ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

15:49 - 12 Οκτ 2018
Εδώ μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο από ποτέ: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», μπορούμε ή και οφείλουμε να αναρωτηθούμε, έπειτα από τα όσα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας και αυτά που ακούμε τις τελευταίες ημέρες.

 

Τον κυβερνά ο Πρωθυπουργός, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας;

Όχι και πολύ, απ’ ό,τι φαίνεται. Παρακολουθεί απλώς χαμογελαστός και αμέριμνος μία χώρα ολόκληρη να καταρρέει και αρκείται στο παρευρίσκεται σε δεξιώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπου πάντως φαίνεται ότι καλοπερνά.

 

Ακούει τον κυβερνητικό εταίρο του να ανακοινώνει διάφορα εξωφρενικά, αλλά δεν δείχνει να ενοχλείται. Ούτε τον διαψεύδει, ούτε τον μαζεύει, ούτε καν τον σχολιάζει.

 

Μήπως κυβερνά την χώρα ο Πάνος Καμμένος; Μοιάζει να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μόνο που δεν είναι Πρωθυπουργός. Απλώς κρατά όμηρο τον Πρωθυπουργό και μοιάζει να αλωνίζει ανενόχλητος.

 

Μήπως τον κυβερνά η Μέρκελ; Την άδειά της ζητούν ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος για να μην κόψουν τις συντάξεις και από αυτήν εξαρτώνται πολλά για τα προσφυγικό πρόβλημα που απειλεί να πνίξει την χώρα. Όμως και η Μέρκελ δεν δείχνει να έχει και πολλή όρεξη να ασχοληθεί μαζί μας.

Μήπως οι Αμερικανοί; Οι πολιτικές παρεμβάσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ είναι πρωτοφανείς για το διάστημα της Μεταπολίτευσης τουλάχιστον. Την μία διαψεύδει τον Καμμένο για τις νέες βάσεις, την άλλη επιδοκιμάζει ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του υπουργού Αμυνας.

 

Μήπως κυβερνούν την χώρα οι αγορές; Διόλου απίθανο, αλλά αυτές ούτως ή άλλως κυβερνούν τον κόσμο όλο. Είναι καλύτερο όμως να έχεις και μία δική σου κυβέρνηση που να μπορεί έστω να υποδυθεί ότι ανταποκρίνεται στην αποστολή που της έχει ανατεθεί.

Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι την χώρα δεν την κυβερνά κανείς. Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ακυβερνησίας, η οποία διαβρώνει την οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία.

 

Οι φέροντες την ευθύνη της διακυβέρνησης απλούστατα δεν ασκούν τα καθήκοντά τους. Είναι απλοί παρατηρητές των εξελίξεων και αδυνατούν να οδηγήσουν την χώρα προς  μία κατεύθυνση, έστω λανθασμένη.

 

Ορθότερα: την παρακολουθούν απλώς να πορεύεται προς την καταστροφή. Ανακόπτεται η πορεία; Δύσκολα καταλήγει κάποιος σε κατηγορηματική απάντηση…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.