ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πόσες φορές ακόμη θα διαψεύσει ο Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές; 

Πόσες φορές ακόμη θα διαψεύσει ο Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές; 

04:30 - 08 Ιουν 2022
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε την Τρίτη για μία ακόμη φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών και επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Οφείλει κανείς να τον πιστέψει. Πρωθυπουργός είναι, εμφατικά λέει όσα λέει για τις εκλογές και η αλήθεια είναι ότι πείθει όταν επιχειρηματολογεί και λέει ότι η εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης είναι μεταξύ όλων των άλλων εχέγγυο αξιοπιστίας. 

 

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά ισχύουν μέχρι να… πάψουν να ισχύουν. 

 

Οι συνθήκες σήμερα είναι τόσο ευμετάβλητες και οι επιπτώσεις μίας άγνωστης αυτή τη στιγμή ανατροπής μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές, που να διαμορφώσουν και μία εντελώς διαφορετική κοινωνική, οικονομική και σε τελική ανάλυση, πολιτική κατάσταση. 

 

Τι σημαίνουν αυτά; Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού βουλευτές και στελέχη, κομματικά και άλλα, επιμένουν και μιλούν πλέον με βεβαιότητα για «εκλογές το φθινόπωρο», καταλαβαίνει ότι κάπως διαφορετικά είναι τα πράγματα. 

 

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ, όμως η παγίδα των μετρήσεων σε αυτήν την περίοδο είναι μεγάλη. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το πρόβλημα της απλής αναλογικής και η βεβαιότητα της προσφυγής σε δεύτερες εκλογές. Αυτό μπορεί να φέρει περιπλοκές, πολλές και χιλιοειπωμένες. 

 

Το άλλο εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι στην πραγματικότητα αντιμέτωπος με τον Τσίπρα. Αντίπαλος του είναι οι συνθήκες, τα ανεξέλεγκτα γεγονότα και οι απρόβλεπτες συνέπειες τους. Παρά την πολιτική ηγεμονία, η απογοήτευση των πολιτών, η ανησυχία για το μέλλον και η δυσαρέσκεια που προξενείται με κάθε επίσκεψη στο super market είναι κυρίαρχα στοιχεία στις έρευνες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, σημασία ουσιαστική στις εκλογές δεν έχουν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αλλά πολύ απλά, αν ο πρώτος θα έχει αυτοδυναμία, αν θα χρειαστεί και κάποιον άλλο για να σχηματίσει κυβέρνηση, αν ο πρώτος θα θέλει τον «άλλο», ή αν ο «άλλος» θα θέλει να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό και με ποιους όρους και, τελικά, αν η χώρα θα κυβερνιέται σε μία περίοδο ανατροπών, απροσδιοριστίας και κινδύνων. 

 

Επειδή τίποτα από αυτά δεν έχει κατηγορηματική απάντηση με τα σημερινά δεδομένα, κάθε είδους βεβαιότητα είναι σε αυτή τη συγκυρία από αβάσιμη έως και άκυρη. 

 

Όσο δε για τις πρόωρες εκλογές, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε πόσες φορές ακόμη και με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να τις διαψεύδει ο Πρωθυπουργός στο προσεχές δίμηνο. Ή πότε θα σταματήσει να το κάνει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 07 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.