ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εκλογικό σύστημα – Αυτοδυναμία – Ηγεσία Μητσοτάκη

Εκλογικό σύστημα – Αυτοδυναμία – Ηγεσία Μητσοτάκη

07:44 - 08 Σεπ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει λογική. Λογική που πηγάζει από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή το τελευταίο δίμηνο, τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. που ήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή την παρουσία (και όσα είπε) του Κ. Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης με αφορμή το πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι σκοτεινές προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται σε όλη την Ευρώπη, σίγουρα και στην Ελλάδα. Δίχως να ξεχνούμε την μόνιμη απειλή από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε παραληρηματικό επιθετικό παροξυσμό εναντίον μας.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται φυσικά με την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας από τη σημερινή κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές, αυτές που θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Για τις πρώτες που θα γίνουν με απλή αναλογική δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, καθώς η αυτοδυναμία φαντάζει αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με εκείνα που πιθανολογούνται, για τον οποιονδήποτε. Όπως όμως εξελίσσονται τα πράγματα στην πολιτική σκηνή, είναι πια πολύ μειωμένες οι πιθανότητες για κυβέρνηση αυτοδυναμίες και στις δεύτερες εκλογές με το πολύ νερωμένο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε και ψήφισε τις ημέρες της παντοδυναμίας της, όταν τίποτα δεν την σκίαζε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το έχει μετανιώσει πικρά γι’ αυτή την επιλογή του, όπως και για τις δηλώσεις του, όχι πριν πολύ καιρό, ότι δεν σκέπτεται αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προς ενισχυμένη αναλογική λιγότερο νερωμένη και περισσότερο γενναιόδωρη από την ισχύουσα για το πρώτο κόμμα.  Όταν δηλαδή ακόμη μπορούσε να ελπίζει τουλάχιστον στον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα οι γέφυρες έχουν κοπεί μετά την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και μόνο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου μένει θεωρητικά ζωντανό, αν φτάνει. Δεν είναι βέβαια και η καλύτερη παρέα  ένα κόμμα «ψεκασμένων» / ακροδεξιών με αρχηγό έναν πωλητή «αγίων» εικόνων και ματζουνιών…

 Η εξέλιξη των πραγμάτων λοιπόν έχει αναγκάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του να ξανασκέπτονται το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Δεν το παραδέχονται ανοιχτά, αλλά τόσο ο Γ. Γεραπετρίτης, όσο και ο Μ. Βορίδης έχουν ανοίξει «το παράθυρο» για κάτι τέτοιο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας της χώρας στους πολύ δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Αφού πια αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και αναμφίβολα Ν.Δ. – Σύριζα, ή και τριμερούς Ν.Δ. – Σύριζα – ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η ρητορική κυρίως του Σύριζα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια συνεργασίας. Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ψηφίσει εκλογικό νόμο που θα προσφέρει μεγαλύτερο «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα για να διευκολυνθεί η αυτοδυναμία, άρα και η σταθερότητα…

Αυτοδυναμία και ηγεσία

Το επιχείρημα έχει βάση και λογική. Μεταξύ μας ωστόσο, η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την διατήρηση της εξουσίας από το σημερινό κυβερνητικό κόμμα. Σχετίζεται ευθέως και με την παραμονή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι πάρα πολύ πιθανό να αναζητηθεί λύση κυβέρνησης συνεργασίας και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή την ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα θέσουν όρο να μην είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ο όρος αυτός σε συνδυασμό με την κατάσταση που θα επικρατεί θα πυροδοτήσει ασφαλώς ζήτημα ηγεσίας στη Ν.Δ. και εδώ «κολλάει» η παρουσία και η παρέμβαση Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης. Ήταν πασιφανείς οι σχέσεις του Καραμανλέϊκου με τον Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια και είναι χρόνια η αντιπαλότητα Καραμανλέϊκου και Μητσοτακέϊκου. Να μη ξεχνάμε επίσης τις επιχειρηματικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν και βρίσκονται από πίσω, καθώς μάλιστα στο κάδρο υπάρχουν τα τεράστια κονδύλια και η κατανομή τους από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και το ΕΣΠΑ.

Κάποιοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ( που θα ισχύσει όχι στις πρώτες εκλογές, αλλά στα δεύτερες)  δημιουργεί θέμα ηθικής τάξεως. Μπούρδες. Ούτε ηθικής τάξεως, ούτε συνταγματικής υπάρχει θέμα , ειδικά σε μία χώρα όπου ο εκλογικός νόμος αλλάζει συνεχώς, σύμφωνα συνήθως με τα κομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν συμφέρει πολιτικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί θα κατηγορηθεί οπωσδήποτε για ανακολουθία και πως ίσως επηρεαστεί αρνητικά για τον ίδιο και το κόμμα του το εκλογικό σώμα. Θα εκληφθεί ενδεχομένως και ως έλλειψη αυτοπεποίθησης ή και ως σήμα ήττας, από την άλλη πλευρά πάντως, ούτε ο Σύριζα μπορεί εύκολα να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση πάνω σ΄αυτό. Αφενός γιατί τον κυνηγάει η ψήφιση της απλής αναλογικής για τις πρώτες εκλογές, ώστε να δημιουργηθεί χάος. Αφετέρου γιατί η αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα στο νέο νόμο ενισχυμένης αναλογικής  -αν τελικά ψηφιστεί τέτοιος – υποθετικά  θα λειτουργήσει υπέρ του, αφού ισχυρίζεται μετά επιτάσεως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει και αυτός, ο Σύριζα, ήδη πλειοψηφεί στην κοινωνία. Παρά τα όσα επιμόνως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.