ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κι αν τελικά εξαντλήσει την τετραετία;

Κι αν τελικά εξαντλήσει την τετραετία;

13:00 - 08 Φεβ 2023
Η πολιτική καθημερινότητα συνεχίζεται καρκινοβατώντας προς τις εκλογές και όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται, να τρέχουν και περιφέρονται από κοπή πίτας σε κοπή πίτας, θεωρώντας δεδομένο ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας της κάλπης.

Πρόκειται για σενάριο που έχει διακινηθεί εδώ και εβδομάδες από την ίδια την κυβέρνηση και τους υπουργούς της, δίχως όμως να έχει δηλώσει με σαφήνεια κάτι σχετικό ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Η αίσθηση που είχε επικρατήσει, παρά το γεγονός ότι (προφανώς) δημοσίως δεν είχε γίνει σχετική παραδοχή, ήταν πως η ημερομηνία των ελληνικών εκλογών για λόγους λιγότερο ή περισσότερο κατανοητούς, ήταν συναρτημένη με τις εκλογές στην Τουρκία. Και θεωρήθηκε ότι το σενάριο του Απριλίου ήταν απολύτως συμβατό με την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας που προσφάτως ανακοινώθηκε στην Άγκυρα. 

 

Ήρθε όμως ο καταστροφικός σεισμός και η εφιαλτική ανθρωπιστική συμφορά στην Τουρκία και τη Συρία και τα δεδομένα μάλλον αλλάζουν. Ήδη οι αναλυτές παγκοσμίως εκτιμούν ότι το νέο αυτό στοιχείο μεταβάλλει δραστικά τις προτεραιότητες του Ερντογάν, ο οποίος στην παρούσα συγκυρία δύσκολα θα συνεχίσει τους τσαμπουκάδες στο εξωτερικό και με τους γείτονες του, δηλαδή την Ελλάδα και αναγκαστικά θα στρέψει όλη τη δράση του στο εσωτερικό της χώρας του. 

Πιθανώς δε, να εξετάζεται και μία νέα αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών στην Τουρκία, πιο κοντά προς το καλοκαίρι. 

 

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Μητσοτάκης δηλώνει στη Βουλή (την Τρίτη), ότι ότι επιμένει «στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον θεσμικό τους κύκλο» και ότι είναι συνεπής σε αυτό.

 

Είναι μάλλον ασφαλής η πρόβλεψη ότι για ορατό χρονικό διάστημα η ένταση με την Τουρκία θα αποκλιμακωθεί. Και υπό αυτές τις συνθήκες, αν θεωρήσει κάποιος ότι η φράση του Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία, ίσως και να επικρατήσει τελικά η σκέψη της πραγματικής εξάντλησης της τετραετίας και η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Αν μάλιστα συνεχίσει ο Τσίπρας και η παρέα του στην γραμμή της εξαλλότητας και της μπουρδολογίας, η σκέψη μπορεί να γίνει και σοβαρή.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Αν πρόκειται να στηθούν οι κάλπες στην αρχές Απριλίου, οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν στις αρχές του Μαρτίου και να διαλυθεί η Βουλή. 

Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τότε, η πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, ότι κάποιες εκλογές σίγουρα θα γίνουν μετά το Πάσχα θα σημάνει ότι καμία εκλογή δεν θα γίνει νωρίτερα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 08 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.