ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση

13:34 - 28 Απρ 2020
Σήμερα δεν θα συνεχίσουμε την ιστορική αναδρομή στις πανδημίες για την εξαγωγή εκείνων των ιστορικών και φιλοσοφικών συμπερασμάτων που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά την "επόμενη ημέρα". Θα αναφερθούμε στους αριθμούς της πανδημίας γιατί αυτοί διαμορφώνουν την συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των κοινωνιών στο παρόν χρονικό διάστημα. Αφορμή γι'αυτή την παρένθεση είναι η επικείμενη άρση του lockdown στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ'αρχάς θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε πως ξεκίνησε το σκηνικό του τρόμου. 

• Τα πρώτα κρούσματα (ως πνευμονία αγνωστου προελεύσεως) αναφέρονται από τις κινεζικές αρχές την 31 Δεκεμβρίου 2019 

• Στις 7 Ιανουαρίου οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν ότι εντόπισαν τον ιό που προκαλεί αυτή την πνευμονία. Ο ιός αυτος είναι τύπου κορώνας (coronovirus).

• Στις 11 Ιανουαρίου ανακοινώνεται στην Κίνα ο πρώτος επισημος θανατος απο τον νέο τύπου κορωνοϊό στην πόλη Wuhan. 

• Στις 14 Ιανουαρίου ο Π.Ο.Υ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές ο νέος τύπος κορωνοϊού δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

• Στις 20 Ιανουαρίου οι κινέζικες αρχές ανακοινώνουν ότι ο νέος τύπος κορωνοϊού μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο και οτι η πολη Wuhan όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος, τίθεται σε καραντίνα. Ο ΠΟΥ θεωρεί οτι έχει εμφανισθεί υγιεινομικη κρίση. 

• Στις 22 Ιανουαρίου γίνεται η  πρώτη επισημη καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων εξ αιτίας της πανδημίας. Καταγράφονται συνολικά 580 κρούσματα και 17 θάνατοι, παγκοσμίως. (ΣΣ: Στις 25 Απριλίου καταγράφονται συνολικά 2.754.506 κρούσματα και 192.377 θάνατοι, παγκοσμίως). 

Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα (22 Ιανουαρίου-25 Απριλίου) σχεδόν όλες οι χώρες έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει μακροχρόνιες περιοριστικές πολιτικές, που στις περισσότερες περιπτώσεις έφτασαν έως και την πλήρη κατάργηση της κυκλοφορίας (lockdown). Αυτές οι πολιτικές πέτυχαν κατά κοινή ομολογία να "φρενάρουν" τον αρχικά ιλιγγιώδη ρυθμό μετάδοσης της πανδημίας. Στο σημείο αυτό θα σταθούμε σε δυο (2) ιδιαίτερα επιτυχημένα παραδείγματα.

• Το Βιετναμ έχει πληθυσμο 95 εκατ. Είναι μία μεγάλη πληθυσμιακά χώρα που συνορεύει με την Κίνα. Το Βιετναμ στις 25 Απριλίου είχε αναφέρει επίσημα 270 κρούσματα και 9 θανάτους. Καλόπιστα θα δεχθώ ότι το Βιετνάμ είναι μία κομμουνιστική χώρα, οπότε πιθανότατα να εφαρμόζει σκληρές πολιτικές λογοκρισίας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, οπότε η παραπάνω ειδυλλιακή εικόνα διαχείρισης της κρίσης πανδημίας είναι πλαστή. Καλόπιστα θα συμφωνήσω και θα πολλαπλασιάσω αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα με 100 για να αποκτήσω μία καλύτερη αίσθηση της θλιβερής πραγματικότητας. Η εικόνα εξακολουθεί να είναι πολύ καλή αν συνυπολογίσει κάποιος ότι χώρες με μικρότερο πληθυσμό και απείρως καλυτερες δομές υγείας έχουν πληγεί πολύ περισσότερο (π.χ. Γερμανία). Απέφυγα λοιπόν αυτή την πρόχειρη ερμηνεία και ενημερώθηκα για το μοντέλο διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης που εφάρμοσαν οι αρχές του Βιετνάμ. Τότε ανακάλυψα ότι οι αρχές του Βιετνάμ δεν επέβαλαν γενική απαγόρευση της κυλοφορίας (lockdown), επέβαλαν πολλά και αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής, περιορισμού των κοινωνικών συναθροίσεων και ελέγχου της πορείας των κρουσμάτων (ιχνηλάτηση), αλλά γενική και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τύπου lockdown δεν επέβαλαν. Έκαναν όμως κάτι άλλο, στις 24 Ιανουαρίου έκλεισαν τα σύνορα με την Κίνα και σταμάτησαν όλες τις πτήσεις από την Κίνα. Ας προσέξουμε την ημερομηνία και ας την συγκρίνουμε με τις οριακές ημερομηνίες εμφάνισης της κρίσης που αναφέρονται παραπάνω. Στις 24 Ιανουαρίου το Βιετνάμ κλείνει τις πυλες εισόδου της χώρας από την Κίνα και στις 25 Απριλίου καταγράφει μία πολύ καλή εικόνα στην διαχείριση της πανδημίας. 

• Η Ταϊβάν έχει πληθυσμό 24 εκατ. και έκταση περίπου 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή σε μία έκταση όση η Πελοποννησος (21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η Στερεά Ελλάδα (15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κατοικούν 24 εκατ. άνθρωποι. Μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη χώρα δίπλα στην Κίνα. Λογικά σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη χώρα, που βρίσκεται δίπλα στην εστία της υγιεινομικής κρίσης, η πανδημία έπρεπε να θερίζει. Όμως στην Ταϊβάν στις 25 Απριλίου ήταν καταγεγραμμένα 429 κρούσματα και 6 θανάτοι. Δηλαδή μία εξαιρετική εικόνα διαχείρισης της κρίσης πανδημίας. Η Ταιβάν δεν είναι κομμουνιστική χώρα όπως το Βιετνάμ, είναι μία δυτική δημοκρατία οπότε δεν είναι λογικό να επικρατούν συνθήκες λογοκρισίας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, συνεπως τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία διαχείρισης της κρίσης είναι αληθή. Ενημέρωθηκα για το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης που εφάρμοσαν οι αρχές της Ταϊβάν. Παρόμοιο με του Βιετνάμ με δυο (2) καθοριστικές ομοιότητες. Δεν επιβλήθηκε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και στις 25 Ιανουαρίου απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις απο την Κίνα ενώ στις 5 Φεβρουαρίου απαγορεύτηκαν και όλες οι επισκέψεις (μέσω θαλάσσης) από την Κίνα. 

 

Έχουμε δύο χώρες το Βιετνάμ και την Ταϊβάν με παραδοσιακά εχθρικές σχέσεις με την Κίνα. Οι χώρες αυτές αμέσως μόλις  διαφαίνεται ότι κάτι πιθανότατα σοβαρό να συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας, κλείνουν αμέσως και ταυτόχρoνα τα σύνορα τους. Οι χώρες αυτές στην συνέχεια ελέγχουν με αυστηρά μέτρα την πιθανότητα να εξαπλωθεί η νόσος, αλλα επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα αφού τα κρούσματα είναι ελάχιστα οπότε η κατάσταση ελέγχεται και δεν χρειάζεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) και όλα τα υπόλοιπα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ζούμε στην Ευρώπη. 

 

 

Τίποτε στην πολιτική δεν είναι τυχαίο. Το συμπέρασμα είναι σχεδόν αυτόματα. 

 

Και το Βιετνάμ και η Ταϊβάν γλύτωσαν τα χειρότερα γιατί έκλεισαν πολύ γρήγορα και έγκαιρα τα σύνορα τους με την Κίνα. Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών λογω της παραδοσιακής εχθρότητας γνώριζαν "κάτι παραπάνω" οπότε αντέδρασαν τόσο γρήγορα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, όμως όλα τα πραγματικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν και σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα. 

 

Στις 24-25 Ιανουαρίου αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όταν στην καλύτερη περίπτωση ίσως να υπήρχαν κάποιοι κυβερνητικοί υπεύθυνοι στην Δύση, που  ίσως προβληματίζονταν και αναρωτιόντουσαν τι συνέβαινε στην Κίνα, δύο παραδοσιακοί γειτονικοί εχθροί αυτής της χώρας, έκλεισαν τα συνορα τους στην Κίνα. Αυτή είναι η αληθεια που περιγράφουν τα γεγονότα και κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει. 

 

Δεν είμαστε ποτέ φίλοι και υποστηρικτές της πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ, του D.Trump. Αντίθετα πιστεύαμε ότι ο λαϊκιστικός και ακρο-δεξιός τρόπος και λογική που προσέγγιζει ο D.Trump τα παγκόσμια προβλήματα, μόνο κακό κάνει στις παγκόσμιες υποθέσεις. 

 

Συνεπώς δεν υποστηρίζουμε τις "θεωρίες συνομωσίας" του D.Trump για τις ευθύνες της Κίνας στην εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα πιστεύουμε ότι παρόμοιες θέσεις πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από στοιχεία.

Κρατάμε λοιπόν το πραγματικό γεγονός ότι το Βιετνάμ και η Ταϊβάν χωρίς να επιβάλουν lockdown απέφυγαν τα χειρότερα γιατί έκλεισαν τα σύνορα τους με την Κίνα αμέσως μόλις προέκυψαν ενδείξεις πανδημίας και παρακολουθούμε την εξέλιξη της μάχης εξουσίας που γίνεται (και με την επίσημη συμμετοχή και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας) στο παρασκήνιο του Βορειο-κορεατικού κομμουνιστικού καθεστώτος. 

 

Τίποτε στην πολιτική δεν είναι τυχαίο. Τώρα τελευταία παρακολουθούμε μία επιθεση φιλίας και συνεργασίας της Κινέζικης ηγεσίας προς όλες τις χώρες με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όντως εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική αλληλεγγύης για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στο πρόβλημα της πανδημίας. 

 

Όμως στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής καταγράφηκε στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας ενα ατυχές περιστατικό. Η Βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε έναντι τιμήματος 16 εκατ. αγγλικών λιρών σε δυο (2) κινέζικες εταιρείες περίπου 3 εκατ. rapid test (γρήγορα test για την ανίχνευση φορέων της νόσου), ήταν η αρχική παραγγελία. 

 

Ο Πρωθυπουργός  της Μ.Βρετανίας Boris Johnson βάσει αυτής της παραγγελίας δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει στους πολίτες της χώρας γρήγορα και φθηνά test  που θα ανιχνεύουν με γρήγορο και φθηνό τρόπο τους φορείς της νόσου, οπότε δεν χρειάζονταν αυατηρά μέτρα lockdown. 

 

Τελικά τα κινέζικα rapid test δεν δικαιολόγησαν την αρχική αισιοδοξία (πολλοί τα χαρακτήρισαν ακόμα και ελαττωματικά), η Βρετανική κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη και υποχρεώθηκε να αλλάξει υγιεινομική πολιτική, υιοθετώντας και αυτή αργοπορημένα όμως, αυστήρα μέτρα lockdown και ζητά να της επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε για την αγορά  των κινέζικων rapid test. 

 

Συνεπως θα ήταν καλό να μην ξεχνάμε ποτέ όταν έχουμε να κάνουμε με Κινέζους, αυτό που είπε ο Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σου-Τζού: "Ο Πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση"

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 28 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.