ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσε τον τρελό στην τρέλα του

13:07 - 22 Φεβ 2021
Μπουλέντ Ετσεβίτ (Bulent Ecevit 1925-2006): Τούρκος πολιτικός, εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα των κεμαλιστών και ηγέτης του μικρού κέντρο-αριστερού δημοκρατικού κόμματος. Διανοούμενος, λογοτέχνης, ποιητής, δημοσιογράφος. Χρημάτισε τέσσερις φορές πρωθυπουργός 1) Ιανουάριος 1974-Νοέμβριος 1974 2)Ιούνιος-Ιούλιος 1977 3) Ιανουάριος 1978-Νοέμβριος 1979 4) Ιανουάριος 1999-Νοέμβριος 2002. Δεν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν είχε πανεπιστημιακό πτυχίο, απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία. Από τους Έλληνες και σε συντριπτικό ποσοστό θεωρείται μισητό πρόσωπο, αφού ήταν αυτός που διέταξε το 1974 την εισβολή στην Κύπρο.

Στις 2 Αυγούστου 1976 σε επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε: 

  • «Όταν ήμουν πρωθυπουργός έκανα το αναγκαίο βήμα στην Κύπρο. Θα έκανα το ίδιο και στο Αιγαίο αλλά δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο». 
  • Αυτή η δήλωση προκαλεί εκείνη την περίοδο θόρυβο στην Ελλάδα.Έκτοτε εχουν περάσει 46 χρόνια ο Μ.Ετσεβίτ μετά από αυτή την δήλωση βρήκε άπλετο χρόνο για να πραγματοποίησει την απειλή του αφού έγινε ακόμα τρεις φορές πρωθυπουργός αλλά το καθεστώς στο Αιγαίο δεν άλλαξε. 

Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ (Suleyman Demirel 1924-2015). Τούρκος πολιτικός, διάδοχος του Α. Μεντερές (πρωθυπουργού της Τουρκίας που εκτελέστηκε με απαγχονισμό απο τους πραξικοπηματίες της 27ης Μαϊου 1960) και ο πολιτικός που ένωσε σε ένα πολιτικό κόμμα (Κόμμα Δικαιοσύνης, που μετεξελίχθηκε στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου) την μέχρι τότε κατακερματισμένη μετριοπαθή  ισλαμική κεντρο-δεξιά. Μετά το 2000 η μετριοπαθής ισλαμική κέντρο-δεξιά εκπροσωπείται από το κόμμα του Τ. Ερντογάν, το AKP. Πτυχιούχος μηχανικός. Χρημάτισε πεντε φορές πρωθυπουργός 1) Οκτωβριος 1965-Μαρτιος 1971 2) Μάρτιος 1975-Ιανουάριος 1978 3) Νοέμβριος 1979-Σεπτέμβριος 1980 4) Νοέμβριος 1991-Μάϊος 1993 ενώ υπήρξε και ο ένατος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας (1993-2000). 

Στις 18 Αυγούστου 1976 σε επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ενώ ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός δηλώνει  

  • «Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι τα νησιά του Αιγαίου που κατέχουν οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να είναι οχυρωμένα και δεν θα παραμείνουν»

Αυτή η δήλωση προκαλεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ο Ντεμιρέλ είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός. Έκτοτε έχουν περάσει 46 χρόνια και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να ειναι οχυρωμένα παρ' ότι ο Σ.Ντεμιρέλ είχε την ευκαιρία να τηρήσει την δεσμευσή του και να επιβάλει τον αφοπλισμό τους, αφού ήταν για πολλά χρόνια ακόμα πρωθυπουργός ενώ στην συνέχεια χρημάτισε για 7 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αρπασλάν Τουρκές (Alparslan Turkes 1917-1997). 

Τούρκος πολιτικός, απόστρατος αξιωματικός. Συμμετείχε στο πραξικόπημα της 27 Μαϊου  1960, επικεφαλής ομάδας ριζοσπαστών αξιωματικών. Πολιτικά υποστήριζε την ακραία εθνικιστική-ρατσιστική ιδεολογία του παντουρκισμού-τουρανισμού. Ήταν ο ιστορικός ιδρυτής και πρώτος ηγέτης του ακρο-δεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP (σήμερα ηγείται ο Ν. Μπαχτσελί) και της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων. Το κόμμα του συμμετείχε μετά το 1970 και ως κυβερνητικός εταίρος στις περισσότερες κυβερνήσεις συνεργασίας  ενώ ο ίδιος χρημάτισε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης (1975-1978)  

Τον Μάρτιο 1976 και ενώ ήταν εν ενεργεία αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε:

  • «Τα νησιά του Αιγαίου που κατέχουν οι Έλληνες και βρίσκονται σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές μας, πρέπει να ανήκουν στην Τουρκία».  

Λόγω της πολιτικής ταυτότητας (εθνικιστική ακροδεξιά) και της ιδιότητας (αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης), η δήλωση προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, αφού είναι η πρώτη δημόσια δήλωση που αμφισβητεί με τόσο ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Πέρασαν 46 χρόνια από τότε, το ακρο-δεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP που ίδρυσε ο Α.Τουρκές συμμετείχε στις περισσότερες τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος παραμένουν ελληνικά  νησιά. 

Mε τις προαναφερόμενες δηλώσεις τριων εκ των ιστορικά επιφανέστερων δημιουργών του σύγχρονου τουρκικού πολιτικού συστήματος εξουσίας, αναδεικνύονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο οι τουρκικές διεκδικήσεις για το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά. Ποιό είναι όμως το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας (μισό αιώνα) τουρκικής επιθετικής στάσης. 

Μεγαλόστομες τουρκικές απειλές που συνήθως γίνονται με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και πέραν τούτου ουδέν. Πολιτική δεν είναι οι δημόσιες επιθετικές δηλώσεις όπως οι προαναφερόμενες και αυτές που κάνει αυτή την περίοδο ο Τ. Ερντογάν. Αυτό ονομάζεται προπαγάνδα. 

Πολιτική είναι τα πραγματικά γεγονότα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δείχνουν ότι: 

Επειδή η τουρκία δεν επιλέγει για πολλούς και ευνόητους λόγους την επιθετική κίνηση και παρά τα κατά καιρούς αιματηρά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών που προκαλούν ολιγοήμερες κρίσεις, το καθεστώς στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητο. Η ειρήνη διατηρείται στο Αιγαίο που συνεχίζει να είναι Ελληνικο Αρχιπέλαγος (ονομασία με τεράστια εθνική σημασία που θεσμοθετείται για πρώτη φορά στον νόμο 1558/1985 που ψηφιζει το ΠΑΣΟΚ και με τον οποιο ιδρύεται το Υπουργείο Αιγαίου). 

Την γνώμη μας για τον Τ. Ερντογάν την έχουμε διατυπώσει έδώ και πολύ καιρό. 

Είναι ένας πολιτικά αδύναμος ηγέτης που άγεται και φέρεται από τους πολιτικούς του συμμάχους. Συνεπώς επιθετικές δηλώσεις για "τρελούς τούρκους” δεν πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά. 

Πράξη σωφροσύνης θα είναι να τις ξεπεράσουμε και να συνεχίσουμε την δουλειά μας που είναι ο έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας,  ο επιτυχής μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και ο σχεδιασμός της επόμενης (μετά τον έλεγχο της πανδημίας) ημέρας. 

Όσο για τον Τ.Ερντογάν ας "καθαρίσει" με α) τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400, β) με το αμερικανικό ενδιαφέρον για τους Κούρδους της Συρίας γ) με την αποχώριση των τούρκων μισθοφόρων από την Λιβύη  δ)με την αμερικανική δικαιοσύνη που αφού απέρριψε το αίτημα για αναβολή έως το 2022 αρχίζει από τις 23 Φεβρουαρίου (έναρξη της προκαταρκτικής διαδικασίας) και την 1 Μαρτίου (έναρξη ακροάσεων) την δίκη για το σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank, με πολύ βαρειές κατηγορίες (Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρήματος, παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και συνομωσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, των αμερικανικών τραπεζών και της διεθνούς νομoθεσίας). 

Έως ότου ξεμπερδέψει μέ όλα αυτά,"ασε τον τρελό, στην τρέλα του". 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.