ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
  I love this Game 

  I love this Game 

12:04 - 26 Νοε 2020
Ο Γιούργκεν Κλόπ είναι Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου. Από το 2015 βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Liverpool, μίας από τις καλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες του Αγγλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίου. Η επιτυχημένη θητεία του τον έχει αναδείξει σε έναν απο τους καλύτερους (για πολλούς τον καλύτερο) σύγχρονους προπονητές ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το trailer του ντοκυμαντέρ με τίτλο "The End of the Storm”, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις 30 Νοεμβρίου. 

 

Στο συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ παρουσιάζεται η πορεία της Liverpool προς την κατάκτηση του Αγγλικού πρωταθλήματος 2019-2020. Ένα κορυφαίο επίτευγμα στην ιστορία του συλλόγου, αφού η τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος είχε γίνει πριν 30 χρόνια (αγωνιστική περίοδος 1989-1990). 

 

Όπως εγινε γνωστό στο συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, ο Γιούργκεν Κλόπ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον κρίσμο επαναληπτικό αγώνα της Liverpool με την Ισπανική Atletico Madrid που έγινε στα πλαίσια του Champion League,στις 11/3/2020, στην έδρα της Liverpool. 

 

Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων είχε γίνει στις 18/2/2020 στην έδρα της ισπανικής ομάδας, στην Μαδρίτη και είχε τελειώσει με νίκη της Atletico με 1-0. 

 

Η κρισιμότητα αυτού του αγώνα δικαιολογούσε απόλυτα το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον και τους περίπου 6 χιλ Ισπανούς φιλάθλους που συνόδευσαν την ομάδα τους στην Αγγλία. 

 

Σε άλλες συνθήκες θα ήταν μία μεγάλη ποδοσφαιρική βραδιά με χαρά και έντονα συναισθήμτα, εκείνη όμως την περίοδο με την ισπανική κυβέρνηση να ανακοινώνει κλείσιμο των σχολείων, τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά. H πανδημία ήδη είχε κάνει απειλητικά την εμφανισή της στην γηραιά ήπειρο και είχε αρχίσει να θερίζει στην Μαδρίτη. 

 

Ο αγώνας είχε δραματική εξέλιξη, χρειάσθηκαν και τα 30' της παράτασης για να ξεχωρίσει η ομάδα που θα συνέχιζε στον επόμενο γύρο του Champion League. Η Atletico τελικά κερδισε με 3-2 και προκρίθηκε. Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα την Αγγλική ομάδα ήταν τα λάθη του Γιούργκεν Κλόπ και του αναπληρωματικού τερματοφύλακα της Liverpool, που εκείνο το βράδυ υπεράσπιζε την εστία της Αγγλικής ομάδας. Οι δηλώσεις του Κλόπ μετά το παιχνίδι είχαν χαρακτηρισθεί από έντονο εκνευρισμό και οργή για την εξέλιξη του αγώνα και τον τρόπο που αγωνίσθηκε η ισπανική ομάδα.

 

Μετά από αρκετό καιρό, στα τέλη Μαϊου, όταν γινόταν ο απολογισμός για το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρήθηκε ως μία απο τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση της πανδημίας στην Αγγλία (λόγω της παρουσίας 6 χιλ. ισπανών φιλάθλων ανάμεσα στους οποίους φυσιολογικά θα υπήρχαν αρκετοί φορείς Covid-19, αφού η πανδημία είχε ήδη εξαπλωθεί στην Μαδρίτη) και τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων. Άλλωστε, αμέσως μετά από αυτόν τον αγώνα, η UEFA αποφάσισε να αναστείλλει το  Champion League, ήταν ο τελευταίος αγώνας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης που έγινε με παρουσία θεατών.  

 

Αυτά για την ιστορία, στις ημέρες μας και στο προαναφερόμενο ντοκυμαντέρ και για τον συγκεκριμένο αγώνα ο Γιούργκεν Κλόπ, δήλωσε 

  • Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ θυμωμένος για τον τρόπο που έπαιξε η Atletico Madrid. Αλλά πέντε λεπτά αργότερα, αφού έκανα όλες τις συνεντεύξεις μου, σκέφτηκα: "Τι ηλίθιος είσαι, ανησυχείς ότι έχασες ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά ο κόσμος βιώνει μία απίστευτη δύσκολη στιγμή" 

Ακριβώς, πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος για να σκέφτεται τις δικές του προτεραιότητες και συμφέροντα όταν το κοινωνικό σύνολο βιώνει μία τόσο τραγική κατάσταση. 

 

Ο Γιούργκεν Κλόπ είναι κατά κοινή ομολογία ένας ευπατρίδης και σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν διστάζει να ομολογήσει δημόσια το λάθος του και να αυτο-χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του. Άλλωστε η ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει είναι ένας από τους λόγους που τον έχουν  αναδείξει στην συνείδηση της  παγκόσμιας αθλητικής κοινής γνώμης ως μία πρωτοπόρα προσωπικότητα. 

 

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα έχουν πάψει να αναδεικνύονται προσωπικότητες αντίστοιχης εμβέλειας με αυτή που διαθέτει ο Γιούργκεν Κλόπ. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που μεγάλοι Έλληνες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας αναδείκνυαν με το έργο τους, την δράση τους και την προσωπικότητα τους την χώρα μας. 

 

Περισσεύει όμως η ηλιθιότητα, που εν μέσω μίας καθημερινής τραγωδίας με δεκάδες νεκρούς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο και την δυστυχία των θυμάτων της τραγωδίας, αναγορεύοντας σε μείζον το μικρο-πολιτικό κέρδος. Τις τελευταίες ημέρες τα παραδείγματα αρκετά, δεν αξίζει τον κόπο να τα σχολιάσουμε, άλλωστε η βλακεία είναι άπειρη και αήττητη.

 

Επανερχόμαστε στο αρχικό μας θέμα. Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Εκατομμύρια παιδιά στην Κίνα, την Ινδία, την Αφρική αρχίζουν να φορούν ποδοσφαιρικά παπούτσια και παίζουν ποδόσφαιρο. Σε λίγα χρόνια αυτά τα παιδία θα γίνουν άντρες, τότε τουλάχιστον 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα γεμίζουν τα γήπεδα και θα πανηγυρίζουν τις επιτυχίες των ομάδων τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αυστηροί κριτές, απαιτούν από τα ινδαλματά τους μία σχέση που θα βασίζεται στην εντιμότητα και την ειλικρίνεια και θα τους προσφέρει την χαρά της νίκης και το όνειρο της διάκρισης. Ο Γιούργκεν Κλόπ είναι ένας από αυτούς, φωτεινό παράδειγμα για αυτά τα εκατομμύρια παιδιά, αφού τιμά τον ρόλο του και  γι΄αυτό ακριβώς είναι παγκόσμια αποδεκτός. 

 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έγινε γνωστό ότι πέθανε ο κορυφαίος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Οι νεότεροι τον γνωρίζουν από την αμφιλεγόμενη εξω-αθλητική πορεία του. 

 

Για εμάς τους παλαιότερους είναι ένα σύμβολο εντελώς διαφορετικό. Είναι ο Αργεντινός super star που πήρε απο την αφάνεια την φτωχή και άσημη ποδοσφαιρική Napoli και την έκανε πρωταθλήτρια Ιταλίας κόντρα στις πλούσιες ιταλικές ομάδες (Juventus, Inter, Milan). Παρά τα λάθη του, η είδηση του θανάτου του σκορπίζει παγκόσμια συγκίνηση αφού στην συνείδηση των περισσότερων ήταν ο Άγιος των Φτωχών που έκανε το θαύμα και νίκησε τον πλούσιο Βορρά. Η παντοδύναμη και πανίσχυρη Εθνική Γερμανίας γνώρισε και αναγνώρισε καλύτερα απο τον καθένα την αξία του. Και ο Κλοπ ήταν ένας από τους πρώτους που τον «αποχαιρέτησε», λέγοντας: «Είμαι 53 ετών και ήταν κομμάτι όλης της ζωής μου». 

 

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που όλοι περνάμε έχουμε ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα νίκης. Σε λίγο καιρό η πολιτισμένη ανθρωπότητα αρχίζει την αντεπίθεση για να νικήσει τον εφιάλτη της πανδημίας. Αυτά ακριβώς την εικόνα της αντεπίθεσης που θα φέρει την τελική και μεγάλη νίκη, προσφέρει στην λαϊκή φαντασία, το ποδόσφαιρο. 

 

Αρκετά goal φάγαμε, αρκετή θλίψη αγωνία και φόβο ζήσαμε τώρα ήρθε η ώρα να μπει στο γήπεδο η αντρική ομάδα με ηγέτη στην επίθεση το Χέρι του Θεού τον μεγάλο Ντιέγκιτο και καθοδηγητή απο τον παγκο τον Γιούργκεν Κλόπ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.