• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Αμφικτύων

Αμφικτύων

Η περίοδος από  τις  3 Σεπτεμβρίου 1939 (oι Σύμμαχοι, Μ. Βρετανία και Γαλλία με αφορμή την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, κηρύττουν τον πόλεμο στην Γερμανία), έως τις 10 Μαΐου 1940 (Έναρξη εισβολής των ναζί στην Γαλλία) ονομάζεται Παράξενος (drole de  guerre) η Ψεύτικος (phony war) Πόλεμος, γιατί δεν παρατηρείται  μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των αντιμαχόμενων.

Ο Marco Kolanovic δεν είναι κάποιος τυχαίος στην Wall Street. Πρόκειται για τον  Chief Global Markets & Co-Head of Global Research της JP Morgan, δηλαδή της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας παγκοσμίως. Παρ’ ότι συνήθως εκφράζει αιρετικές απόψεις, είναι ιδιαίτερα αποδεκτός και δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του.

Η είσοδος του Ε. Βενιζέλου  στην Ελληνική πολιτική σκηνή σηματοδοτεί την έναρξη μίας γενναίας προσπάθειας για τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Βαθιές τομές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής προκαλούν την σφοδρή αντίθεση του κατεστημένου της εποχής, που συσπειρώνεται γύρω από τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α’.

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 78 χρόνια από την 6η Ιουνίου 1944, την ήμερα που οι συμμαχικές δυνάμεις  (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελεύθερη Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ελλάδα) αποβιβάστηκαν στις παραλίες της Νορμανδίας. 

Στην αρχή της πανδημίας οι δυσοίωνες προβλέψεις κυριαρχούσαν. Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πανδημία θα είχε μεγάλη διάρκεια και θα προκαλούσε σημαντικές και αρνητικές αλλαγές στην καθημερινότητα, στον τρόπο ζωής και στην παγκόσμια οικονομία.

Το τέλος των Περσικών Πολέμων (479 πχ) και η ίδρυση της Δηλιακής Συμμαχίας (478 π.X.) είναι δύο γεγονότα-ορόσημα στην ιστορία του αρχαίου κόσμου. 

Τον Ιούνιο 2021 έγιναν στις 13 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας και στις 5 των υπερπόντιων κτήσεων εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων. Η θητεία των περιφερειαρχών και των περιφερειακών συμβουλίων είναι 6-ετής και παρ’ ότι δεν διαθέτουν νομοθετική εξουσία, ο ρόλος τους θεωρείται σημαντικός επειδή διαχειρίζονται υψηλούς προϋπολογισμούς.

Στις 18 Μαρτίου ο οίκος αξιολόγησης  DBRS Morningstar αναβάθμισε πιστοληπτικά την χώρα από (BB) σε (BB High), κατάταξη που για την συγκεκριμένη εταιρείας απέχει μόλις ένα βήμα από την «Επενδυτική Βαθμίδα» (Investment Grade).

Για τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι (φωτ.) έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Διπλωμάτης, πολιτικός επιστήμονας, κορυφαίος ακαδημαϊκός (John Hopkins, Columbia, Harvard). Υπηρετεί από το 1966 έως το 1968 στο επιτελείο του Προέδρου Λίντον Τζόνσον. 

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην καταγγελία που διατύπωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εναντίον της Ρωσίας για υπονόμευση των σχέσεων Βουλγαρίας-Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια. 

 

Πρόσφατα (31 Μαρτίου) ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας K. Petkov αφού πρώτα κατηγόρησε ευθέως τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι «εργάστηκαν ειδικά ενάντια στην συνεννόηση της Βουλγαρίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με κύριο στόχο να μην υπάρξει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια», διατύπωσε μία δραματική προειδοποίηση: «Αυτή την στιγμή τα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχουν τον κίνδυνο να αποτελέσουν το δεύτερο σημείο σύγκρουσης που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το χειρότερο είναι πως τα Δυτικά Βαλκάνια γίνονται και πάλι μια περιοχή με υψηλό κίνδυνο αστάθειας-τόσο πολιτικής όσο και κάθε άλλου είδους».

Το 2006 ο εξόριστος ρώσος συγγραφέας Vladimir Sorokin κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο «Day of the Oprichnik». Περιγράφει την Ρωσία του 2028, που είναι απομονωμένη με τείχη από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυβερνιέται απολυταρχικά από Τσάρο που έχει επανέλθει. 

 

Όταν αρχές Ιανουαρίου άρχισε να γίνεται ορατό ότι η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακώνονταν επικίνδυνα, διατυπώσαμε την παρακάτω πρόβλεψη σε άρθρο μας με τίτλο “Σύντροφε Βλαδίμηρε, το μαχαίρι έχει δύο κόψεις”. 

σελίδα 1 από 11
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman