ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καπέλωμα και ακραία αντιπολίτευση ερεθίζουν ανακλαστικά

17:24 - 17 Αυγ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Την πιο σοφή κουβέντα τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την υπόθεση της τρίμηνης παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη –πριν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – από την ΕΥΠ, την είπε η Άννα Διαμαντοπούλου. Αποδεικνύοντας ότι ακόμη και με ένα tweet μπορεί να ειπωθεί κάτι σωστό, πράγμα σπάνιο βέβαιο κρίνοντας από το τεράστιο πλήθος και εκτόπισμα των ανοησιών που κατακλύζουν το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση. Είπε με ελάχιστες λέξεις ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προέκυψε από όλη αυτή την αναμπουμπούλα είναι η μεγιστοποίηση της πιθανότητας να περιπέσει η χώρα σε ακυβερνησία και έχει απόλυτο δίκιο.

Όπως έχει τονισθεί επανειλημμένα από τη στήλη, η συγκεκριμένη υπόθεση ύψωσε ένα τεράστιο ανάχωμα στη δυνατότητα ενδεχόμενης ανάγκης κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αν η πρώτη δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Κάτι που έτσι και αλλιώς δεν επιθυμούσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τώρα έχει γερό πάτημα για να αντισταθεί σε πιέσεις και προτροπές. Αφήστε που η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δυσκολεύει αντικειμενικά -σύμφωνα με την τωρινή θεώρηση των πραγμάτων -, την πιθανότητα της Ν.Δ. να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία όποτε γίνουν οι εκλογές. Ας μη γελιόμαστε, η κυβέρνηση πυροβόλησε  τα πόδι της με αυτή την ιστορία.

Από την άλλη πλευρά, είναι απίθανο επίσης το ΠΑΣΟΚ να γείρει προς την πλευρά του Σύριζα, παρά τα όσα γράφονται και υποστηρίζονται από διαφόρους. Δεν το θέλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, τόσο του κόμματος, όσο και δική του. Για λόγους που η στήλη έχει περιγράψει σε προηγούμενα σημειώματα. Εκείνο όμως που παρατηρείται ήδη είναι ότι σύσσωμος ο Σύριζα και κυρίως με την ηγεσία του και τα φιλικά του μήντια στην πρωτοπορία, έχει πάλι ξεσαλώσει σε αντιπολιτευτική ρητορική επιχειρώντας ταυτόχρονα όχι απλά να παρασύρει τον Ν. Ανδρουλάκη προς το μέρος του, αλλά και να τον καπελώσει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ούτε η ηγεσία του κόμματος, ούτε η βάση του Σύριζα είναι σε θέση να συμπεριφερθούν διαφορετικά και πιο «συνετά» προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Εξ ου και ασκώντας καθολική αντιπολίτευση δίχως όρια και φρένα φτάνουν στο σημείο να λειτουργούν και κατά της χώρας, όπως στην περίπτωση των 38 προσφύγων στον Έβρο (που σαν γεγονός προκαλεί ανησυχία κυρίως γιατί α) είναι φανερό ότι η Τουρκία τους έστειλε εκεί που βρέθηκαν καθώς είναι αδύνατο τόσο μεγάλη ομάδα να πέρασε απαρατήρητη από τα τουρκικά φυλάκια, β) γιατί η δική μας πλευρά εκεί πέρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αφενός λέγοντας άλλ’  αντ’ άλλων, αφετέρου κρίνοντας από το πλήθος των οδικών δυστυχημάτων και των συλλήψεων κατά τις μεταφορές προσφύγων και λαθρομεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη).

Η αίσθηση είναι ότι ήδη η ακραία αντιπολιτευτική τακτική του Σύριζα και οι αθρόες μπούρδες που ακούγονται από τα στόματα στελεχών του (ο Ηλιόπουλος πρωταγωνιστεί) ερεθίζει τα αντανακλαστικά κεντρώων –και νοικοκυραίων – που ενοχλήθηκαν σφόδρα από την υπόθεση Ν. Ανδρουλάκη. Που σημαίνει ότι δημιουργούνται συνθήκες αντισυριζαϊκής συσπείρωσης, άρα και πόλωσης. Κάτι όχι και τόσο καλό προοπτικά για το ΠΑΣΟΚ, που ούτως ή άλλως φοβάται τις επιπτώσεις της πόλωσης στο ίδιο κατά τις δεύτερες εκλογές. Στην ακραία αντιπολίτευση του Σύριζα ποντάρει και η κυβέρνηση βέβαια προκειμένου να έχει οφέλη. Οφέλη που θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει με παροχές, ρυθμίσεις και διευκολύνσεις –ιδιαίτερα προς δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους - με το πακέτο της ΔΕΘ που θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια. Σχετική γεύση πήραμε από δημοσιεύματα και δηλώσεις Σταϊκούρα…

Οι Συριζαίοι διαλαλούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με εκλογές μέσα στο φθινόπωρο γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ως πολύ στριμωγμένος. «Χλωμό» φαίνεται κάτι τέτοιο. Εκτός και αν υπάρξουν και άλλες συνταρακτικές αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων και πολιτικών ευθυνών. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελιχθεί μεταξύ καταγγελιών για ανάλογα πεπραγμένα του Σύριζα – και των Αν.Ελ. – επί δικής τους κυβέρνησης και απορρόφησης του όποιου σχετικού ενδιαφέροντος – του πολύ περιορισμένου είναι η αλήθεια, από τις πρώτες εντυπώσεις - της μεγάλης μάζας των πολιτών μέσω του χρόνου. Το αν θα τα καταφέρει είναι ένα ερώτημα φυσικά, καθώς διάχυση ευθυνών ταυτόχρονα με λήθη ακούγονται κάπως αντιφατικά…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.