ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Περσικός Χρυσός

11:45 - 01 Απρ 2020
Στο προηγούμενο άρθρο μας (27/3/2020 με τίτλο "Το Φαρμακείο της Δημοκρατίας") είχαμε συγκρίνει τις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλαδα και σε δυο ισομεγέθεις χώρες το Βέλγιο και την Ολλανδία και είχαμε φθάσει στο συμπερασμα βάσει των πραγματικών αποτελεσμάτων (αριθμός κρουσμάτων, θάνατοι) οτι η Ελλάδα είχε πετύχει τα καλύτερα δυνατό αποτελέσματα γιατί είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει έγκαιρα μία περιοριστική πολιτική . Με ικανοποίηαη είδαμε εχθες (30/3/2020) μελέτες και σχετική επιχειρηματολογία με το ίδιο ακριβώς θέμα.

Στο ίδιο άρθρο μας είχαμε δεσμευθεί ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του αριθμού των βεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρας μας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του εγκριτού ινστιτούτου Robert Koch. Για το Σάββατο 28/3/2020 στην μελέτη του εν λόγω ινστιτούτου προβλέπονταν ως τελικό αποτέλεσμα, συνολικά 947 κρούσματα.Στην πραγματικότητα όμως καταγράφησαν ως τελικό αποτέλσμα , συνολικά 1.061 κρούσματα. 

 

Σίγουρα ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα ως προς την τραγικότητα της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε αλλά επίσης και ένα σημαντικό στατιστικό λάθος, αφού επρόκειτο για μία βραχυπρόθεσμη προβλέψη.

 

Όμως αυτό ακριβώς το στατιστικό λάθος αποδεικνύει κάτι άλλο.Ότι η πανδημία δεν εξελίσσεται βάσει των έως σήμερα ανακοινωμένων στατιστικών μοντέλων για την μεταδοτικότητα της νόσου και τα οποία προφανώς είναι ακόμα ατελή. Αποτέλεσμα απολυτως φυσιολογικό αφού πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο για το οποίο δεν υπάρχουν ούτε ιστορικά στοιχεία ούτε αξιόπιστες μετρήσεις. 

 

Ταυτόχρονα είναι πλέον φανερό ότι αποτελεσματικό φάρμακο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει. Το συμπέρασμα από αυτή την παραδοχή προφανές. Θα μάθουμε να ζούμε για μακρύ χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 6 μηνών) με περιορισμούς στην κοινωνική και επαγγελματική μας δραστηριότητα. Περιορισμοί που θα συνεχίσουν να είναι πάρα πολύ αυστηροί για όσο χρνικό διάστημα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός και οι οποίοι θα χαλαρώσουν όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειωθεί στα όρια της 10-αδας, δηλαδη πρακτικά μηδενισθεί. 

 

Για όλα αυτό το χρονικό διάστημα οι ρυθμοί της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα υπόκεινται στους νόμους της καραντίνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και βάσει αυτής ακριβώς της πραγματικότητας (καραντίνα) πολλοί αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν την μελλοντική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Θεωρούν δηλαδή ότι οι επιπτωσεις της καραντίνας στην οικονομία θα είναι καθοριστικές οπότε θα αλλάξουν ισχύον οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. 

 

Λάθος τραγικό. Ο λοιμός των Αθηνών παρά τις τεράστιες (για την κλίμακα της ιστορικής εποχής) ανθρώπινες και οικονομικές απώλεις δεν άλλαξε ούτε κατ' ελάχιστο την πολιτική της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ούτε το status του αρχαίου κόσμου. Το status του αρχαίου κόσμου το άλλαξε η ήττα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας είκοσι χρόνια μετά τον Λοιμό των Αθηνών και η ανάδειξη (με την βοήθεια του Περσικού Χρυσού) της απολυταρχικής Σπάρτης σε υπέρ-δύναμη των εποχής. Μία υπέρ-δύναμη όμως που άντεξε ελάχιστο χρόνο στα καθήκοντα της παγκόσμιας ηγεμονίας. 

 

Σε βραχυ-μεσό πρόθεσμο χρονικό ορίζοντα το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα. Σίγουρα οι συνθήκες καραντίνας μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα οπότε μειώνεται το ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα εξαναγκάζουν τα κράτη να υιοθετούν επιδοματικές πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν μεγάλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης. Τι σημαίνει αυτό;

 

Ότι θα αυξηθεί το Δημόσιο Χρεός κάθε πληττόμενης χώρας συνεπώς θα αυξηθεί το παγκόσμιο χρεός. Έως σήμερα ο «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας» όριζε ότι για να θεωρείται το Δημόσιο Χρεός μίας χώρας ως αξιόχρεο έπρεπε ο λόγος (Δημόσιο Χρέος) προς (ΑΕΠ) να ειναι μικρότερος του 90%. Τώρα αυτός ο «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας» θα αλλάξει και θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη τιμή, διότι αν δεν αλλάξει τότε τα περισσότερα κρατικά ομόλογα θα μετατραπούν σε μη αξιόχρεα άρα δεν θα μπορούν να «αναχρηματοδοτηθούν» στις ελεύθερες αγορές. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση τι θα συμβεί;

 

Όσοι επενδυτές έχουν στα χέρια τους τέτοια ομόλογα θα χάσουν τα χρήματα τους. Μία τέτοια εξέλιξη είναι όντως ριζική αλλαγή, αφού αυτοί οι επενδυτές είναι συνήθως οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες. Πιστεύει όμως κανείς ότι θα φθάσουμε σε τέτοιες δραματικές καταστάσεις για να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας». Μάλλον ΟΧΙ. Αφού λοιπόν αποδεχθούμε ότι μία παρόμοια διαδικασία θα εξελιχθεί και για το ιδιωτικό χρέος θα προσπαθήσουμε να  προσεγγίσουμε πρόχειρα και περιληπτικά την μελλοντική πολιτικό-οικονομική συγκυρία (ΣΣ: Όπως προαναφέραμε οι συνθήκες καραντίνας θα διαρκέσουν για πολύ ακόμα, οπότε έχουμε τον χρόνο να αναφερθούμε αναλυτικά στα επόμενα άρθρα μας στις προβλέχεις μας για την μελλοντική πολιτικο-οικονομική συγκυρία). 

 

Απλά όταν και εφ' όσον... τελείωσει αυτή η παγκόσμια περιπέτεια, πολύ γρήγορα μέσα από μία νέα παγκόσμια οικονομική συμφωνία θα οριστούν οι νέοι «χρυσοί δημοσιονομικοί και εταιρικοί κανόνες» για το παγκόσμιο χρέος οπότε θα αποκατασταθεί η νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία. 

 

Συμπέρασμα, η στήλη δεν θεωρεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει ριζικά το οικονομικό μοντέλο. Αντίθετα πιστεύει ότι το οικονομικό μοντέλο θα συνεχίσει να βασίζεται όπως και σήμερα αποκλειστικά στην δημιουργία χρέους. 

 

Απλά θα αλλάξουν (σε ηπιότερη κατεύθυνση) οι κανόνες που χαρακτηρίζουν ένα χρεός αξιόπιστο η το αντίθετο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Αύτή η αλλαγή των κανόνων αξιολόγησης του χρέους τι αλλαγές θα φέρει στην οργάνωση των πολιτικών συστημάτων. Δηλαδή ποιές αλλαγές θα φέρει στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Διότι τον 5ο πχ αιώνα υπήρχε η εναλλακτική δυνατότητα με την ήττα της Αθηναικής Δημοκρατίας από την ολιγαρχική Σπάρτη, αλλά αυτό συνέβη με την βοήθεια του Περσικού Χρυσού. Σήμερα όμως οι απανταχού ολιγαρχικές δυνάμεις ούτε ισχυρές είναι για να νικήσουν την πληγωμένη δημοκρατία και ταυτόχρονα πλήττονται και αυτές (αφου μειώνεται η τιμή του πετρελαίου) απο την πανδημία του κορωνοϊού συνεπώς χάνουν και σε οικονομική δύναμη ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτουν την δυνατότητα της βοήθειας απο τον Περσικό Χρυσό.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 01 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.