ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κόλπο του Μακρόν

13:31 - 08 Σεπ 2017
Το διήμερο του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό από επικοινωνιακής άποψης. Τα λόγια του θερμά, οι συμβολισμοί θετικοί για την χώρα μας και η εικόνα για την κυβέρνηση πολύ καλύτερη από όσο θα μπορούσε να ελπίζει και ο πιο φανατικός οπαδός του Τσίπρα.

Αν προσέξει όμως κάποιος μερικά στοιχεία θα κατανοήσει μία πτυχή της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και θα εκτιμήσει διαφορετικά το ποιος ωφελείται περισσότερο από αυτήν ή ποιος επιτυγχάνει πραγματικά τους στόχους του.

Πίσω από τα χαμόγελα, τους εναγκαλισμούς και τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις στον ενικό, για την ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάζουν πολλά. «Είμαστε μαζί σας, αλλά τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις», ήταν το μήνυμα του κ. Μακρόν.

Άρα η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει. Αν μπορεί.

Και πάντως, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν αλτρουιστικές επενδύσεις. Οποια συμφωνία και αν υπογραφεί έχει στόχο το κέρδος, αυτό που είναι τόσο ξένο στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η επίσκεψη ήταν όμως πολιτικά επωφελέστερη.

Ηλθε στην Αθήνα, με ό,τι αυτή συμβολίζει (από κοιτίδα της Δημοκρατίας έως «άτακτο παιδί» της Ενωσης και επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης), προκειμένου να μιλήσει για το δικό του όραμα για την Ευρώπη. Κοινώς για τον νέο ρόλο που επιδιώκει να διεκδικήσει για την Γαλλία. Και αυτό αρέσει πολύ στους Γάλλους.

Το εκανε δε αυτό, αφότου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε ένα νομοσχέδιο με σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές στα εργασιακά, το οποίο έχει συγκλονίσει την Γαλλία.

Και τα δύο, είναι το δείγμα γραφής του Μακρόν προς το Βερολίνο. Είναι προφανές ότι δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με την Μέρκελ, αλλά επειδή οι δυό τους θα τα λένε, επιδιώκει να επιδείξει τις δικές του διεκδικήσεις και την δική του φιλοσοφία στην νέα Ευρώπη.

Το Βερολίνο τον ακούει και περιμένει. Αλλωστε προηγούνται οι γερμανικές εκλογές στα τέλη του μήνα, από τις οποίες θα φανεί ποιος είναι ή παραμένει ο ισχυρός παίχτης.

Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στο ευρωπαϊκό σκηνικό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο της νέας περιόδου. Όμως οι επιδόσεις του δεν θα κριθούν από τις ομιλίες στην Πνύκα και τις βόλτες στην Ακρόπολη. Θα κριθούν από το αν θα κατορθώσει να μεταρρυθμίσει κατ’ αρχάς την δική του χώρα, το δημόσιο και την προστατευόμενη οικονομία της.

Αν δεν τα κατορθώσει αυτά, δεν πρόκειται να είναι ισότιμος συνομιλητής της Μέρκελ και οι δικοί μας θα μείνουν απλώς με τα χαμόγελα και τις σέλφι της Μπριζίτ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.