ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποστείρωση από τον φόβο

06:52 - 24 Νοε 2020
Η αποτυχία της εκστρατείας της παγκόσμιας ακρο-δεξιάς με επικεφαλής τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, D.Trump εναντίον των περιοριστικών πολιτικών (lockdown) είχε δύο στόχους.
  • Να πείσει τους πολίτες ότι η η ταχύτατα μεταδιδόμενη ασθένεια Covid-19 ήταν μία "απλή γριπούλα" και όχι μία θανατηφόρα επιδημία, οπότε δεν χρειαζόταν να υιοθετηθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία τα αποφάσιζαν και τα επέβαλαν οι παγκόσμιες ελίτ για να περιορίσουν τα ατομικά δικαιωμάτα, να εκφοβίσουν τους πολίτες σε όλο τον κόσμο ώστε να πουλήσουν στην συνέχεια με ευκολία τα πανάκριβα εμβόλιο. 
  • Να φοβίσει τους πολίτες ότι η επιβολή του lockdown θα καταστρέψει την οικονομία, με προφανές αποτέλεσμα να έχουμε πιο πολλούς νεκρούς απο την οικονομική κρίση που θα προκληθεί εξ αιτίας του lockdown παρά από την πανδημία. 

 

Βέβαια τα γεγονότα έδειξαν ότι η "απλή γριπούλα" έχει ως σήμερα περίπου 58 εκατ. κρούσματα και περίπου 1,38 εκατ. θύματα, το εμβόλιο που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει θα προσφερθεί από τα περισσότερα κράτη δωρεάν και η παγκόσμια οικονομία παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, στέκεται ακόμα όρθια χάρις 

 

  • Στα κυβερνητικά προγράμματα βοήθειας που στήριξαν κυρίως τους εργαζόμενους και τα οικονομικά θύματα της πανδημίας 
  • Την νομισματική πολιτική της "ποσοτικής χαλάρωσης" των κεντρικών τραπεζών που στήριξε την δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων και τις επιχειρήσεις. 

 

Στην παρούσα συγκυρία και με αφορμή τα πρώτα αισιόδοξα νέα για την κυκλοφορία του αντι-Covid 19 εμβόλιου, η ακρο-δεξιά επανήλθε. Ανερυθρίαστα για τα ψέματα που είπε την προηγούμενη άνοιξη και χωρίς να ζητήσει ούτε μία συγγνώμη για την εκστρατεία φόβου και απειθαρχίας που κήρυξε (που πιθανόν να προκάλεσε και ανθρώπινα θύματα), τολμά και δημοσιοποιεί θέση της για τα προβλήματα της "επόμενης ημέρας" στην οικονομία. 

 

"Η τεράστια αύξηση του χρέους εξ αιτίας της πανδημίας και των lockdown, θα προκαλέσει απαξίωση της πραγματικής αξίας του χρήματος, πτώση των χρηματιστηριών, ύφεση και κατάρρευση κρατικών οικονομιών και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων άρα μεγάλη ανεργία", δηλαδή άλλη μία εκστρατεία φόβου. Θέση που εντελώς αβασάνιστα υιοθετούν χωρίς δόλο, αλλά λόγω άγνοιας και πολλοί αναλυτές, ιδίως στα εγχώρια ΜΜΕ. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

 

Από την προηγούμενη άνοιξη που επιβλήθηκαν τα lockdown η οικονομική δραστηριότητα τέθηκε σε μερική αναστολή. Άμεση συνέπεια, οι κρατικές, κοινωνικές, εταιρικές και καταναλωτικές ανάγκες καλύφθηκαν μόνο εν μέρει απο το παραγόμενο ΑΕΠ και στο υπόλοιπο από τις κρατικές ενισχύσεις και τα δανειακά προγράμματα "ποσοτικής χαλάρωσης" των κεντρικών τραπεζών. Έμμεση συνέπεια, η αύξηση του κρατικού και εταιρικού χρέους, το παγκόσμιο χρέος, αυξήθηκε περισσότερο απο το αναμενόμενο. 

 

Στην παρούσα συγκυρία και εν μέσω της εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η ανακοίνωση των ελπιδοφόρων νέων με θέμα την κυκλοφορία σε ορατό και σύντομο χρόνο των αντι-Covid-19 εμβολίων, προκαλεί εύλογα και φυσιολογικά και την έναρξη της συζήτησης για την διαχείριση της "επόμενης ημέρας" της παγκόσμιας οικονομίας. Η επικεφαλής της ΕΚΤ,η Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde),έδωσε το στίγμα της "επόμενης ημέρας" δηλώνοντας:

 

  • "Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική μέχρι να αναπτυχθεί επαρκώς η αντιμετώπιση της πανδημίας του covid 19 με τα εμβόλια, αλλά και μέχρι η ανάπτυξη να αποκτήσει ισχυρό βηματισμό" 

 

Σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Για όσο καιρό χρειασθεί και έως ότου αντιμετωπισθεί η πανδημία και η οικονομία σταθεροποιηθεί, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει νομισματικές πολιτικές που θα διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή θα συνεχισθεί η νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ήτοι το προγραμμα PEPP. Γεγονός που θα επισημοποιηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου όπου και θα αποφασισθεί η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP κατά μισο τρις euro. Συνεπώς, καμία ευρωπαϊκή κρατική οικονομία και μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια να στηριχθούν. Άλλο ένα ψευδός της άκρο-δεξιάς (χρεοκοπία κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων), καταρρέει. 

 

Προκύπτει όμως το αυτονόητο ερώτημα. Πως θα αποπληρωθεί όλο αυτό το χρέος που συσσωρεύεται λόγω της πανδημίας; 

 

Στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό ελάττωμα. Ασχολούμαστε με μεγάλα διεθνή προβλήματα, όπως το παγκόσμιο χρέος, που έχουν άμεση επίπτωση και σε αντίστοιχα Ελληνικά (Ελληνικό Δημόσιο και ιδιωτικό Χρέος), χωρίς να παρακολουθούμε και να αναφερόμαστε στα όσα συμβαίνουν στα διεθνή κέντρα όπου διεξάγονται όλες εκείνες οι διεργασίες, που αφορούν την διαχείριση και επίλυση του συγκεκριμένου παγκόσμιου προβλήματος. 

 

Για το πρόβλημα της αύξησης του ευρωπαϊκού χρέους λόγω της πανδημίας γίνονται αυτή την εποχή στην ΕΕ πολλές και σημαντικές διεργασίες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κέντροαριστερός Νταβίντ Σασόλι (David Sassoli), δήλωσε πρόσφατα ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας πρέπει να διαγραφούν. Φαινομενικά άστοχη δήλωση αφού ουσιαστικά απαιτεί να διαγραφούν όλα τα δάνεια που έδωσε η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP, που όπως προαναφέραμε πρόκειται να επεκταθεί κατά 500 δισ. euro στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου. Είναι ανόητος ο πολύπειρος ιταλός προέδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να ζητά με την βαρύτητα της θεσμικής του θέσης την διαγραφή χρεών του δανειακού προγράμματος PEPP, προτού  η διοίκηση της ΕΚΤ αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου την επέκταση αυτού του προγράμματος κατά 500 δισ. euro;

 

Προφανώς ΟΧΙ, απλά γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονται αυτή την εποχή στο εσωτερικό της ΕΚΤ για το θέμα του ευρωπαϊκού χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία. 

Όπως όλα δείχνουν και δημοσιοποιούνται (χωρίς να διαψεύδονται), η ΕΚΤ έχει ήδη βρεί τον τρόπο να "αποστειρώσει¨το συνολικο ευρωπαϊκό χρέος (περίπου 3-5 τρισ. euro) που οφείλεται στην πανδημία από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό χρέος. 

 

Η ΕΚΤ θα σκοπεύει να πετύχει αυτό τον στόχο μέσω της έκδοσης αέναων ομολόγων μηδενικού (ή πάρα πολύ χαμηλού επιτοκίου). Δηλαδή, ομόλογα πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας με πολύ μικρό επιτόκιο. Κάτι ανάλογο με τα πολεμικά ομόλογα που εξέδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές δαπάνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Είναι βέβαιο ότι αυτή η πρόταση της ΕΚΤ θα συναντήσει την αντίδραση των εκπροσώπων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της  Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Γι' αυτό ακριβώς ο Ιταλός πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προβάλει την εναλλακτική λύση, της διαγραφής του χρέους που σίγουρα ούτε θέλουν να ακούσουν οι εκπρόσωποι της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ένας "κομψός" ενδο-ευρωπαϊκός εκβιασμός. Όταν αυτή η πρόταση της ΕΚΤ μετατραπεί σε πραγματική πολιτική, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (338-340 δις euro) αφού το κόστος της πανδημίας (περίπου 20 δισ. euro) θα "παγώσει" για πολλές δεκαετίες και πρακτικά δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος. 

 

Ας μην βαυκαλιζόμαστε, η οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας καθημερινά γίνεται όλο και πιο προβληματική.

 

Όμως αυτή η όντως δύσκολη καθημερινότητα απέχει πολύ από την απόλυτη καταστροφή που ευαγγελίζεται και εύχεται και προσδοκά η διεθνής ακρο-δεξιά και οι εγχώριοι εκπρόσωποι του "φαίο-κόκκινου" μετώπου. 

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δημιουργεί πρωτόγνωρα αποτελέσματα. Όμως από όλα τα μέτωπα έρχονται ελπιδοφόρα νέα. Το τέλος  της τραγωδίας αρχίζει να διαγράφεται. Έως τότε "αποστειρώστε" τον φόβο από την ψυχή σας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.