ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η μετά-covid εποχή εγκαινιάζεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η μετά-covid εποχή εγκαινιάζεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

06:03 - 07 Ιουν 2021
Οι διασκέψεις κορυφής μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως πχ είναι το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι G-7, δεν απασχολούν ιδιαίτερα την ειδησεογραφία των ΜΜΕ. Συνήθως γίνεται μία απλή αναφορά στην ολιγόλογη και πολλές φορές δυσνόητη ανακοίνωση που δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της συνόδου και συνοδεύεται πάντα από την αναμνηστική φωτογραφία της λήξης των εργασιών της συνόδου.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι αφανείς και εμφανείς διεργασίες που προηγούνται αυτών των συνόδων, καθώς και οι σκληρές (όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία) διαπραγματεύσεις, είναι γεγονότα και δεδομένα υψηλής πολιτικής, που αντικειμενικά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή πολλών εκατομμύριων κατοίκων του πλανήτη. 

 

Στις 14 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Τα θέματα της συνόδου θα είναι «Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η τρομοκρατική απειλή, οι κυβερνοεπιθέσεις, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και η άνοδος της ισχύος της Κίνας».

 

Σε αυτή την σύνοδο θα πάρει μέρος και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden. Εάν συνυπολογίσουμε τις απομονωτικές απόψεις του D. Trump για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ και την συμμετοχή τους στις διεθνείς συμμαχίες, τότε όλοι κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η επικείμενη σύνοδος. Ο Biden, ένας δεδηλωμένος υποστηρικτής του παγκόσμιου ρόλου των ΗΠΑ, θα δεσμευθεί για πρώτη φορά μπροστά σε όλους τους ηγέτες του δυτικού κόσμου για τις συγκεκριμένες παγκόσμιες πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για όλα τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα του δυτικού ημισφαιρίου. 

 

Αναφερθήκαμε στην αρχή του άρθρου μας στις εμφανείς και αφανείς διεργασίες που συντελούνται πριν από παρόμοιες καθοριστικές συνόδους. Ας δούμε λοιπόν μερικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτή ακριβώς την χρονική συγκυρία και πιθανότατα να σχετίζονται άμεσα και καθοριστικά με την επικείμενη σύνοδο της συμμαχίας. 

 

Η κρατική δανέζικη τηλεόραση (DR) μετά από κοινή έρευνα με την Σουηδική δημόσια τηλεόραση (SVT), την Νορβηγική δημόσια τηλεόραση (NRK), τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, την γερμανική εφημερίδα Sueddeutshe Zeitung και την Γαλλική Le Monde, μετέδωσε την Κυριακή 30 Μαΐου ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) με την βοήθεια της δανέζικης στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών FE,  κατασκόπευε μεταξύ 2012-2014 ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων την Α. Μέρκελ. Εκείνη την περίοδο στην Δανία υπάρχει κέντρο-αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού. Στην εξέλιξη της υπόθεσης έγινε γνωστό ότι η σημερινή κέντρο-αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ήταν ενημερωμένη για την υπόθεση χωρίς να την δημοσιοποιήσει, από τον Αύγουστο 2020. 

 

angespy

 

Ευρωπαίοι πολιτικοί πρώτης γραμμής όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας αποδοκίμασαν δημόσια την στάση των ΗΠΑ και της Δανίας, ενώ τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ και η Δανία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις των θιγόμενων χωρών. Το θέμα σχολιάστηκε και από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, που καταδίκασε την πρακτική της κατασκοπείας. 

Η Δανία είναι πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά τον χάρτη της περιοχής θα αντιληφθεί αμέσως ότι ο πιο ισχυρός Ρωσικός πολεμικός στόλος, ο στόλος  της Βόρειας Θάλασσας που ελλιμενίζεται στην Αγία Πετρούπολη (Κροστάνδη) για να βγει από την Βαλτική και να επιχειρήσει στον Ατλαντικό Ωκεανό είναι εξαναγκασμένος να διέλθει  από δύο πολύ στενά θαλάσσια περάσματα που βρίσκονται μεταξύ Ανατολικής-Δυτικής Δανίας και Δυτικής Δανίας-Σουηδίας. 

 

Για να γίνει αντιληπτό πόσο στενά είναι αυτά τα θαλάσσια περάσματα: Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει μήκος 2.880 m. Οι δύο γέφυρες που συνδέουν την Δυτική με την Ανατολική Δανία, η West Great Belt (Δυτική Δανία-Νήσος Sprogo) και η East Great Belt (Νήσος Sprogo-Ανατολική Δανία) έχουν αντίστοιχα μήκος 6.611 και 6.790 m ενώ η γέφυρα Oresundsbron που συνδέει Ανατολική Δανία-Σουηδία έχει μήκος 7.845 m. 

 

denmap2

 

Οι Ναζί για να διασφαλίσουν την έξοδο του γερμανικού πολεμικού στόλου από τον ναύσταθμο του Κιέλου (που βρίσκεται στην Βαλτική θάλασσα) στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξαναγκάσθηκαν να καταλάβουν με χερσαίες δυνάμεις την Δανία. Απολύτως αντικειμενικά, η Δανία είναι το «πώμα» της Βαλτικής Θάλασσας. Όποιος ελέγχει τα στενά της Δανίας ελέγχει την είσοδο-έξοδο της Βαλτικής Θάλασσας. 

 

Το Σάββατο 5 Ιουνίου μία εβδομάδα πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί οικονομικών του G-7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) δηλαδή των επτά (7) ισχυρότερων οικονομικά κρατών, υιοθέτησαν την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ J. Biden για επιβολή σε παγκόσμιο επίπεδο ελάχιστης φορολογίας 15% στα εταιρικά κέρδη. 

 

Η αρχική πρόταση του Προέδρου Biden προέβλεπε επιβολή ελάχιστου φόρου 21% αλλά το ποσοστό διαμορφώθηκε στο κοινά αποδεκτό 15%. Σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι να αποτραπούν οι πολυεθνικές να εξάγουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Η Ε.Ε. θα υιοθετήσει αυτή την απόφαση του G-7 παρά τις διαφωνίες της Κύπρου και της Ιρλανδίας, που έχουν τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ε.Ε (12,5%). Μία όντως σπουδαία απόφαση, που αργά η γρήγορα θα γίνει παγκόσμια φορολογική σταθερά. 

 

Λίγη ώρα μετά από την παραπάνω ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση του G-7 μεταδόθηκαν από ρωσικά ΜΜΕ δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν αργά το προηγούμενο βράδυ (Παρασκευή). Σε αυτές τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Ρωσίας και με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας τον Απρίλιο, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι δεν είναι τόσο ισχυρές για να γλυτώσουν όταν απειλούν την Ρωσία και ότι κάνουν τα ίδια λάθη με την Σοβιετική Ένωση και γι’ αυτό θα καταρρεύσουν. 

 

Συνοψίζοντας, τις τελευταίες ημέρες και εν όψει μίας ιδιαίτερα σημαντικής συνόδου του ΝΑΤΟ που θα χαράξει με την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ τις πολιτικές αντιμετώπισης της Ρωσίας και την Κίνας είδαμε την ΝΑΤΟ-ικη συνοχή να παραμένει αρραγής παρά το αξιοπερίεργο της δημοσιοποίησης μίας όντως ενοχλητικής υπόθεσης που συνέβη πριν από επτά χρόνια, λίγο πριν την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Γεγονός (η δημοσιοποίηση) που λογικά θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Biden. 

 

Ταυτόχρονα, το «οικονομικό ΝΑΤΟ» (Τα 6 από τα 7 μέλη του G-7 είναι και ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ) ανακοίνωσε την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής πολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα. Τεράστιο βήμα που πριν λίγα χρόνια η νέο-φιλελεύθερη ορθοδοξία απαγόρευε, αλλά η μετά Covid-19 πραγματικότητα επιβάλει. Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δείχνει πολιτικά ανίκανος να διατυπώσει εναλλακτική παγκόσμια πολιτική πρόταση και απλά αρκείται στο να διατυπώνει απειλές και να προσπαθεί μάλλον αποτυχημένα να κάνει μαθήματα ιστορίας,. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε γιατί  οι επιπτώσεις από την χρεοκοπία του σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου ήταν καταλυτικές. 

 

tzi

 

Μετά την ακινησία που επέβαλε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ο Trump και οι συνοδοιπόροι του λαϊκιστές και κάθε λογής εθνικιστές, η νέα ηγεσία των ΗΠΑ συνεπικουρούμενη από την Ε.Ε, προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων που έχουν γίνει ακόμα πιο πιεστικά λόγω της πανδημίας. Τελικά η πανδημία ίσως εξελιχθεί σε παγκόσμια ευκαιρία. Ουδέν κακό αμιγές καλού.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 07 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.