ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η πολιτική σε αναζήτηση νέου κώδικα επικοινωνίας

Η πολιτική σε αναζήτηση νέου κώδικα επικοινωνίας

02:07 - 28 Φεβ 2020
Στην εποχή της πολιτικής ασυναρτησίας και της κυριαρχίας περίεργων προσώπων, ιδεών και πολιτικών σχηματισμών, σε κάποια επίπεδα έχει αρχίσει να αναζητείται εναλλακτικός τρόπος για την πρόσβαση στα μεγάλα κοινά.

 

 

Οι παραδοσιακοί κώδικες της πολιτικής επικοινωνίας τείνουν να καταστούν ανενεργοί και αναποτελεσματικοί. Οι συμβατικές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες ψάχνουν τον τρόπο να μεταδόσουν τα μηνύματά τους, να ακουστούν, να χτυπήσουν το τέρας του ακατάσχετου λαϊκισμού. 

 

Οι ΗΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ έχει κυριαρχήσει στην επικοινωνία, έχει παρακάμψει τα ΜΜΕ και πορεύεται προς τις εκλογές του Νοεμβρίου με ορμή και επιθετικότητα. 

 

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη, αναζητούν πρόσωπο που θα μπορέσει να χτυπήσει στα ίσια τον σημερινό εκκεντρικό (sic) Πρόεδρο. Σε αυτήν την διαδικασία σπαράσσονται, μεταδίουν αντικρουόμενα μηνύματα και υπό μία έννοια αναζητούν πολιτική ταυτότητα και αξιοπιστία. 

 

Από πολιτικής απόψεως, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είναι ενδεχομένως η πλέον συγκροτημένη πολιτική φιγούρα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. 

Εχει πολλά ντεσαβαντάζ, όπως η μεγάλη ηλικία του, το πρόσφατο καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετώπισε, ή οι υπεριβολικά ριζοσπαστικές για τα δεδομένα της Αμερικής, σοσιαλίζουσες απόψεις του. Κάνει όμως έναν προεκλογικό αγώνα παραδοσιακού τύπου, σχεδόν πόρτα πόρτα, αλλά κάνει και υπερβάσεις. 

Σε μία από αυτές, εμφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες στο δημοφιλές The Tonight Show με τον σούπερ σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης Τζίμι Φάλον. Εκεί, ο Σάντερς έδωσε μία μουσική παράσταση, ραπάροντας τα πολιτικά του μηνύματα με μουσική συνοδεία της μπάντας της εκπομπής. 

 

Το αποτέλεσμα μπορεί να ξένισε, όμως κέρδισε τις εντυπώσεις. 

Υπό αυτήν την έννοια είναι ορατό ότι στις προηγμένες δημοκρατίες δεν διαπιστώνεται μόνο το πρόβλημα της κυριαρχίας ενός προσώπου όπως ο Τραμπ. Καταγράφεται και η προσπάθεια των αντιπάλων του να εγκαταλείψουν τον ξύλινο πολιτικό λόγο και να κάνουν υπερβάσεις. 

 

Σε μία διαφορετική περίπτωση, κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Μπόρις Τζόνσον, με εκείνο το προεκλογικό του σποτάκι στα τέλη του προηγούμενου έτους, όπου αντέγραφε και παρέπεμπε σε μία διάσημη σκηνή της δηοφιλούς ταινίας Love Actually. 

 

Και στις δύο περιπτώσεις, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και αντιληπτά. Και μεταδίδονται πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα συνέβαινε με κάποια προεκλογική ομιλία ή μία βαρετή συνέντευξη…

 

Δείτε τα δύο βίντεο: 

{https://www.youtube.com/watch?v=dMFszikc0Rk}

 

{https://www.youtube.com/watch?v=nj-YK3JJCIU}

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:13 - 27 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.