ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σύντροφε Βλαδίμηρε σε περίμεναν στο ξέφωτο

Σύντροφε Βλαδίμηρε σε περίμεναν στο ξέφωτο

11:26 - 20 Απρ 2022
Για τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι (φωτ.) έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Διπλωμάτης, πολιτικός επιστήμονας, κορυφαίος ακαδημαϊκός (John Hopkins, Columbia, Harvard). Υπηρετεί από το 1966 έως το 1968 στο επιτελείο του Προέδρου Λίντον Τζόνσον.

 

Το 1973 ιδρύει μαζί με τους Χένρι Κίσινγκερ  και Ντέιβιντ Ροκφέλερ την περιβόητη Τριμερή Επιτροπή (The Trilateral Commission), τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ  (Bilderberg Club) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), που προωθεί από εκείνη την εποχή την παγκοσμιοποίηση. Από το 1977 έως το 1981 είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ (Jimmy Carter). 

 

Κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας πιστώνεται τις επιτυχίες της εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα (διακοπή των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κινέζικη Δημοκρατία της Ταιβάν), της υπογραφής της Δεύτερης Συνθήκης Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων (SALT II), της υπογραφής της Αίγυπτο-Ισραηλινής Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ (Camp David Accords), την ενίσχυση των Αφγανών Μουτζαχεντίν στον νικηφόρο αγώνα τους εναντίον των Σοβιετικών και τις εκστρατείες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΣΣΔ, ενώ χρεώνεται την αποτυχία να προβλέψει την Ιρανική επανάσταση και την πτώση του Σάχη. Παρ’ ότι ακραίος αντικομμουνιστής, θεωρούνταν ένας φιλελεύθερος που πίστευε  και προωθούσε την «Ισχυρή Δύση». 

 

Τον Ιανουάριο 1998 ο Ζ. Μπρεζίνσκι δίνει συνέντευξη στο Γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur, απόλυτα δικαιωμένος ιδεολογικά  (η ΕΣΣΔ έχει καταρρεύσει από το 1991) και δεν διστάζει εντελώς κυνικά και με την έπαρση του νικητή να αποκαλύψει ένα πολύ σημαντικό  παρασκήνιο του Ψυχρού Πολέμου. Ομολογεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενίσχυαν με μυστική επιχείρηση τους  Αφγανούς Μουτζαχεντίν στον αγώνα τους εναντίον της φιλοσοβιετικής κυβέρνησης της Καμπούλ αρκετούς μήνες πριν την επέμβαση της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικά αναφέρει 

 

  • «Η πραγματικότητα που κρατείται μυστική είναι ότι έξι μήνες πριν την Σοβιετική επέμβαση, ο Πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε την πρώτη οδηγία για παροχή μυστικής βοήθειας στους αντάρτες Μουτζαχεντίν που ήταν αντίπαλοι του φιλοσοβιετικού καθεστώτος της Καμπούλ. Εκείνη την ημέρα έγραψα ένα σημείωμα στον Πρόεδρο και του εξηγούσα ότι η βοήθεια στους Μουτζαχεντίν θα οδηγούσε κατά την γνώμη μου σε στρατιωτική επέμβαση των Σοβιετικών. Δεν πιέσαμε τους Ρώσους να επέμβουν στο Αφγανιστάν, αλλά εν γνώσει μας και συνειδητά, αυξήσαμε την πιθανότητα να επέμβουν. Αυτή η μυστική επιχείρηση της CIA ήταν μία υπέροχη ιδέα που είχε ως αποτέλεσμα να παρασύρει τους Ρώσους στην Αφγανική παγίδα και δεν το μετανιώνω. Την ημέρα που οι Σοβιετικοί πέρασαν τα αφγανικά σύνορα ανέφερα στον Πρόεδρο Κάρτερ “έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στην ΕΣΣΔ τον δικό της πόλεμο του Βιετνάμ¨. Η Ρωσία πολέμησε σε ένα αδυσώπητο πόλεμο για 10 χρόνια, μία σύγκρουση που κατέληξε σε ταπεινωτική υποχώρηση και τελικά στην διάλυση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας. Αν μου δίνονταν η ευκαιρία θα το έκανα και πάλι».

 

Οι παραπάνω αναφορές του Ζ. Μπρεζίνσκι για την συγκεκριμένη μυστική επιχείρηση της CIA επιβεβαιώνονται στα απομνημονεύματα του Robert Gates, διευθυντή για πολλά χρόνια της CIA. 

 

Την Τετάρτη 13 Απριλίου η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η γνωστή από την θητεία της στην προεδρία της FED, Τζάνετ Γέλεν σε δημόσια ομιλία της ανέφερε 

 

  • «Κάποιες χώρες παραμένουν αμέτοχες, βλέποντας μία ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας την σχέση τους με την Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι. Χώρες που επιδιώκουν οφέλη μη καταδικάζοντας τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, υιοθετούν κοντόφθαλμη προσέγγιση και θα έχουν συνέπειες εάν υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης». 

 

Ήταν μία σαφέστατη προειδοποίηση προς την Κίνα και την Ινδία (ιδίως προς αυτή) ότι πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο, διαφορετικά οι κερδοφόρες σχέσεις τους με την Δύση θα τεθούν  εν κινδύνω. 

 

Ποιες είναι όμως αυτές οι περιβόητες κυρώσεις που πλήττουν τόσο βαριά την Ρωσική οικονομία, αφού οι ενεργειακές συναλλαγές με την Gazprom συνεχίζονται. Αναμφίβολα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι μία απόφαση που «πληγώνει» πολύ βαριά το Κρεμλίνο, αφού περισσότερα από 300 δισ. USD που ήταν οι καταθέσεις της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Δυτικό τραπεζικό μπλοκαρίστηκαν μέχρι νεοτέρας, ενώ το ξένο συνάλλαγμα που βγαίνει από την Ρωσία δεν μπορεί να διακινηθεί στις χώρες που υιοθετούν τις κυρώσεις και όσοι το διακινούν κινδυνεύουν με ποινικές κατηγορίες και ένταξη στις λίστες κυρώσεων. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς τα ελεύθερα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας έχουν περιοριστεί στα 200 δισ. USD (περίπου) και ολοένα λιγοστεύουν. 

 

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ρωσική εισβολή άρχισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ-Ε.Ε-Μ.Βρετανίας-Καναδά εναντίον της Ρωσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και η απόφαση «σοκ» για το πάγωμα των καταθέσεων της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Την επόμενη ημέρα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές αγορές άνοιξαν με τις Ρωσικές κρατικές καταθέσεις των 300 δισ. USD (plus) μπλοκαρισμένες. 

 

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, κανείς δεν το περίμενε, ούτε φυσικά και η Διοικήτρια της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina, που δεν φρόντισε έγκαιρα να αποσύρει μέρος ή το σύνολο αυτών των καταθέσεων από την Δύση, γι’ αυτό και παραιτήθηκε. Τελικά μετά από ένα μήνα ο V. Putin ανακοίνωσε ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτηση. Αποκεφαλίστηκαν όμως τα στελέχη της διεύθυνσης πληροφορικής. 

 

Σιγά-σιγά αρχίζει και γίνεται γνωστό το παρασκήνιο αυτής της απόφασης. Ήταν μία κοινή μυστική επιχείρηση ΗΠΑ και Ε.Ε που άρχισε να προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο πολύ έγκαιρα, από τον Νοέμβριο 2021, όταν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες βεβαιώθηκαν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν προ των πυλών. Πολιτικοί υπεύθυνοι της επιχείρησης ήταν η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γέλεν και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι. Αμφότεροι γνωρίζουν άριστα το διεθνές τραπεζικό σύστημα, αφού υπήρξαν οι κεντρικοί τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν από κοινού και επιτυχημένα την χρηματοπιστωτική κρίση ως διοικητές της FED  και της ΕΚΤ αντίστοιχα. 

 

Στο τεχνικό επίπεδο συμμετείχαν ΑΥΣΤΗΡΑ επιλεγμένα στελέχη   

 

  • Από τις ΗΠΑ,  οι  Daleep Singh (αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας σε θέματα διεθνούς οικονομίας) και Wally Adeyemo (αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας σε θέματα διεθνούς οικονομίας στην Προεδρία Obama) 
  • Από την Ε.Ε, ο Bjoern Seibert διευθυντής του γραφείου της Προέδρου της Ε.Ε.
  • Από την Βρετανική κοινοπολιτεία η  Chrystia Frelland, η ουκρανικής καταγωγής Υπουργός Οικονομικών του Καναδά. 

 

Ακόμα και ο υπουργός οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, όπως ο ίδιος αφήνει να διερρεύσει δεν γνώριζε λεπτομέρειες γι’ αυτήν την απόφαση γι’ αυτό και αφ’ ότου ανακοινώθηκε δούλευε μαζί με τους συνεργάτες του ολόκληρη την νύχτα της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, ώστε να προετοιμασθεί το τραπεζικό σύστημα της Μ. Βρετανίας για να εφαρμόσει τις κυρώσεις την Δευτέρα το πρωί 28 Φεβρουαρίου, όταν θα άνοιγαν οι αγορές.

 

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας για το διάταγμα του Προέδρου J. Biden που τέθηκε σε ισχύ το προηγούμενο καλοκαίρι και με το οποίο καθορίζονταν τα κριτήρια και οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε άτομα που έβλαπταν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Την Τρίτη 12 Απριλίου αυτό το διάταγμα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά για να επιβληθούν κυρώσεις σε Βαλκάνιους πολιτικούς, που προωθούσαν πολιτικές της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Ενδεικτικά στην λίστα αναφέρονται, οι τέως Πρωθυπουργοί της Αλβανίας (Σαλί Μπερίσα), της Βόρειας Μακεδονίας (Νίκολα Γκρούεφσκι), ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, κρατικοί λειτουργοί κλπ. 

 

Έχουν περάσει 24 χρόνια από την εποχή που ο Ζ. Μπρεζίνσκι έδωσε την επίμαχη συνέντευξη στο Nouvel Observateur. Ο φανατικός αντί-σοβιετικός Μπρεζίνσκι δεν ζει πλέον για να σχολιάσει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για να μας διαφωτίσει ως ο πλέον ειδικός εάν οι σύγχρονοι μηχανισμοί εξουσίας των ΗΠΑ αντέγραψαν το δικό του παράδειγμα και έριξαν τον  V. Putin σε μία νέα παγίδα, παρόμοια με αυτή του Αφγανιστάν. Ίσως και να μην μάθουμε ποτέ αν όντως υπήρξε ένα παρόμοιο παρασκήνιο. 

 

Εκείνο όμως που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους (Ε.Ε και Μ. Βρετανία) γνώριζαν πολύ έγκαιρα για την πρόθεση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και προετοιμάστηκαν κατάλληλα και από κοινού για να την αντιμετωπίσουν. Σύντροφε Βλαδίμηρε σε περίμεναν στο ξέφωτο. 

 

  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.