ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ αν θα βουλιάξει η Γλυφάδα;

Γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ αν θα βουλιάξει η Γλυφάδα;

10:58 - 25 Μαϊ 2021
Τον Ιανουάριο 2018 η δυναμική της προεδρίας Trump βρισκόταν στην κορύφωση της. Εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή επέλεξε το αμερικανικό Πεντάγωνο για να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητες των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

 

Ήταν μία ενέργεια που ξένισε, αφού ήταν γνωστές οι θέσεις των Προέδρου των ΗΠΑ εναντίον των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή. 

 

Το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι οι κλιματικές αλλαγές "θα διαμορφώσουν το περιβάλλον που θα επιχειρούν και τις αποστολές που θα αναλάβουν" στο μέλλον οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. 

 

Ενώ για το πρόβλημα των ακραίων μεταβολών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής (όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας), θεωρούσε ότι θα είχε ως απαράδεκτες επιπτώσεις να αχρηστευθούν κρίσιμες εγκαταστάσεις η να απαιτηθούν δαπανηρές παρακάμψεις και εντατική εργασία από το προσωπικό για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η έκθεση τελείωνε με την επισήμανση ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως ήταν εκείνη την χρονική στιγμή περίπου 3.500. 

 

Το ΝΑΤΟ βιάζεται 

 

Στις 22 Απριλίου 2021 δημοσιεύθηκε άρθρο του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ στο περιοδικό Politico. Θέμα του άρθρου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Το γενικό συμπέρασμα του Γ.Γ του ΝΑΤΟ όπως το διατύπωνε σε αυτό το άρθρο ήταν 

 

  • "Η κλιματική αλλαγή είναι μία καθοριστική πρόκληση για την γενιά μας. Είναι πολλαπλασιαστής κρίσεων αφού κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν κοινότητες,αυξάνουν τον ανταγωνισμό για ανεπαρκείς πόρους και πυροδοτούν εντασεις και συγκρούσεις. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Συνεπώς το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μέρος της αντίδρασης." 
  • Στην συνέχεια του άρθρου προσδιόρισε επακριβώς και το επόμενο βήμα της συμμαχίας: ”Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μία φιλόδοξη agenda για το κλίμα και την ασφάλεια που πρόκειται να εγκριθεί στην σύνοδο της συμμαχίας (ΣΣ: Ιούνιος 2021) στην οποία θα λάβει μέρος για πρώτη φορά και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, J.Biden." 
  • Ποιές είναι είναι όμως οι πολιτικές της συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή; Πρόκειται για ήδη ανακοινωμένες πολιτικές που ήδη έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ΝΑΤΟ 2030. Δηλαδή στην υπό διαμόρφωση πολιτική του ΝΑΤΟ για την επόμενη 10-ετία

 

Πρόκειται για δύο ψυχρο-πολεμικής λογικής εισηγήσεις που προέρχονται από δύο αναγνωρισμένα και αποδεκτά ΝΑΤΟϊκα think tank α) την ομάδα "Των 10 Σοφών" που υπογράφει την πρόταση με τίτλο "Ενωμένοι για μία Νέα Εποχή-NATO 2030 United for a new era" και β) την ομάδα των "Νέων Ηγετών" και την έκθεση της "Ενστερνίσου την Αλλαγή. Διαφύλαξε τις Αξίες-NATO 2030 Embrace the change,guard the Values".  

 

Τέλος - και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία - ο πιο σκληρός ΝΑΤΟϊκος οργανισμός, το "Τμήμα Αναδυόμενων Προκλήσεων του ΝΑΤΟ”,  δημοσιοποίησε την άποψη του  για την κλιματική αλλαγή στο επίσημο site της συμμαχίας, σε άρθρο με τίτλο "NATO is responding to new challenges possed by climate change”, που υπογράφει το μέλος του τμήματος  Rene Heise . Στο εν λόγω άρθρο ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει. 

  • "Εάν η συμμαχία θέλει να παραμείνει ένας αποτελεσματικός πάροχος ασφάλειας, πρέπει να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμόσει ανάλογα τις στρατηγικές και τις δυνατότητες της" 

 

Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε, θα ήταν χρήσιμο να τονίσουμε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η βαθμιαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι βέβαιο ότι έχει γραμμική εξέλιξη, ήτοι συγκεκριμένη άνοδος ανά έτος. 

 

Ταυτόχρονα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας εκτός από το προφανές αποτέλεσμα αυξάνει την συχνότητα επανάληψης ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες, ή προκαλεί την αλλαγή του υδροφόρου ορίζοντα με προφανές αποτέλεσμα την διάβρωση και την καθίζηση του εδάφους. 

 

Είναι ευνόητο ότι αυτά τα φαινόμενα προκαλούν σημαντική απώλεια γης. 

 

Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ βιάζεται, η κατάσταση εξελίσσεται πολύ άσχημα χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα τον χρονικό ορίζοντα εξέλιξης του φαινομένου. Επιγραμματικά και σε πρακτικό επίπεδο, στρατιωτικές (ναυτικές) βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

 

Πλεον χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο ναύσταθμος των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, που βρίσκεται στο Νόρφολκ (Norfolk) της Βιρτζίνια, η μεγαλύτερη ναυτική βάση παγκοσμίως, κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που αναφέραμε στην αρχή, δεν ήταν απλή προειδοποίηση κάποιων ευαίσθητων οικολόγων. 

 

Ελληνικό Νόρφολκ (Norfolk)

 

Στην διεύθυνση http://www.flood.firetree.net μπορούμε να βρούμε ένα διαδραστικό χάρτη ανεξάρτητου οργανισμού, που μας επιτρέπει να δούμε ποιες περιοχές του πλανήτη θα παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια του νερού, εφ' όσον η στάθμη της θάλασσας ανέβει σύμφωνα με τιμές που θα ορίσει ο χρήστης. 

 

Επιλέγουμε και μεγεθύνουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει με την χρήση του mouse και των κουμπιών πλοήγησης. Στην συνέχεια ορίζουμε μία τιμή ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το menu που βρίσκεται στο πάνω αριστερό σημείο της οθόνης και βλέπουμε ποιά τμήματα αυτής της συγκεκριμένης περιοχής θα πλημμυρίσουν. 

 

Η Γλυφάδα είναι ένα κοσμοπολίτικο παραλιακό προάστιο των Αθηνών. Θεωρείται (και δικαίως) το διαμάντι της Αθηναϊκής Ριβιέρα. Στην παραλία της Γλυφάδας υπάρχουν μαρίνες, οργανωμένες παραλίες και θαυμάσια ξενοδοχεία, πολυτελή restaurant και νυκτερικά κέντρα διασκέδασης. 

 

Εάν χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω διαδραστικό χάρτη για να μελετήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή της Γλυφάδας, θα αντιληφθούμε ότι οι μαρίνες, η παραλία της Γλυφάδας και τμήματα της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος εξαφανίζονται κάτω από το νερό  εφ' όσον η στάθμη της θάλασσας ανέβει μόνο κατά 1 m. (ΣΣ: Η και λιγότερο αν συνυπολογίσουμε τα παράλληλα φαινόμενα που δημιουργεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα οποία επίσης προκαλούν απώλεια γής)

 

Επίλογος. Τι πρέπει να κάνουμε; 

 

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο, οπότε και οι λύσεις που θα βρεθούν (αν βρεθούν...) θα είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας συνεργασίας. Η χώρα μας έχει μικρή δυναμική στην προώθηση αυτών των λύσεων αλλά τεράστιο πρόβλημα, γιατί έχει πολύ μεγάλη ακτογραμμή στην οποία βρίσκονται πολλές πόλεις, χωριά και οικισμοί, ενώ ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, δηλαδή από όλους αυτούς που επισκέπτονται την χώρα μας για να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι την θάλασσα και τις παραλίες, δηλαδή τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. 

 

Κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία αν έγκαιρα και οργανωμένα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα που αντικειμενικά είναι μπροστά μας. Λύση που απαιτεί έρευνα, σκληρή εργασία και νέες υποδομές. 

 

Αν δεν το κάνουμε και αρκεστούμε στο προαιώνιο εθνικό δόγμα "δος ημίν σήμερον”, τότε εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι ΝΑΤΟϊκες ανησυχίες για ταχεία εξέλιξη του φαινομένου, δεν απέχει πολύ η ημέρα (πιθανόν και σε αυτή την γενιά) που η οδός  Αγγέλου Μεταξά (ο κεντρικός δρόμος της Γλυφάδας) θα είναι μόνιμα πλημμυρισμένος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.