ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Συντάξεις, εργασία και μία στροφή… 360 μοιρών

Συντάξεις, εργασία και μία στροφή… 360 μοιρών

00:57 - 14 Μαϊ 2019
Η εξελισσόμενη πολιτική αντιπαράθεση έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, αν και υπάρχει μία βάσιμη υποψία. Να περιορίζεται αυτό μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου: πολιτικών, υποψηφίων, δημοσιογράφων και τρολ.

Όπως και να ‘χει όμως, φανερώνει πώς μία συζήτηση γίνεται μονίμως εκτός θέματος, άλλοτε σκοπίμως, άλλοτε λόγω αδυναμίας αντίληψης του σημαντικού και του κρίσιμου για την χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με την αντιπαράθεση για την δήθεν επταήμερη εργασία, αν το είπε ή δεν το είπε ο Μητσοτάκης και πώς η χώρα από Σουηδία των Βαλκανίων θα μετατραπεί σε Βρετανία της πρωτοβιομηχανικής περιόδου.

Κάνουν όλοι και πρώτος ο Πρωθυπουργός λες και δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει, αφενός, στην ελληνική αγορά εργασίας και, αφετέρου, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Εξανέστη ο κ. Τσίπρας και είπε ότι ο Μητσοτάκης θα επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα. Λες και ο ίδιος δημιούργησε τον επίγειο παράδεισο.  

Και, επίσης, λες και δεν υπάρχουν ήδη τόσες και τόσες επιχειρήσεις με επταήμερη εργασία.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό και μάλλον πολύ πιο θλιβερό και ανησυχητικό ένα άλλο σύμπτωμα της περιόδου.

Επειτα από 10 χρόνια κρίσης, η συζήτηση επανέρχεται στην δήθεν 13η σύνταξη και τον συναγωνισμό λαϊκισμού για το ύψος των συντάξεων εν γένει.

Στην χώρα όπου οι μισθοί έχουν συμπιεστεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί σε σημείο εξαθλίωσης, συζητάμε αν οι συντάξεις θα είναι 1.000 ή 800 ευρώ, όταν ο μισθός του εργαζομένου μπορεί να είναι και λιγότερος από το μισό. Ή όταν είναι πλέον τέτοια η φτωχοποίηση μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων, που η χορήγηση ενός επιδόματος δεν σώζει τίποτε.

Είναι αμφίβολο αν επαρκεί και για την εξαγορά ψήφων.

Ως προς τούτα έχει ιδιαίτερη αξία η μαρτυρία παλαιού στελέχους του οικονομικού επιτελείου, για τα όσα συνέβαιναν στην πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης. Ως γνωστόν, μέχρις ότου δημιουργηθούν μηχανισμοί και διάφορα ταμεία, οι ευρωπαϊκές χώρες δανείζονταν από τις αγορές για να δανείσουν στη συνέχεια την Ελλάδα. Δανείζονταν ακριβά για να δανείσουν φτηνά. Και όπως λέει το στέλεχος αυτό του οικονομικού επιτελείου της περιόδου εκείνης, θυμάται ακόμη την οργή συναδέλφου του από πρώην κομμουνιστική χώρα, όταν διαπίστωνε ότι δάνειζε την Ελλάδα επί ζημία, ενώ οι δικές μας συντάξεις ήταν τριπλάσιες από ό,τι στην χώρα του.

Δέκα χρόνια μέσα στην κρίση, από την δημόσια συζήτηση και ιδίως από τα όσα αναφέρει και εξαγγέλλει η κυβέρνηση, γίνεται φανερό ότι έχει γίνει μία στροφή… 360 μοιρών, που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός. Κυνηγάμε την ουρά μας.

Μοιράζουμε συντάξεις και σκούζουμε μόλις πάει να γίνει συζήτηση για εργασία.

Είναι η συνταγή της απόλυτης αποτυχίας. Σε λίγες ημέρες θα δούμε ποιοι και πόσοι εξακολουθούν να την βρίσκουν νόστιμη.

Τώρα δεν υπάρχουν και κορόιδα να σε δανείζουν φτηνά. Πρέπει να πας στις αγορές…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.