ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα παιδία παίζει (και η ευθύνη των πολιτών)

10:07 - 31 Ιουλ 2017
Οι συνομιλίες Τσίπρα - Βαρουφάκη μέσω γραπτών μηνυμάτων την εποχή που οι δυο τους και η πρώτη φορά Αριστερά έπαιζαν την τύχη της χώρας κορώνα γράμματα, είναι από μία άποψη σοκαριστικές.

Όχι επειδή δεν γνωρίζαμε την επιπολαιότητά τους, την αμετροέπεια και την ανεπάρκεια. Οι διαπιστώσεις αυτές είχαν γίνει νωρίς και προειδοποιήσεις υπήρξαν εγκαίρως.

 

Ούτε επειδή στα αλήθεια συζητούσαν και διαπραγματεύονταν την έξοδο από το ευρώ, ενώ ονειρεύονταν και την εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία ή την Βενεζουέλα.

 

Το πιο σοκαριστικό από όλα είναι ότι οι διάλογοι αυτοί καταδεικνύουν πως στο πεδίο εκείνης της διαπραγμάτευσης η αντιμετώπιση των ανθρώπων που είχαν την μοίρα της χώρας στα χέρια τους, θυμίζει περισσότερο γυμνασιακή συζήτηση.

 

Δεν μεταδίδουν τα μηνύματα αυτά ούτε αγωνία, ούτε σοβαρότητα, ούτε κάποια διαδικασία συζήτησης και ενημέρωσης, την οποία θα ανέμενε κανείς από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

 

Οταν ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως το Grexit με την φράση «ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση», ο διάλογος θυμίζει εφήβους που συζητούν για τις περιπέτειές τους και όχι υπεύθυνους πολιτικούς που διαχειρίζονται την διακυβέρνηση της χώρας.

 

Οταν όλα αυτά συνδυάζονται με την εμμονική συνήθεια του Βαρουφάκη να ηχογραφεί τους συνομιλητές του ή να στέκεται μπροστά στην κάμερα της συζύγου του έπειτα από κάθε συνάντηση στις Βρυξέλλες και να διηγείται τι είχε συμβεί, καταλαβαίνει κανείς ότι στο πρόβλημα επιδρούν και άλλες παράμετροι.

 

Με τις αποκαλύψεις αυτές γνωρίζουν πλέον όλοι ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δήθεν αριστερής κυβέρνησης. Είναι η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας και συναίσθησης της ευθύνης.

 

Και επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε μία «μικρή» λεπτομέρεια: ο Βαρουφάκης ήταν πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τον είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 135.000 πολίτες στην Β’ περιφέρεια της Αθήνας.

 

Ολοι αυτοί κάτι οφείλουν να σκεφτούν…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.