ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως πιο «σεμνά και ταπεινά»;

05:38 - 09 Φεβ 2021
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν μάλλον το χειρότερο για την κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019. Αλλεπάλληλες επικοινωνιακές αστοχίες απείλησαν να γκρεμίσουν ολόκληρη την εικόνα της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας, η οποία αναγνωρίστηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, σχεδόν από όλους.

 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν ότι εν όψει της λήψης κάποιων νέων μέτρων, θα υπήρχαν προβλήματα. Πολλά τα φάλτσα των ειδικών, συγκεχυμένες και ετερόκλητες απόψεις, διαρκής παρουσία στα ΜΜΕ, αμφιβολίες και καταστροφολογίες, προμήνυαν ότι το ατύχημα ήταν κοντά. 

 

Η διαφωνία μεταξύ των ειδικών φανερώθηκε την Παρασκευή, καθώς η Επιτροπή τους συνεδρίαζε επί ώρες, μέχρις ότου καταλήξει κάπου και ανακοινωθούν τα μέτρα με πολύωρη καθυστέρηση. 

 

Έπειτα ξημέρωσε το Σάββατο και το επικοινωνιακό βατερλό ολοκληρώθηκε. Μετά από το μέτωπο που είχε ανοίξει με τους επιχειρηματίες της εστίασης, ο Αδωνης Γεωργιάδης «ξαναχτύπησε» και ανακοίνωσε την απαγόρευση του take away, για το οποίο τίποτε δεν είχε αναφερθεί το προηγούμενο βράδυ. Επειτα από τη γενική κατακραυγή, το μέτρο ανακλήθηκε, αλλά το μπάχαλο δεν ξεχνιέται. 

 

Ακολούθησε η συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε γεύμα με δεκάδες άτομα στην Ικαρία. Κάτι που και αχρείαστο ήταν και τελικά μεγάλη ζημιά έκανε. 

 

Η σύνθεση όλων αυτών των μικρότερων ή μεγαλύτερων φάουλ, μπορεί να μην είναι όσο ανώδυνη θεωρούν κάποιοι. Πιθανότατα είναι ενδεικτική μίας εσφαλμένης αντίληψης που έχει διαμορφωθεί σε όλα τα κλιμάκια της κυβέρνησης, λόγω της απουσίας αξιόπιστου αντιπάλου. 

 

Δεν θα είναι όμως αυτό παντοντινό σκηνικό. 

 

Φαίνεται πώς η συγκυρία είναι κρίσιμη για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης, που εξακολουθεί να είναι το βασικό πρόβλημα παγκοσμίως. Το αν «εμείς τα πάμε καλά σε σχέση με τους άλλους», καμία απολύτως σημασία δεν έχει. 

Σημασία έχει να επιδειχθεί από όλους η αναγκαία σύνεση και προσοχή, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να στηριχτούν όσοι έχουν πληγεί και να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, να βγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια, με όσες περισσότερες δυνατότητες μπορεί να έχει για την «επόμενη ημέρα». 

 

Ευθύνη της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση της κατάστασης. Ίσως για το σκοπό αυτό να απαιτούνται κάποιες αποφάσεις, που έχουν λείψει. Η επικοινωνία και η ενημέρωση μάλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί διαφορετικά και σταματήσει ο χορός των «ατάκτων», λοιμωξιολόγων, υπουργών και λοιπών από τα κανάλια. 

 

Αν κάτι πρέπει να ληφθεί υπόψη περισσότερο από ποτέ, είναι η ψυχολογική αντοχή των πολιτών. Αυτή καθορίζει συμπεριφορές και διαθέσεις, σε όλα τα πεδία: προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό. 

Κατά το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση διακρίθηκε όχι μόνο στο επιχειρησιακό σκέλος, αλλά πρωτίστως στην ενσυναίσθηση την οποία επέδειξε. 

 

Αν δεν επιστρέψει σε αυτήν, ίσως βρεθεί προ εκπλήξεων. 

 

Προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και στην Πρωθυπουργία είχε εκλεγεί με σύνθημα το «σεμνά και ταπεινά». Αποδείχθηκε ότι ήταν μία κενολογία και αυτό είχε πολιτικό τίμημα. Τώρα θα πρέπει να τηρηθεί, ακόμη και χωρίς διακηρύξεις. Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 08 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.