ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ας διώξει τώρα κάποιον ο Μητσοτάκης

05:18 - 11 Σεπ 2020
Η φωτιά στη Μόρια αναδεικνύει για μία ακόμη φορά και με δραματικό τρόπο το πολυδιάστατο πρόβλημα του προσφυγικού. Βλέπει κανείς υπό διαφορετικό πρίσμα τα όσα (δεν) έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς η Ευρώπη μετέτρεψε το πρόβλημα σε ελληνοτουρκικό, πώς ανέχεται τον  Ερντογάν να εκβιάζει, πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2015 όταν οξύνθηκε το πρόβλημα μετέτρεψαν κάποιες περιοχές της χώρας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ίδια τη χώρα σε αποθήκη μεταναστών, πώς δεν έχει προχωρήσει ένα έργο αναβάθμισης εγκαταστάσεων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και πολλά άλλα. 

 

Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως, οφείλει κανείς να το δει και κάπως διαφορετικά. 

 

Κατά την επίσημη κυβερνητική εκδοχή, πρόκειται για σαμποτάζ και ενδεχομένως και για προβοκάτσια. Αν είναι έτσι, κάποιοι πιάστηκαν στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξέλιξη. Είτε αυτοί οι κάποιοι ήταν οι υπεύθυνοι του κέντρου, είτε η ΕΥΠ, είτε τοπικοί παράγοντες, είτε αστυνομικές αρχές, είτε οτιδήποτε άλλο, υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης πολύ σημαντικό. 

 

Μία άλλη παράμετρος έχει να κάνει με  τους καθ’ ύλην αρμόδιους της κυβέρνησης για το θέμα. 

 

Το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης έχει ανατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στον Νότη Μηταράκη. Τι ακριβώς έχει κάνει ο υπουργός; Τι έχει προχωρήσει; Ποια τομή εισηγήθηκε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στα κέντρα υποδοχής; Τι έργα υποδομής έχουν ανατεθεί και πώς έχουν προχωρήσει; 

Η βάσιμη υποψία είναι πως η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ή έστω στα περισσότερα, είναι: «τίποτε». 

 

Το πρόβλημα πλέον είναι φανερό ότι συνιστά πολλαπλή απειλή για τη χώρα και κυρίως για ένα σημαντικό κομμάτι της, που είναι να νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

 

Οι διαπιστώσεις μπορεί να γίνονται με αφορμή την πυρκαγιά, οι ενέργειες που απαιτούνται όμως, πρέπει να είναι άμεσες. Είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικές για παραλείψεις και λάθη. 

 

Πρέπει να αποδοθούν και ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο Πρωθυπουργός. 

Αν κάποια στιγμή δεν απομακρύνει από τις θέσεις τους όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, θα έλθει η στιγμή που δεν θα μπορεί να συμμαζέψει τίποτε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.