ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ας ξεμπερδεύουμε με τις θλιβερές συγκεντρώσεις

Ας ξεμπερδεύουμε με τις θλιβερές συγκεντρώσεις

01:41 - 06 Ιουν 2019
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων εβδομάδων επέδρασαν καταλυτικά. Ψεύδη εκτοξεύθηκαν, γκάφες έγιναν, ευρώ-ψίχουλα μοιράστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις το θράσος και η ένταση περίσσεψαν και κομματικές συγκεντρώσεις πρωτοφανείς έγιναν.

Ήταν πρωτοφανείς ως προς το πόσο αντιπροσωπευτικές αποδείχθηκαν για την αδιαφορία των πολιτών και το πόσο άχρηστες ως μέγεθος προς μέτρηση για το ποιος κάνει τις μεγαλύτερες.

Φαίνεται ότι και αυτή η εμπειρία ήταν χρήσιμη. Οι κομματικές συγκεντρώσεις παλαιού τύπου είναι πλέον παρελθόν, τις κατάπιε η κόπωση των πολιτών, η επικοινωνία μέσω νέων διαύλων, η εξάντληση των παλαιοκομματικών παθών, ενδεχομένως και το «στραμπούληγμα« τόσο πολλών ποδιών από τα τσάμικα στο Σύνταγμα και τους έξαλλους πανηγυρισμούς, ακούσια προεόρτια μνημονίων και άλλων δεινών.

Το μήνυμα φαίνεται να το έχει λάβει πρώτος ο νικητής των πρόσφατων εκλογών. Εν όψει της προεκλογικής περιόδου προς την 7η Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε ότι ανοιχτές συγκεντρώσεις, τέλος.  «Οι κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις (…) απευθύνονται κατά κανόνα σε ένα ακροατήριο πεπεισμένων φίλων μας. Δεν θα πάμε σε αυτές τις συγκεντρώσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Αντί για αυτές τις παλιοκαιρισμένες μαζώξεις με τις εξέδρες, τους προβολείς, τα σημαιάκια και την απαραίτητη σκηνοθεσία ώστε οι λίγοι να φαίνονται πολλοί, που όμως έτσι κι αλλιώς δεν ακούν τι προσπαθεί να πει ο ομιλητής, ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει ένα διαφορετικό μοντέλο: θεματικές συζητήσεις σε μικρότερα ακροατήρια, όπου οι υποψήφιοι θα απαντούν σε ερωτήματα των πολιτών.

Ακούγεται καλό, ενδεχομένως να είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε προεκλογικά να ακούσει κάποιος ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο μίας προγραμματικής πρότασης κάποιου που διεκδικεί την ψήφο του.

Μακάρι να είναι ένα πρώτο δείγμα και βήμα προόδου και σε άλλα πεδία.

Το ερώτημα εν προκειμένω είναι πλέον αν θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο και ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι αρχηγοί, ή έστω κάποιοι από αυτούς.

Ίσως να έχει ο Πρωθυπουργός κάποιους καλούς λόγους να το κάνει. Οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές ήταν τόσο θλιβερές, που όχι απλώς αντανακλούσαν αυτό που τελικά διαπιστώθηκε με τα ποσοστά που καταγράφηκαν, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστούν και από μία διαφορετική σκοπιά: μπορεί και να ήταν μία από τις παραμέτρους που επέδρασαν σημαντικά στο αρνητικό αποτέλεσμα.

Θα είναι ευχάριστο αν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει κάτι διαφορετικό από το να μιλάει σε άδειες πλατείες και γήπεδα.

Το μόνο θέμα για εκείνον είναι ότι θα πρέπει κάτι να έχει να πει και φαίνεται πως αυτό λείπει…

Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 05 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.