγκελάριος ήταν «μην ελπίζετε σε κάτι διαφορετικό αν κερδίσει τις εκλογές το SPD». Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρόκειται να χαριστούν στην ελληνική Αριστερά, επειδή το «δίκιο είναι με το μέρος της»…

 

Οι δύο αυτές συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τις πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας είναι ενδεικτικές του μεγάλου προβλήματος της χώρας. 

 

Η πολιτική της τάξη αντιμετωπίζεται με συνολική επιφύλαξη και δυσπιστία στο Βερολίνο και αλλού. Και το χειρότερο είναι πως οι όροι της συζήτησης στην χώρα, όπως επιμένει να την κάνει κυρίως η Αριστερά και ο Τσίπρας, μεγαλώνουν την απόσταση και την επικίνδυνη πλέον απομόνωση της Ελλάδας από την Ευρώπη, όσο και αν ο Πρωθυπουργός στις ηρωικές επιστολές του επιμένει να επικαλείται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». 

 

Υπό αυτούς τους όρους και όσο πρόοδος στην επίλυση των δομικών προβλημάτων της χώρας δεν σημειώνεται, η επόμενη φάση της ελληνικής κρίσης προμηνύεται χειρότερη από τις προηγούμενες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.