ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγάλη σφαγή στην αγορά του 5G

12:26 - 16 Ιουλ 2020
Στις 18 Μαΐου είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο "Είναι πολλά τα (κινέζικα) λεφτά 'Αρη". Στο άρθρο αυτό επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το θεωρητικό (εκείνη την εποχή) ενδεχόμενο της επιβολής (με κάποιο τρόπο) οικονομικών κυρώσεων στην Κίνα για τις ευθύνες που όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι είχε στην εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας.

Στις 4 Ιουνίου δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο "”. Στο άρθρο αυτό που ουσιαστικά ήταν η συνέχεια του προηγούμενου διατυπώσαμε την πρόβλεψη ότι η πιο μεγάλη, η πιο λαμπερή, η πιο state of the art κινέζικη επενδυτική παρουσία στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Huawei, θα αποβαλλόταν απο την διεθνή αγορά ανάπτυξης δικτύων 5G. Είναι γνωστό ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G είναι το μέλλον στην οικονομία και την ασφάλεια, συνεπώς όσοι ασχοληθούν με αυτά αποκτούν δεσποζουσα θέση και στην οικονομία, λόγω των τεράστιων εσόδων, αλλά και της διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών. Η Huawei είναι μία παγκόσμιος leader σε αυτό τον τομέα και μεγάλο φαβορί για την ανάληψη των μεγαλύτερων κρατικών συμβολαίων παγκοσμίως. Την αποβολή της Huawei απο την διεθνή αγορά δικτύων 5G επεδίωκαν εδώ και πολύ καιρό αλλα δεν είχαν πετύχει οι ΗΠΑ. Τα επιχειρήματα που είχαν επιστρατεύσει εναντίον της εμπεριείχαν στον πυρήνα τους το εξής σκεπτικό:

 

"Η Huawei  αντιγράφει τα προϊόντα άλλων κατασκευαστών. Αυτό είναι παράνομο και πλήττει τον ανταγωνισμό αφού τα προϊόντα της Huawei επειδή δεν επιβαρύνονται με το κόστος έρευνας και ανάπτυξης είναι πιο φθηνά από τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών. Ταυτόχρονα η Huawei είναι κρατική κινέζικη εταιρεία οπότε οι ευαίσθητες πληροφορίες που θα διακινούνται στα δίκτυα 5G θα βρίσκονται και στην διάθεση των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας”. 

 

Το επιχείρημα, τουλάχιστον στην οικονομική διάσταση ήταν απόλυτα σωστό, αλλά ουδόλως επηρέαζε τους CEO των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων που ενδιαφέρονταν για ποιοτικό προϊόν σε χαμηλές τιμές. Στοιχεία που διέθεταν στον υπερθετικό βαθμό τα προϊόντα της Huawei. Οι ΗΠΑ αφού διαπίστωσαν ότι το επιχείρημα τους δεν έπειθε ούτε τις αγορές ούτε τις κυβερνήσεις, επιστράτευσαν το βαρύ πυροβολικό. Με ένα πλέγμα νόμων, στέρησαν ουσιαστικά στην Huawei την δυνατότητα να αγοράζει επεξεργαστές και να χρησιμοποιεί λογισμικό (software) αμερικανικής τεχνολογίας. Όμως η Huawei έδειξε ότι έστω και οριακά θα ξεπερνούσε και αυτό το εμπόδιο. 

 

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και της Huawei ήταν οι χώρες της ΕΕ οι οποίες είτε έχουν ανακοινώσει είτε ήδη έχουν αρχίσει να δημοπρατούν "χρυσοφόρα" συμβόλαια ανάπτυξης δικτύων 5G. Οι ΗΠΑ επεδίωκαν να αποβάλλουν την Huawei από την ευρωπαϊκή αγορά ενω η Huawei με όπλο την χαμηλή τιμή και τα ποιοτικά προϊόντα, να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά συμβόλαια. 

 

Επρόκειτο για το μεγάλο στοίχημα, την πιο κρίσιμη μάχη. 

Σε εκείνο λοιπόν το άρθρο είχαμε διατυπώσει μία ρηξικέλευθη πρόβλεψη. Η Huawei θα αποβαλλόταν από την "χρυσοφόρα" ευρωπαϊκή αγορά ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G. Αφορμή και επικοινωνιακό επιχείρημα γι' αυτή την αποβολή θα ήταν οι πασιφανείς ευθύνες της Κίνας στην εξάπλωση της πανδημίας αλλά πραγματική αιτία ο κρίσιμος και σπουδαίος ρόλος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G στην λειτουργία της οικονομίας και της ασφάλειας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Στο εν λόγω άρθρο είμαστε απολυτως κάθετοι και ξεκάθαροι. Η Huawei δεν θα αναλάβει να αναπτύξει κανένα μεγάλο ευρωπαϊκο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G. 

 

Έκτοτε (4 Ιουνίου) δεν έχει περάσει πολύς χρόνος. Όμως τα γεγονότα έτρεξαν πολύ γρήγορα. 

 

Στην Ιταλία δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο για τις προδιαγραφές των δικτύων 5G αλλά επειδή η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη αυτών των δικτύων 5G, τους πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης  είναι φυσιολογικό να ισχύουν "οι πολιτικοί περιορισμοί" που έχει ήδη θέσει η Πρόεδρος της ΕΕ Ursula Von Der Leyen γι' αυτό το θέμα (συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών κλπ) και αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο. Στα πλαίσια αυτής της λογικής ο μεγαλύτερος ιταλικός τηλεπικοινωνικός πάροχος, η TIM Italia, ήδη απέκλεισε πριν λίγες ημέρες την Huawei από τους διαγωνισμούς που θα κάνει η ετειρεία για να αγοράσει εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει δίκτυα 5G σε Ιταλία και Βραζιλία (TIM Brasil). Σε αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν προκριθεί να πάρουν μέρος οπότε λογικά θα κερδίσουν και ένα σημαντικό μέρος, η Σουηδική Ericsson, η Φιλανδική  NOKIA και οι αμερικανικές CISCO και Affrimed Networks (Microsoft)

 

Στην Γερμανία, λειτουργεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε και έθεσε πρόσφατα (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου) σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου "Για την ασφάλεια των δικτύων πληροφορικής" (δηλαδή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G). Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης που έχουν αναλάβει Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί έθεσαν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύων  5G, εταιρειών που προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί κράτος δικαίου. Ουδείς αμφιβάλει ότι πρόκειται για "φωτογραφία" της Κίνας και της Huawei. Τήν θέση των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης στηρίζουν όλοι οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές αλλά και αρκετοί συναδελφοί τους και απο τους Πράσινους και απο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU)  αλλά και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι όταν συζητηθεί αυτός ο νόμος στην Γερμανική Βουλή οι διατάξεις που θα αποκλείουν την Huawei θα υπερ-ψηφισθούν. Εξ άλλου η Deutsche Telekom έχει ήδη λύσει το ζήτημα και έχει θέσει το απαγορευτικό πλαίσιο για την Huawei αφού συνεργάζεται αποκλειστικά με την Σουηδική Ericsson. 

 

Στην Γαλλία πρόσφατα στις 6 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι όσες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη εξοπλισμό Huawei θα πάρουν άδεια να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον εξοπλισμό για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα (3-8 έτη). Όσες όμως δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία "ενθαρρύνονται" να μην το πράξουν ενώ όσες έχουν ζητήσει άδεια με εξοπλισμό Huawei και δεν έχουν ακόμα παρει απάντηση θα πρέπει να θεωρήσουν ότι έχουν ήδη λάβει αρνητική απάντηση. Με σαφείς αναφορές ότι ο περιορισμός της πρόσβασης της Huawei στην ανάπτυξη των Γαλλικών δικτύων  5G γίνεται για να προστετευθεί η Γαλλική εθνική ασφάλεια από πιθανές υποκλοπές ο Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνο-ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι ο σχετικός νόμος είναι έτοιμος και απομένουν οι τυπικές υπουργικές επικυρώσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κρατικός γαλλικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Orange έχει και αυτός αποκλείσει την Huawei και συνεργάζεται αποκλειστικά με την Σουηδική Ericsson.  

 

Στην Μεγάλη Βρετανία στις 14 Ιουλίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την αγορά και χρήση εξοπλισμού Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G ενώ όπου έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός Huawei (βάσει προηγούμενης κυβερνητικής απόφασης για εγκατάσταση εξοπλισμού σε μη στρατηγικές υποδομές και έως ποσοστό 35%) θα πρέπει να αντικατασταθεί έως το 2027 (δηλαδή κάτι ανάλογο με την Γαλλική προσέγγιση). 

 

Αναφέραμε τις τέσσερις (4) μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλές ακόμη που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες περίπου στην ίδια "σκληρή" πολιτική αποκλεισμού της Huawei, ενδεικτικά η Δανία στις 10 Ιουνίου και το Βέλγιο στις 20 Ιουνίου που δημοσιοποίησαν την αποφασή τους να αποκλείσουν την Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G. Η Ολλανδία εδώ και πολύ καιρό (Δεκέμβριος 2019) έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη με την ανάληψη από την Huawei έργων ανάπτυξης δικτύων 5G. Αντίστοιχη πολιτική απόφαση έχουν λάβει με κοινή πολιτική διακήρυξη η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία που δεσμεύθηκαν δημόσια σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ασφαλείας για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Συντάχθηκαν δηλαδή με τα "γεράκια" της αντι-Huawei πλατφόρμας. Σε όλη την Ευρώπη τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που ήδη είχαν απο το παρελθόν και στα δίκτυα προηγούμενης γενιάς (4G) συνεργασία με την Huawei, διακόπτουν αυτή την σχέση και στρέφονται σε άλλες λύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων  5G. Με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, ο μοναδικός μεγάλος και πανευρωπαϊκής εμβέλειας τηλεπικοινωνιακός πάροχος που θα παραμείνει (για πόσο άραγε...) στο στρατόπεδο της Huawei είναι η Ισπανική Telefonica της οποίας ο παλαιότερος εξοπλισμός (δίκτυα 2G και 4G) κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου απο την κινέζικη εταιρεία.  

 

Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει ήδη λύθει. Η COSMOTE (όπως και η μητρική Deutsche Telekom) ηδη αποφασίσε και ανακοίνωσε την αποκλειστική συνεργασία για την ανάπτυξη δικτύων 5G με την Σουηδική Ericsson. Μία απόφαση που θα βαρύνει στις τελικές αποφάσεις των υπόλοιπων μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

 

Απολύτως αντικειμενικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μία τεράστια αγορά, η ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G χάθηκε σε συντριπτικό βαθμό για την Huawei. Η φορά των πραγμάτων πήρε πολύ γρήγορα μία εντυπωσιακά αρνητική τροχιά για την κινεζική εταιρεία.  Ο κορονοϊός αφαίρεσε απο τους ευρωπαίους υποστηρικτές της Κίνας τα γνωστά τετριμένα επιχειρήματα περί της ισότητας στις ευκαιρίες κλπ και παράλληλα ευνούχισε και τις όποιες πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, κανένας δεν διαμαρτύρεται στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο για την μονόπλευρη πολιτική του αποκλεισμού της Huawei, εκτός απο τον ανά χώρα πρσβευτή της Κίνας, που απειλεί ότι θα διακοπούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις. Φυσικά όποιος διαβάσει το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ όλων αυτών των ευρωπαϊκών κρατών και της Κίνας θα διαπιστώσει σε όλες τις περιπτώσεις, χαοτική διαφορά υπέρ της Κίνας. Και εδώ προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα. Τι θα κάνει η κινέζικη ηγεσία για να τιμωρήσει τους ευρωπαίους που αποκλείουν την Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων  5G; Θα βάλει φορολογικά-τελωνειακά κλπ εμπόδια στις διακρατικές εμπορικές σχέσεις; Ποιός θα είναι ο χαμένος, μαλλον αυτός που έως σήμερα είχε τα μεγαλύτερα κέρδη, δηλαδή η Κίνα. 

 

Γι' αυτο και κανένας δεν φοβάται αυτές τις απειλές.  

Η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι μεγάλες χώρες (Γαλλία, Μ. Βρετανία, προσεχώς η Γερμανία και η Ιταλία) αλλά και μικρότερες (Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Εσθονία, Ελλάδα) και μεγάλοι πανευρωπαϊκης εμβέλειας τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ( Deutsche Telkomom, Orange, TIM Italia) αποκλείουν την Huawei. Όπως διαμορφώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η "μεγάλη εικόνα”, η Huawei είναι εκτός ευρωπαϊκής αγοράς, οπότε ελάχιστη σημασία έχει πλέον αν κάποιοι επί μέρους ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι την επιλέξουν. Αυτοί οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί  θα είναι η μειοψηφία της μειοψηφίας, που απλά θα γεμίζουν με τα ονοματά τους τα διαφημιστικά φυλλάδια και προπαγανδιστικά άρθρα της Huawei. 

Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν δεν είχε προκύψει η έκτακτη αρνητική εξέλιξη του κορωνοϊού και της δίκαιης απόδοσης στην κινέζικη ηγεσία μεγάλων ευθυνών για την εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αποβολή της Huawei από την ευρωπαική αγορά τηλεπικοινωνιών εφ' όσον επαληθεύονταν δεν θα γίνονταν ούτε τόσο εύκολα, ούτε τόσο γρήγορα.  

Τελικά το προηγούμενο άρθρο ήταν προφητικό κατά το ήμισυ, όντως το πρώτο (επιχειρηματικό) αίμα άρχισε να ρέει όμως δεν είμαστε στην αρχή γιατί η μάχη τελειωσε πολύ γρήγορα, ίσως πριν καν αρχίσει, ο σωστός τίτλος είναι. Τους έσφαξαν στο γόνατο 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.