ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ανάπηρη ηγέτιδα τάξη

Η ανάπηρη ηγέτιδα τάξη

04:38 - 09 Αυγ 2021
Τις τελευταίες ημέρες την διεθνή ειδησεογραφία απασχόλησε έντονα μια όντως πολύ περίεργη και ταυτόχρονα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, που στην πατρίδα μας δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής και δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 18 Ιουλίου δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε Le Monde, Radio France (Γαλλία) , Die Zeit, Suddeutsche Zeitung, WDR, NDR (Γερμανία), The Guardian (Μ. Βρετανία) , The Washington Post, Frontline (ΗΠΑ) , Haaretz (Ισραήλ), Aristegui Noticias, Proceso (Μεξικό), Kanck, Le Soir (Βέλγιο), The Wire (Ινδία) , Daraj (Αραβικό ΜΜΕ), Direct35 (Ουγγαρία) η είδηση ότι τα κινητά τηλέφωνα χιλιάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, νομικών, ακτιβιστών παρακολουθούνταν από το ειδικό λογισμικό υποκλοπών Pegasus που διατίθεται εμπορικά από την Ισραηλινή εταιρεία NSO. 

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Διεθνής Αμνηστία και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Forbidden Stories απέκτησαν ένα κατάλογο με 50 χιλ. αριθμούς τηλεφώνων που παρακολουθούνταν από το λογισμικό Pegasus της NSO. Η Διεθνής Αμνηστία και η Forbidden Stories κοινοποίησαν την λίστα στα προαναφερόμενα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι που ανέλαβαν την έρευνα συγκέντρωσαν 67 τηλεφωνικές συσκευές που ανήκαν σε τηλεφωνικούς αριθμούς που υπήρχαν στον κατάλογο, τις  οποίες εξέτασαν  σε ειδικό εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι «Επανειλημμένα η συλλογικότητα Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία μπόρεσαν να εξακριβώσουν τεχνικά ότι η μόλυνση τηλεφώνων με Pegasus  στέφθηκε από επιτυχία». 

 

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία επίθεση κακόβουλου λογισμικού εναντίον ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα) στις οποίες είναι αποθηκευμένα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Μία κλασική και απόλυτα επιτυχημένη υπόθεση παραβίασης (hacking) του λειτουργικού συστήματος των τηλεφωνικών συσκευών και των συστημάτων ασφαλείας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. 

 

Μερικά από τα θύματα των υποκλοπών ήταν το 2019 ο πρόεδρος Ε. Μακρόν, και οι τότε πρωθυπουργοί της Γαλλίας (Ε. Φίλιπ) και του Βελγίου (Σ. Μισέλ) καθώς  και υπουργοί και στελέχη  της Γαλλικής κυβέρνησης (κατ’ εντολή της κυβέρνησης του Μαρόκου). Ο αρχηγός της ινδικής αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι και o πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν (με παραγγελία της Ινδικής κυβέρνησης). Ο νυν πρωθυπουργός της Αιγύπτου, ο πρόεδρος του Ιράκ και ο προηγούμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου  έπεσαν θύματα υποκλοπής κατ’ εντολή της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. 

 

Με παραγγελία της κυβέρνησης της Ρουάντα παρακολουθούνταν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντα. Δεκάδες δημοσιογράφοι του CNN, των New York Times, του Γαλλικού πρακτορείου και άλλων διεθνών ΜΜΕ παρακολουθούνταν από αυταρχικά καθεστώτα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικού, Μαρόκου, Ρουάντα, Σαουδικής Αραβίας, Ουγγαρίας, Ινδίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Pegasus. Η Ουγγαρία, Μαρόκο, Ινδία και Ρουάντα αρνήθηκαν ότι χρησιμοποιούν το συγκριμένο λογισμικό ενώ οι υπόλοιπές κυβερνήσεις δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Ο Πρόεδρος Ε. Μακρόν θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή ενώ στην Ουγγαρία έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αφού η κυβέρνηση της χώρας παρά την διάψευση είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό Pegasus για να παρακολουθεί στελέχη της αντιπολίτευσης διανοούμενους και δημοσιογράφους. 

france

 

Η NSO αρνήθηκε τις κατηγορίες προτάσσοντας ως επιχείρημα την δέσμευση των πελατών της εταιρείας ότι θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Pegasus για να παρακολουθήσουν τρομοκράτες και εγκληματίες. Μείζονος σημασίας εξέλιξη για την υπόθεση είναι η ανακοίνωση διάλυσης του επενδυτικού Fund, Novalpina (βασικού μετόχου της NSO) και πώλησης των περιουσιακών του στοιχείων  για να τερματισθούν οι αντιδικίες μεταξύ των μετόχων του. Ίσως σε αυτή η ανακοίνωση ερμηνεύει την διαρροή του καταλόγου με τα 50 χιλ. υπό παρακολούθηση τηλέφωνα. 

 

Η πόλη (250.000 κάτοικοι) Μπέρ Σεβά βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας. Στην πόλη εδρεύει το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, το μοναδικό ισραηλινό πανεπιστημίο που δίνει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην κυβερνοτεχνολογία. Στα μέσα της 10-ετιας 2000 η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε με πυρήνα το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν να υλοποιήσει ένα πολυετές πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβερνοτεχνολογίας. Για αυτό ίδρυσε τεχνολογικό πάρκο στα περίχωρα της πόλης προσφέροντας φορολογικές διευκολύνσεις σε εταιρίες που θα επέλεγαν να εγκατασταθούν στο πάρκο και να προσλάβουν απόφοιτους του πανεπιστημίου. Οι πρώτες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν το 2006 ήταν οι Deutsche Telecom, η IBM και η Oracle. Τότε οι μηχανικοί πληροφορικής που εργάζονταν στο πάρκο ήταν περίπου 100. Σήμερα ξεπερνούν τους 2.000 ενώ οι εταιρείες που εδρεύουν είναι παρά πολλές. 

begur

Το 2020 σε αυτές τις εταιρείες επενδύθηκαν 2,9 δις USD. Στα τέλη του α’ εξαμήνου 2021 είχαν επενδυθεί 3,3 δις USD, δηλαδή  περίπου το 40% των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοτεχνολογίας. Στο ίδιο πάρκο εδρεύει και ένας τομέας κρίσιμος για την άμυνα του Ισραήλ. Η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών κυβερνοασφάλειας του Ισραηλινού στρατού (Israeli Cyber Emergency Response Team-CERT) που ιδρύθηκε το 2002 για να προστατέψει από κυβερνοεπιθέσεις τις στρατηγικές υποδομές του Ισραήλ που ελέγχονται από υπολογιστές. 

cert

Μία εικόνα που μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες του  Hollywood έχουμε δει. Στο μέσο μίας ερήμου ξεπροβάλει μία απομονωμένη πόλη στην οποία λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο που εκπαιδεύει genius μηχανικούς λογισμικού υψηλής εξειδίκευσης (κυβερνοτεχνολογία) . Δίπλα στο πανεπιστήμιο λειτουργούν στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν αποστολή να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις και εταιρείες με αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων κυβερνοασφάλειας. Πανεπιστήμιο, Ένοπλες Δυνάμεις και Ιδιωτικές εταιρείες είναι οι τρείς κορυφές ενός αναπτυξιακού τριγώνου που λειτουργεί ομαλά με συγκολλητική ουσία τους απόφοιτους του πανεπιστήμιου που υπηρετούν (αποκτώντας εμπειρία) την στρατιωτική τους θητεία στις τοπικές στρατιωτικές μονάδες της CERT και στην συνέχεια προσλαμβάνονται από τις εταιρείες που βρίσκονται στο τεχνολογικό πάρκο που αναπτύσσεται στα περίχωρα της πόλης. 

 

Η στήλη εμμένει εδώ και καιρό στην ανάπτυξη εθνικής βιομηχανίας κυβερνοτεχνολογίας. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα παρόμοιες επιλογές φαντάζουν εξωπραγματικές και απορρίπτονται ασυζητητί ως ανέφικτες. Όμως η πρόσφατη οικονομική ιστορία του τόπου άλλα δείχνει. Σήμερα στην Ελλάδα απολαμβάνουμε άριστες τηλεπικοινωνιακές και ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες που στηρίζονται στις υποδομές (ψηφιακό δίκτυο ΟΤΕ, δίκτυο οπτικών ινών, πληροφοριακά συστήματα TAXIS-Εφορίες και ΙΚΑ κλπ.) που σχεδιάσθηκαν και ολοκληρώθηκαν στο μεταίχμιο της αλλαγής από τον 20ο στον 21ο αιώνα εξ ολοκλήρου από Έλληνες μηχανικούς και Ελληνικές εταιρείες. Εκείνη την εποχή αυτό ήταν το μεγάλο διακύβευμα  που απαντήθηκε με επιτυχία από το κράτος, το πανεπιστήμιο και οραματικούς μεγάλο-αστούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες. 

 

Το αντίστοιχο σύγχρονο διακύβευμα είναι η κυβερνοτεχνολογία που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα γιατί απουσιάζει το όραμα. Ένα από τα δεινά που προκάλεσαν στην χώρα τα μνημόνια ήταν η οραματικά ελλειμματική μεγάλο-αστική τάξη. Μία ανάπηρη ηγέτιδα τάξη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.