ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Τσίπρας στα σημεία, καπέλωσε και το ΠΑΣΟΚ

Ο Τσίπρας στα σημεία, καπέλωσε και το ΠΑΣΟΚ

17:23 - 26 Αυγ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Με όρους κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, ο Αλ. Τσίπρας βγήκε νικητής στα σημεία από τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, για να είμαστε ειλικρινής. Αναμενόμενο, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκε στην αρένα από καταφανή θέση αδυναμίας στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Με δεδομένη την ομολογία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί τρίμηνο το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη όταν αυτός ήταν ευρωβουλευτής, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται απ’ ευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Και με δεδομένη τέλος την αδυναμία να αποκαλύψει δημόσια το αιτιολογικό πίσω από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη.            

Από την άλλη πλευρά, έγινε φανερό πάλι ότι ο αρχηγός του Σύριζα έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία με τον γνωστό τρόπο, που ίσως είναι και ο μοναδικός που γνωρίζει. Καταφεύγοντας στη γνωστή ακραία ρητορική και κατευθύνοντας την αιχμή της επίθεσής του προσωπικά στον πρωθυπουργό, παροτρύνοντας μάλιστα την κοινοβουλευτική ομάδα τη Ν.Δ. να τον ανατρέψει. Με αποτέλεσμα μάλλον να τη συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη. Το πιο σημαντικό όμως συμπέρασμα της συζήτησης στη Βουλή είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να «καπελώσει» Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ πλήρως σε μία ιστορία που κυρίως τους αφορούσε προσωπικά και κομματικά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας πέτυχε τον στόχο του εκμεταλλευόμενος την απουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άγνωστο αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει τέτοια εξέλιξη, αλλά αν δεν το είχε προβλέψει κακώς του κεφαλιού της, καθώς ήταν εντελώς βέβαιο ότι θα συμβεί. Με αυτή την έννοια, ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ βγήκαν ζημιωμένοι από τη συζήτηση, παρά τις δηλώσεις του πρώτου μία μέρα πριν και τις απελπισμένες προσπάθειες του κακόμοιρου Κατρίνη μέσα στη Βουλή να τονίσει ότι το κόμμα του πορεύεται αυτόνομα, κρατώντας αποστάσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον Σύριζα. Τις εντυπώσεις του καπελώματος  ενίσχυσε και η ταυτότητα των θέσεων και των διατυπώσεων Σύριζα και ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση, με εξαίρεση ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει εκλογές τώρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ όχι.

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης, αλλά μένει να το δούμε. Αφενός οι καιροί παρουσιάζονται αυξανόμενα ασταθείς σε όλους τους τομείς, όπως οι πάντες γνωρίζουν. Και θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια, αν υπάρξει συνέχεια στην υπόθεση της παρακολούθησης. Ο Τσίπρας πάντως δήλωσε ότι κηρύσσει ανένδοτο αγώνα, θέτοντας ετσιθελικά τον εαυτό του επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης η οποία όμως δεν τον ακολουθεί. Προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι ούτε η πλειοψηφία του λαού τον ακολουθεί. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι πολίτες βλέπουν με δέος τον χειμώνα που έρχεται και δεν έχουν όρεξη για περιπέτειες. Και είναι και πάρα πολλοί οι λεγόμενοι ή οι αυτοχαρακτηριζόμενοι κεντρώοι που παθαίνουν σύγκρυο στην προοπτική επανόδου του Σύριζα στην εξουσία!

Σ.Σ. θλιβερότατη η συμπεριφορά των βουλευτών που μετέδιδαν σε φιλικά τους μήντια την απόρρητη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών της Βουλής και εξ ίσου θλιβερή η συμπεριφορά των συναδέλφων τους που βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας. Ντροπή τους, αλλά ποιος την έχασε για να την βρουν αυτοί. Δυσοίωνο το μέλλον αυτής της χώρας, καθώς ούτε η κορυφή, ούτε η βάση θέλουν κάτι καλύτερο…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.