ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ με την Novartis

01:15 - 15 Νοε 2019
Ετσι όπως πάνε τα πράγματα και μέχρις ότου φανεί αν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο, σκευωρία ή φιάσκο, φαίνεται πιθανό η όλη ιστορία να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πρώτη κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Novartis Κων. Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, προέκυψαν σύμφωνα με πληροφορίες κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατά τα όσα μεταφέρουν πηγές με γνώση της κατάθεσης Φρουζή, ο ίδιος ο μάρτυς είπε, μεταξύ άλλων ότι:

  • Δεν είχε ποτέ κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Σαμαρά
  • Δεν είχε συναντήσει ποτέ τους Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Αβραμόπουλο
  • Τον Πικραμμένο τον είχε συναντήσει άπαξ και τυχαία σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
  • Με τον Τσίπρα, τον Σταθάκη, τον Ξανθό και άλλους του ΣΥΡΙΖΑ είχε όμως αλλεπάλληλες συναντήσεις, ειδικά όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων το θέμα των συναντήσεων αυτών ήταν η κοινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Novartis κατά του νόμου της κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη κατά 50%
  • Ο τζίρος της εταιρείας το 2014 ήταν 330 εκατ., ενώ από το 2015 έως το 2019 εκτοξεύθηκε στα 400-420 εκατ. ευρώ

Θα πει κάποιος, όλα αυτά είναι απλώς μία κατάθεση, κάποιοι ισχυρισμοί ενός προσώπου με εμπλοκή στην υπόθεση. Το ίδιο ήταν όμως και τα «νομίζω», «υποθέτω», «άκουσα ότι…» των προστατευόμενων μαρτύρων. Βάσει αυτών συντάχθηκαν δικογραφίες που διακινήθηκαν σε κομματικά έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή και έξω από αυτήν, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.

Η έκβαση της Προανακριτικής Επιτροπής δεν μπορεί να προκαταληφθεί. Το αν θα στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της σκευωρίας δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιον και αυτήν την στιγμή το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, εφόσον τον ενδιαφέρει το θέμα, είναι να αναμένει και τις επόμενες καταθέσεις.

Παρά ταύτα, με τα όσα έγιναν γνωστά από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Novartis, φαίνεται ότι στενότερη ήταν η σχέση και η επαφή της εταιρείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά με οποιονδήποτε άλλον.

Μπορεί να αρνηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που κατέθεσε ο κ. Φρουζής και την αφορούν; Είναι μία λεπτομέρεια που έχει σημασία, ίσως όχι τόσο από νομικής άποψης, όσο από πολιτικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη και να μην πέσει φως στις πτυχές του σκανδάλου, της σκευωρίας ή του φιάσκου, φαντάζει πιθανό η Novartis να εξελιχθεί σε πολιτικό Βατερλό για τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.