ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μνημόσυνο ή φιέστα στα Ανώγεια;

Μνημόσυνο ή φιέστα στα Ανώγεια;

08:26 - 31 Αυγ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που έκανε η GPO μεταξύ 22 – 24 Αυγούστου και δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο. Δεν έδειξαν θεαματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά μικρή η φθορά της κυβέρνησης σε σύγκριση με τα ποσοστά της δύο μήνες πριν περίπου, αντίστοιχα μικρά τα ποσοστά που κέρδισαν Σύριζα και  ΠΑΣΟΚ στο ίδιο διάστημα. Το πιο ενδιαφέρον σίγουρα είναι ότι η υπόθεση  των υποκλοπών έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη στην ιεραρχία των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες  αυτή την εποχή, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν ότι η έρευνα έγινε μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, το 36,7% των συμπολιτών μας θεωρούν ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, το 36,3% πιστεύουν ότι το σημαντικότερο είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και μόλις το 9,7% δίνουν την πρώτη θέση σημασίας στις υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Καλώς ή  κακώς, αλλά έτσι είναι.

Αλλά ενώ το πολιτικό σκηνικό δεν πολυαλλάζει (προς το παρόν τουλάχιστον) με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, υπάρχει σίγουρα μία ποιοτική μετατροπή που αφορά την πολιτική σταθερότητα.

Αυξήθηκαν σημαντικά οι  πιθανότητες επικράτησης πολιτικής αστάθειας, γεγονός που πρώτη επεσήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου, στη συνέχεια ο Γ. Φλωρίδης και  τώρα το επισημαίνουν και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο πολύς Ντίξον στο Ρόϊτερς. Αφενός γιατί φαντάζει πια δυσκολότερη η απόκτηση αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, αφετέρου γιατί κόπηκαν οι γέφυρες που θα βοηθούσαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που προέκυψε η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας  Σύριζα – ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστο  αυτή τη στιγμή για να αξίζει συζήτησης.

Η Όλγα

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα τώρα και ο καχύποπτος δημοσιογράφος δικαιούται να αναρωτηθεί πως και γιατί ο ακριβοθώρητος Κώστας Καραμανλής βρήκε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη (10 χρόνια από το θάνατό του), σήμερα στα Ανώγεια της Κρήτης.

Το πολιτικό ανάστημα του μακαρίτη δεν δικαιολογεί τέτοια σπάνια προθυμία, παρέμβαση και εμφάνιση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για να τον  τιμήσει, το αντίθετο, μάλιστα. Εκτός και αν το κάνει για να συναντηθεί με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων… Επομένως κάτι άλλο συμβαίνει μάλλον.

Αυτό το άλλο δεν μπορεί παρά να έχει το όνομα Όλγα Κεφαλογιάννη και η εκδήλωση στα Ανώγεια να έχει την έννοια της αποστολής μηνύματος στο εσωτερικό της Ν.Δ. και γενικότερα ότι η εκλεκτή του Καραμανλέϊκου για την ηγεσία του κόμματος – και την πρωθυπουργία βέβαια την κατάλληλη στιγμή – είναι πλέον η κόρη του μακαρίτη.

Να πρόκειται δηλαδή όχι για πολιτικό μνημόσυνο, αλλά για πολυσήμαντη πολιτική φιέστα. Που αναμφίβολα είναι και της απόλυτης έγκρισης και στήριξης του Βαρδινογιαννέϊκου.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν νυμφευμένος με την αδελφή των Βαρδινογιάννηδων, απολάμβανε της στήριξής τους και το ίδιο ισχύει για την κόρη του και ανεψιά τους από το 2007, όταν εκείνη αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές στο νομό Ρεθύμνου.

Πάλι με την αμέριστη στήριξη του Βαρδινογιαννέϊκου, η Όλγα κατάφερε να έλθει πρώτη σε ψήφους στην Α΄ Αθήνας,  μεταξύ των υποψηφίων της Ν.Δ., περιλαμβανομένης της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν μεταπήδησε εκεί από το Ρέθυμνο. Διαφορετικό  να είσαι βουλευτής επαρχιακής πόλης, και διαφορετικό να είσαι βουλευτής της πρωτεύουσας αν έχεις υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες…

Όλα αυτά παίρνουν αξιοσημείωτες διαστάσεις στην πολιτική συγκυρία που έχει προκύψει μετά την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Γιατί είναι πολλά τα δείγματα αντιπαλότητας του Καραμανλέϊκου με το Μητσοτακέϊκο. Με την υποστήριξη του Καραμανλέϊκου κέρδισε ο Αντ. Σαμαράς την ηγεσία της Ν.Δ. από τη Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια τη διέγραψε με αφορμή τη στάση της στο πρώτο μνημόνιο. Μερίδα του Καραμανλέϊκου με πρώτο και καλύτερο τον Παυλόπουλο συνέπραξε ουσιαστικά με τον Σύριζα στις εκλογές του 2015  και στη διάρκεια της θητείας του στην εξουσία.

Μήντια και πρόσωπα που πρόσκεινται στο Καραμανλέϊκο πρωτοστατούν στην αντιπολίτευση κατά της σημερινής κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Πίσω από τις κουίντες, αλλά από κοντά σε όλα τούτα και το Βαρδινογιαννέϊκο, που ούτε τον μπαμπά Μητσοτάκη χώνευε.

 Και μπορεί να μη γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα πει ο Κ. Καραμανλής και ποιοι θα είναι παρόντες στο πολιτικό μνημόσυνο / φιέστα στα Ανώγεια, αλλά δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις, από τη στιγμή ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός.

Θυμάστε ασφαλώς ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης της πρόσφερε το υπουργείο Πολιτισμού στο σχηματισμό της κυβέρνησής του, εκείνη απαιτούσε μαζί και το υπουργείο Τουρισμού – στην ποδιά των ξενοδόχων της Κρήτης σφάζονται παλικάρια, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν με δάνεια, και ανοχή σε αυθαίρετες δομήσεις δίπλα στο γιαλό – και τελικά κόπηκε από όλα.

Πρόσφατα πάλι δημιουργήθηκε ζήτημα αντικατάστασής της στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες, με το αιτιολογικό ότι δεν μετείχε στις συνεδριάσεις της, εκείνη τα στήλωσε δημόσια και τελικά παρέμεινε. Προφανώς για να μη ξεσπάσει αναταραχή στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση.

Στόχος ο Μητσοτάκης

Όσοι παρακολουθούν με στοιχειώδη επιμέλεια τα κοινά, θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει την λύσσα με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται προσωπικά εναντίον του Μητσοτάκη πλέον. Το είχε ξεκινήσει ο Σύριζα, ο Ανδρουλάκης σε ανύποπτη στιγμή μίλησε για πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς όμως τον Κυρ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και μετά την υπόθεση της παρακολούθησης κλιμακώνει τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, το ίδιο κάνει ο Βαρουφάκης και το κόμμα του.

Στις προσωπικές επιθέσεις εντάσσεται και παρότρυνση στους βουλευτές της Ν.Δ. να τον ανατρέψουν. Το έκανε ο Τσίπρας στην τελευταία συζήτηση αρχηγών στη Βουλή, ακολούθησε  ο Γρηγοριάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Βαρουφάκη.

Προφανώς σε μία τέτοια προοπτική κολλάει και η αναγόρευση της Όλγας Κεφαλογιάννη ως εκλεκτής του Καραμανλέϊκου και των λοιπών νεοδημοκρατικών δυνάμεων του ιδίου φυράματος. Ως ενδείξεις μόνον αναφέρονται οι απουσίες των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά από την συζήτηση αρχηγών στη Βουλή για τις υποκλοπές, όπως και η σαφής επίθεση του Πρ. Παυλόπουλου από  την Κέρκυρα εναντίον της κυβέρνησης.

Ασφαλώς και ο Κυρ. Μητσοτάκης τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά και δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα θα κριθούν στον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας (πάλι οικονομικά) τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και δείχνει από καιρό αποφασισμένος να τα δώσει όλα με την κυριολεκτική σημασία του όρου.

Επιδοτήσεις, παροχές, ρυθμίσεις, παρατάσεις, απαλλαγές, vouchers, παραγραφές, χαρτζιλίκια, μπαξίσια, τα πάντα όλα, μαζί με δόσεις αποφασιστικότητας και μεταρρυθμίσεων κυρίως τύπου Πιερρακάκη, όπου δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Και αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και εσωκομματικοί και εξωκομματικοί αντίπαλοι μιλήσουν για κυβερνήσεις συνεργασίας δίχως τον ίδιο, μπορεί και να δούμε κάποια διάσπαση στη Ν.Δ.

Γίνεται λοιπόν  αντιληπτή η σημασία της εκδήλωσης στα Ανώγεια της Κρήτης;  

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 01 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.