ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγαλύτερη τιμωρία

19:10 - 26 Απρ 2020
Όταν στις 16 Μαρτίου (Ο Κορωνοϊός και το Πέρασμα της Κασσανδρας) ξεκινήσαμε να αναφερόμαστε στην πανδημία του κορoνοϊού και τις επιπτώσεις που θα είχε στην παγκόσμια και κατά συνέπεια και στην Ελληνική πολιτικό-οικονομικό-κοινωνική συγκυρία, ήμασταν σαφείς.

• Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στην Ελληνική οικονομία ήταν να αντέξει το Σύστημα Υγείας. Να μην υπάρξουν δηλαδή εκατόμβες αβοήθητων νεκρών.

 

• Η μέλετη του ιστορικού προηγούμενου (Λοιμός Αθηνων, Επιδημίες Μαύρης Πανώλης και Ισπανικής Γρίπης) θα ήταν η μέθοδος με την οποία θα επιχειρούσαμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της "επόμενης ημέρας". 

 

Εκείνες της πραγματικά δύσκολες ημέρες τα γεγονότα εξελίχθηκαν ραγδαία. Η Ελληνική κυβέρνηση σε απόλυτη αρμονία με την λογική της στήλης (ελάχιστοι εκείνες τις τραγικές ημέρες πήραν ξεκαθαρη θέση, οι περισσότεροι διαπραγματεύονταν τα προβληματα της οικονομίας από την επικείμενη καραντίνα), επέβαλε πρωτοφανή για την χώρα μας περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας), τα οποία εφαρμόσθηκαν με επιτυχία. 

 

Σήμερα τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας. Εκείνες τις μαύρες ώρες, όταν οι οθόνες των τηλεοράσεων γέμιζαν με φέρετρα άτυχων συνανθρώπων μας που είχαν ηττηθεί απο την πανδημία και ο φόβος κατέκλυζε τις ψυχές,  εμείς είμαστε οι πρώτοι που στις 27 Μαρτίου επισημάναμε την επιτυχημένη Ελληνική διαχείρηση σε σύγκριση με τα αποτυχημένα παραδείγματα όμοιων εδαφικα και πληθυσμιακά χωρών όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. (Το Φαρμακείο της Δημοκρατίαςhttps://www.reporter.gr/Apopseis/Apo-thesews/Amfiktywn/428550-To-farmakeio-ths-dhmokratias). 

 

Η μελέτη του Ιστορικού προηγούμενου (Λοιμός των Αθηνών, Επιδημίες Μαύρης Πανώλης και Ισπανικής Γρίπης) μας είχε οδηγήσει στα προηγούμενα σώστα (όπως αποδείκνυαν τα γεγονότα) συμπεράσματα. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση μας όπλισε με πίστη ότι ακολουθούσαμε την σωστή μέθοδο. Στην πορεία ανακαλύψαμε (8 Απριλίου) ότι και άλλοι πολύ πιο σοφοί από εμάς μελετούσαν Θουκυδίδη για να προβλέψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας ( Καν'το όπως η FED (με την βοήθεια του Θουκυδίδη)https://www.reporter.gr/Apopseis/Apo-thesews/Amfiktywn/430338-Kan’-to-opws-h-FED-(me-thn-bohtheia-toy-Thoykydidh)

 

Διατυπώσαμε με παρρησία την θέση μας. Όποτε η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε απο πανδημίες, ξεπέρασε τις τραγικές επιπτώσεις μόνο όταν υιοθέτησε δημοκρατικές λύσεις. 

 

Συνεπώς μόνο με δημοκρατική διαδικασία που θα μοίραζε τις επιπτώσεις της κρίσης αναλογικά με την οικονομική δύναμη (φορολόγηση των πλουσιότερων) και θα αναθεωρούσε τους κανόνες αξιολόγησης του χρέους, θα ήταν δυνατή μία σχετικά σύντομη ανάκαμψη. 

 

Στις 22 Απριλίου ένας απο τους μεγαλύτερους παγκοσμίως επενδυτές με προσωπικη περιουσία περίπου 18 δισ. USD, ο Ray Dalio, δηλωνε ότι θεωρούσε την πανδημία του κορωνοϊού ως μία ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, εφ' οσον επαναξιολογήσουμε τους παλιους κανόνες λειτουργίας του καπιταλισμού. 

 

Τα ίδια πριν λίγο καιρό δήλωσε και ο B. Gates και ο W.Buffet.  Η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε κάτι που όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι κατήγγειλαν εδώ και πολύ καιρό. Ο πλανήτης κινδυνεύει γιατί ο καπιταλισμός δεν μοιράζει οσο ήταν δυνατόν δικαιότερα τον παραγόμενο πλούτο.  

 

Και εδώ δυστυχώς η παραπάνω θεωρητική θέση δικαιώνεται πλέον με τραγικά παραδείγματα. Διότι δεν είναι δυνατόν η ανθρωπότητα που είναι έτοιμη να ταξιδέψει στο διάστημα και να αποικήσει άλλους πλανήτες, 

 

• Να μην έχει βρεί ακόμα ποιά ήταν η ασθένεια που προκάλεσε τον Λοιμό των Αθηνών (έχουν βρεθεί πολλά δείγματα DNA απο νεκρούς της πανδημίας κατα τις εργασίες κατασκευής του Αττικού ΜΕΤΡΟ, αλλα δεν έγινε κάποια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα που να φθάσει σε ένα απόλυτα τεκμηριωμένο και αποδεκτό συμπέρασμα)

• Να μην έχει κατασκευάσει ακόμα και σήμερα εμβόλιο της Πανώλης που θέρισε τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς κατά τον μεσαίωνα. Αποτέλεσμα ακόμα και σημερα η πανώλη σκοτώνει στην νοτιο-ανατολική ασία.

• Να μην έχει ανακαλυψει το εμβόλιο της ελονοσίας (αρρώστεια γνωστή απο το 2.700 π.Χ.) με αποτέλεσμα περίπου 1 εκατ. άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους

• Να μην έχει βρεί ακόμα εμβόλιο για ασθένειες όπως το AIDS, SARS,H1N1 κλπ. 

Σήμερα όλοι προσεύχονται και παρακαλούν για την έγκαιρη ανακάλυψη είτε του εμβολίου είτε του αποτελεσματικού φάρμακου που θα προστατεύσει την ανθρωπότητα απο την πανδημία του κορωνοϊού. 

 

Ξεχνούν όμως ότι η επιστημονική γνώση δεν είναι το ευτυχές αποτέλεσμα μίας "θείας συνωμοσίας”, αλλά είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που χτίζεται αργά, σταδιακά με σκληρή εργασία. 

 

Πρωτά ανακαλύφθηκε η θεωρία της ισότητας των τριγώνων, μετά οι τριγωνομετρικοί τύποι, κατόπιν θεμελιώθηκαν οι νόμοι της δυναμικής φυσικής και στο τέλος, βάσει όλων των προηγούμενων, η στατική που κατασκευάζει πολύ-οροφα κτίρια και ουρανοξύστες.

 

Πέρασαν πολλοί αιώνες έως ότου εξελιχθεί αύτη η επιστημονική γνώση και να φθάσει ο άνθρωπος να κατασκευάζει σχετικά έυκολα πολυόροφα κτίρια. 

 

Δεν θα σχολιάσω περισσότερο ότι καμμία απο τις παραπάνω ασθένειες που τόσο ταλαιπωρησαν την ανθρωπότητα δεν έχει τύχει αποτελεσματικής έρευνας και αντιμετώπισης. 

 

Όλοι τώρα και μέσω της τραγικής συγκυρίας που βιώνουμε, κατανοούμε ότι κάτι έγινε λάθος. 

 

Απλά θα αναφερθώ σε ένα σύγχρονο φαινόμενο. Όποιος διαβάσει την βιβλιογραφία για το (όπως όλα δείχνουν) ελπιδοφόρο φάρμακο Remdesivir, θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ένα νέο φάρμακο. Είναι ένα παλαιό φάρμακο του οποίου η παρασκευή δεν ολοκληρώθηκε. 

 

Συγκεκριμένα: Η έρευνα για την παρασκευή του είχε αρχίσει πριν πολλά χρόνια προκειμένου νσ σντιμετωπίσει ασθένειες όπως SARS και H1N1, όμως σταμάτησε. Γιστί άραγε; Όλοι καταλαβαινουμε γιατί σταμάτησε αυτή η έρευνα και πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν η έρευνα αυτή (και πόσες άλλες άραγε;) δεν είχε σταματήσει. 

 

Δυστυχώς τα κριτήρια της "ελεύθερης αγοράς" επέβαλαν στην παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία την παρασκευή άλλων προϊόντων, π.χ. καλλυντικών, με πολύ μικρότερο κόστος επιστημονικής έρευνας και πολύ περισσότερο αγοραστικό κοινό και όχι φαρμάκων για τους λιγοστούς ασθενείς που είχαν προσβληθεί απο π.χ. Η1Ν1. 

 

Σίγουρα αυτά τα προϊόντα πούλησαν και έφεραν μεγάλα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες. Σήμερα όμως αυτα τα κέρδη δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία του κορωνοϊού.  Θα απαντήσει κάποιος, ναι αλλά χρηματοδοτούν την σημερινή έρευνα. Τι να απαντήσει κάποιος σε αυτον τον ανόητο; Οτι τα φέρετρα δεν περιμένουν; Δεν θα το καταλάβει. Αυτός ασχολείται με τις οικονομικές επιπτώσεις απο την πανδημία, όταν ακόμα δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματικό φάρμακο, ούτε εμβόλιο για να σταματήσει την πανδημία. 

 

Αναφερθήκαμε σε παλαιότερο άρθρο στα διδάγματα απο τις αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη και την "Θεία Κωμωδία" του Δάντη. 

 

Το πιο τραγικό δίδαγμα. Ο άνθρωπος δεν τιμωρείται για τις αμαρτίες του, αλλά υποφέρει απο τα αποτελέσματα των αμαρτιών που έχει διαπράξει και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμωρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 27 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.