ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το εμβόλιο νικά (και) την ακροδεξιά

05:00 - 08 Φεβ 2021
Το είδαμε και αυτό. Όλοι έχουμε μνήμη και θυμόμαστε ότι η ακροδεξιά πριν την κυκλοφορία των αντι-Covid 19 εμβολίων είχε αναγορεύσει σε κυρίαρχη πολιτική της θέση, την άρνηση του εμβολιασμού. Αυτές τις ημέρες άλλαξε άρδην θέση.

Ασκεί έντονη κριτική (έως και πολεμική) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  επειδή δεν εξασφάλισε στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ικανές ποσότητες εμβολίων για να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Χρησιμοποιεί δε ως επιχείρημα το παράδειγμα της Μ.Βρετανίας και του Ισραήλ που εμβολιάζουν τους πολίτες τους με ταχύτερους ρυθμούς από την Ε.Ε. 

 

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. 

 

Οι μοναδικές εταιρείες που έως σήμερα έχουν αναπτύξει και έχουν πάρει άδεια από τις αρχές της Ε.Ε για διάθεση αντι-Covid 19 εμβόλιου είναι 

  1. Η αμερικάνο-γερμανική κοινοπραξια Pfizer/BionTech πήρε άδεια στις 21/12/2020 έχει αναπτύξει εμβόλιο με τεχνολογία mRNA. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις σε διάστημα 3 εβομάδων και έχει αποτελεσματικότητα 95% σε 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Το εμβόλιο Pfizer/BionTech στοιχίζει στην Ε.Ε περίπου 15,5 euro/δόση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο όμως μεταφέρεται-αποθηκεύεται πολύ δύσκολα (στους -70 C). Οι εως σήμερα εργαστηριακές μελέτες (Πανεπιστήμιο Τέξας) δείχνουν ότι το εμβόλιο παραμένει εξ ίσου αποτελεσματικό στην Βρετανική και την Νότιο-αφρικανική μετάλλαξη. Η Ε.Ε έχει συμφωνήσει με την κοινοπραξία να παραλάβει 300 εκατ. δόσεις και άλλες 300 εκατ. δόσεις συμπληρωματικά. 
  2. Η αμερικανική εταιρεία Moderna πήρε άδεια στις 6/1/2021 έχει αναπτύξει εμβόλιο με τεχνολογία mRNA. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις σε διάστημα σε διάστημα 4 εβομάδων και έχει αποτελεσματικότητα 94,1% σε 14 ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο Moderna στοιχίζει στην Ε.Ε περίπου 14 euro/δόση. Και αυτό είναι ένα ακριβό και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο που μεταφέρεται-αποθηκεύεται πιο εύκολα (στους -20 C) απο το εμβόλιο Pfizer/BionTech. Οι έως σήμερα μελέτες του  ΝΙΗ (Αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ) δείχνουν ότι παραμένει εξ ίσου αποτελεσματικό στην Βρετανική και Νότιο-αφρικανική μετάλλαξη. Η Ε.Ε έχει συμφωνήσει με την κοινοπραξία να παραλάβει 140 εκατ. δόσεις και άλλες 160 εκατ. δόσεις συμπληρωματικά (διαδικασία υπό διαπραγμάτευση). 
  3. Η αγγλό-σουηδική κοινοπραξία Oxford-Astrazeneca που πήρε άδεια στις 29/1/2021 έχει αναπτύξει εμβόλιο με την κλασική τεχνολογία του ιικού φορέα. To εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις σε χρονικό διάστημα 4-12 εβδομάδων και έχει σύμφωνα με τις έως σήμερα ανακοινωμένες μελέτες αποτελεσματικότητα 59,5% μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο Oxford-Astrazeneca στοιχίζει 2 euro/δόση και μεταφέρεται-αποθηκεύεται εύκολα (θερμοκρασία ψυγείου). Πρόκειται για ένα πολύ φθηνό αλλά σημαντικά μικρότερης αποτελεσματικότητας (σε σύγκριση με τα εμβόλια Pfizer/BionTech και Moderna) εμβόλιο, που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα αλλά για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες για την αποτελεσματικότητα του στην Βρετανική και Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Η Ε.Ε έχει συμφωνήσει με την κοινοπραξία να παραλάβει 400 εκατ. δόσεις.

Αυτή την χρονική περίοδο η Ε.Ε διαπραγματεύεται με ακόμα δύο εταιρείες την αμερικανική Nοvavax που ανέπτυξε εμβόλια πρωτεϊνικού τύπου που θα χορηγείται σε 2 δόσεις σε χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων με αποτελεσματικότητα 95,6% και την Βελγική Jannsen (θυγατρικη της αμερικανικής Johnson & Johnson), που ανέπτυξε εμβόλιο ϊικού φορέα που θα χορηγείται σε 1 δόση με αποτελεσματικότητα 66%. Η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο και δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Για αυτά τα εμβόλια έχει ήδη γίνει γνωστό ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους στην Βρετανική και Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. 

 

Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι κατασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik (ϊικού τύπου σε συνδυασμό 2 ϊικών φορέων, 2 δόσεων με αποτελεσματικότητα 92% που αναπτύσσεται 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση) και του Κινέζικου Sinovac (αποτελεσματικότητα 50,5% σύμφωνα με Βραζιλιάνικες μελέτες που είναι και οι μόνες που υπάρχουν), παρ’ ότι έχουν ανακοινωθεί και διατίθενται στην διεθνή αγορά εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν ακόμα ζητήσει την άδεια των ευρωπαϊκών αρχών και ευνόητα δεν είναι δυνατόν να κληθούν να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες της Ε.Ε. 

Πρόσφατα η κοινοπραξία Oxford-Astrazeneca δήλωσε ότι δεν έχει την δυνατότητα να τηρήσει εξ ολοκλήρου την δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε για προμήθεια 80 εκατ. δόσεις εμβολίων στο α' τρίμηνο 2021.

 

Μετά από διαπραγματεύσεις δεσμεύθηκε  να προμηθεύσει την Ένωση με 40 εκατ. δόσεις. Η αντίδραση της Ε.Ε ήταν και ηθικά-νομικά-πολιτικά απόλυτα δικαιολογημένη αλλά ταυτόχρονα και άμεση και ρηξικέλευθη. Δέσμευσε όλες τις εξαγωγές αντι-Covid 19 εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκά εργοστάσια. Σε απλά ελληνικά, οι πανάκριβες αλλά απόλυτα αποτελεσματικές παραγωγές εμβολίων της Pfizer/BionTech και της Moderna που θα παρασκευάζονταν σε ευρωπαϊκά εργοστάστια και θα εξάγονταν στην Μ.Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, θα δεσμευτούν με αυτή την απόφαση από την Ε.Ε και θα διατεθούν για τον εμβολιασμό των ευρωπαίων πολιτών. 

Έχει παρέλθει μόλις ένας μήνας από την πρώτη έγκριση αντι-Covid 19 εμβολίου από την ΕΕ και ως σήμερα (1 Φεβρουαρίου) στις χώρες της Ε.Ε έχουν εμβολιαστεί κυρίως με τις δύο δόσεις του ακριβού και κορυφαία αποτελεσματικού εμβολίου Pfizer/BionTech περίπου το 2,5% του πληθυσμού (πχ Ιταλία 3,36%, Γερμανία 2,95%, Ελλάδα 2,79%, Γαλλία 2,26%). Στην Μ.Βρετανία έχει εμβολιαστεί το 14,42% του πληθυσμού, κυρίως με την πρώτη δόση του φθηνού και λιγότερο αποτελεσματικού εμβολίου Oxford-Astrazeneca. Τα παραπάνω στατιστικά εμβολιαστικά στοιχεία για την Ε.Ε και την Μ.Βρετανία είναι το απόλυτο επιχείρημα της ακροδεξιάς εναντίον της Ε.Ε. 

Ας προσέξουμε όμως την λεπτομέρεια, οι Ευρωπαίοι ολοκληρώνουν (δύο δόσεις) έως σήμερα τον εμβολιασμό τους  με το ακριβό και σχεδόν απόλυτα αποτελεσματικό Pfizer/BionTech που τους προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό και από το επικρατούν στέλεχος της πανδημίας αλλά και από την Βρετανική και Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ οι Βρετανοί εμβολιάζονται μόνο με την πρώτη δόση του φθηνού και λιγότερο αποτελεσματικού Oxford-Astrazeneca που ακόμα δεν είναι γνωστό αν προστατεύει και πόσο απο τις μεταλλάξεις. Σε κάποια χρονική στιγμή και προτού εκπνεύσει το όριο των 12 εβδομάδων, θα χορηγηθεί στους Βρετανούς πολίτες και η δεύτερη δόση του εμβολίου Astrazeneca. 

 

Ταυτόχρονα και εδώ είναι ακόμα ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει να τονισθεί. Ο φτωχός Έλληνας υπερήλικας εμβολιάζεται ταυτόχρονα με τον πλούσιο Ολλανδό και Γερμανό υπερήλικα με ένα πανάκριβο και απόλυτα αποτελεσματικό εμβόλιο.Όλοι οι ευρωπαίοι στο πρόβλημα του εμβολιασμού αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε ως ίσοι, δεν υπάρχουν ευρωπαίοι δύο ταχυτήτων.  

Είναι ένας θρίαμβος της Ενωμένης Ευρώπης. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στην ευκαιρία του εμβολίου. Για αυτή ακριβώς την θέση η καγκελάριος A. Merkel αντιμετωπίζει την πιο σκληρή κριτική από την Γερμανική ακροδεξιά που υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν ο πληθυσμός της χώρας που ανακάλυψε το εμβόλιο (δηλαδή της Γερμανίας αφού η BionTech είναι γερμανική εταιρεία)  να εμβολιάζεται με τον ίδιο ρυθμό με κατοίκους άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία κλπ. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία τα συγκεντρώσαμε με πολύ προσπάθεια. Αλλά άξιζε τον κόπο γιατί αποδεικνύεται βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι στην δύσκολη και χρονοβόρα επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών της Ε.Ε τηρείται απαρέγκλιτα μία από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Ίσες ευκαιρίες για όλους.  Και αυτή η αλήθεια αργά η γρήγορα και σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού θα γίνει κτήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και τότε άλλη μία εκστρατεία της ακροδεξιάς θα έχει καταρρεύσει. Εμείς από σήμερα "παίζουμε" Εμβολιασμός-Ακροδεξιά: 1 & Over 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:03 - 07 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.