ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποιος είναι ο χρήσιμος; Πληρώνουμε την  ακριβότερη βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

Ποιος είναι ο χρήσιμος; Πληρώνουμε την  ακριβότερη βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

14:46 - 16 Νοε 2022
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (7 Νοεμβρίου 2022) της Ε.Ε για τις τιμές των υγρών καυσίμων (https://ec.europa.eu/energy/observatory/reports/latest_prices_with_taxes.pdf ) Η μέση τιμή της βενζίνης στις 27 χώρες της Ε.Ε ήταν 1,810 Euro/λίτρο. Στην χώρα μας ήταν 2,094 Euro/λίτρο (2η πιο υψηλή). Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης στις 27 χώρες της Ε.Ε ήταν 1,939 Euro/λίτρο. Στην χώρα μας ήταν 2,094 Euro/λίτρο (4η πιο υψηλή) Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 27 χώρες της Ε.Ε ήταν 1,516 Euro/λίτρο. Στην χώρα μας ήταν 1,353 Euro/λίτρο (22η πιο υψηλή)

Βάσει της ενημέρωσης  της 12ης  Νοεμβρίου 2022 της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), https://www.rae.gr/map-graph/), οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για την Ελλάδα που διαμορφώνονταν εκείνη την ημέρα στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν οι παρακάτω

 

  • Η ημερήσια τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για την Ελλάδα ήταν 184 Euro/MWh (2η υψηλότερη). ΣΣ: Χαμηλότερη ημερήσια Ισπανία 106,22 Euro/MWh
  • Η μέση μηνιαία (Νοέμβριος) τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για την Ελλάδα ήταν 192,07 Euro/MWh ( 2η υψηλότερη). ΣΣ: Χαμηλότερη μηνιαία τιμή Λουξεμβούργο 110, 72 Euro/MWh
  • Η μέση ετήσια τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για την Ελλάδα ήταν 281,82 Euro/MWh (4η υψηλότερη).ΣΣ: Χαμηλότερη ετήσια τιμή Πολωνία 164,26 Euro/MWh   

 

Οι συνθήκες της ενεργειακής κρίσης είναι περίπου ίδιες για όλους τους Ευρωπαίους. Όμως όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω μη αμφισβητήσιμα στοιχεία, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ πιο ακριβά από τους υπόλοιπους ευρωπαίους τα καύσιμα (εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης) και το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, όμως δεν πείθουν πλέον κανένα. 

 

Αντίθετα, άμα…, όπου…και όταν… δημοσιεύονται οι παραπάνω τιμές αυτόματα φουντώνει η οργή των καταναλωτών για την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) σε αυτό το κρίσιμο θέμα επί της ουσίας σιωπά, αφού δεν αναδεικνύει τα παραπάνω στοιχεία ώστε να πιέσει με πραγματικά δεδομένα και επιχειρήματα την κυβέρνηση για μία άλλη πολιτική τιμών στην ενέργεια πιο ευνοϊκή για τον μέσο πολίτη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ανικανότητα η διακομματική διαπλοκή; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. 

 

Πριν λίγες ημέρες έγιναν στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές για όλες τις έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και για 35 έδρες της Γερουσίας. Παρά τις κατά κόρον προβλέψεις για σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων και ιδιαίτερα των ακραίων υποψήφιων που υποστηρίζονταν από τον προηγούμενο Προέδρο D. Trump, συνέβη τελικά το ακριβώς αντίθετο. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν πέτυχαν συντριπτική νίκη και οι περισσότεροι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τον D. Trump απέτυχαν να εκλεγούν. Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων σίγουρα έχασε την μάχη της Γερουσίας και οριακά κερδίζει (αν κερδίζει…) την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Γιατί διαψεύσθηκαν όσοι πρόβλεπαν άνετη νίκη των Ρεπουμπλικάνων και της ακροδεξιάς του D. Trump. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο αμερικανικός λαός είναι βαθιά δημοκρατικός, ίσως είναι ο μοναδικός λαός στην παγκόσμια ιστορία που σταμάτησε ένα πόλεμο, τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η πρώτη ερμηνεία  γι’ αυτή την εκλογική έκπληξη μιλά για αφύπνιση της αμερικανικής κοινής γνώμης που κινητοποιήθηκε για να σταματήσει την επάνοδο της ακροδεξιάς και του D.Trump.

 

Αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στο μέτωπο της Ουκρανίας συνέβη μία πραγματικά καθοριστική εξέλιξη. Ο Ρωσικός στρατός αποχώρισε ηττημένος από την δυτική όχθη του Δνείπερου και την πόλη της Χερσώνας, την πρώτη μεγάλη πόλη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι με την έναρξη του πολέμου. 

 

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν και τι έγραφαν εκείνη την εποχή στην αρχή του πολέμου οι κάθε λογής νέο-συντηρητικοί καθώς και οι ανόητοι που τους ακολουθούν και αναπαράγουν τις απόψεις τους λόγω άγνοιας:

 

Ο ισχυρότερος στρατός της Ευρώπης (δηλαδή ο Ρωσικός) θα κάνει σε λίγες ημέρες παρέλαση στο Κίεβο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον V.Putin. Η Ουκρανία θα πάψει να υφίσταται σαν κράτος. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε είναι αδύναμοι και υπό διάλυση οργανισμοί που έχουν ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο γι’ αυτό και δεν θα αντιδράσουν. Τελικά η Ουκρανική σημαία που κυματίζει και πάλι στην Χερσώνα τους διαψεύδει. Αντικειμενικά, την Ρωσική εισβολή την νίκησε η γενναία αντίσταση του Ουκρανικού λαού αλλά την σταμάτησε η δημοκρατική κοινή γνώμη των χωρών της Δύσης η οποία παρ’ ότι γνώριζε ευθύς εξ’ αρχής ότι θα υποστεί τον ενεργειακό εκβιασμό και αντίποινα του V.Putin δεν δίστασε ούτε στιγμή αλλά με συντριπτικές πλειοψηφίες στήριξε τις κυβερνητικές αποφάσεις για γενναία πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

 

Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη συνέβη στο μέτωπο της οικονομίας. Τα επίσημα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο άρχισε να επιβραδύνεται. Ήτοι όπως όλα δείχνουν ο πληθωρισμός έφθασε (η φθάνει) στο υψηλότερο σημείο του και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Ας θυμηθούμε τις τερατολογίες που διακινούσαν και συνεχίζουν να διακινούν οι συντηρητικοί. Ο πληθωρισμός δεν θα ελεγχθεί. Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει σε μία τρομερή ύφεση. Τα ισχυρά νομίσματα θα καταρρεύσουν. Θα διαλυθεί η Ε.Ε κλπ. Τα μέχρι σήμερα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία μειώνεται, οι προβλέψεις για ύφεση τουλάχιστον για το 2022, διαψεύδονται, ο πληθωρισμός όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης και τα ισχυρά νομίσματα ισχυροποιούνται έτι περαιτέρω (κατάρρευση κρυπτό-νομισμάτων) ενώ τα χρηματιστήρια που το καλοκαίρι μπήκαν σε φάση σταθεροποίησης πλέον αρχίζουν βαθμιαία να ανακάμπτουν. Συμπέρασμα: Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η «Μαύρη Διεθνής» ηττάται ιδεολογικά, πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Στην χώρα μας η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αυτό-προσδιορίζεται πολιτικά ως ο αυθεντικός εκφραστής της φιλελεύθερης ιδεολογίας και μοναδικός πολιτικός φορέας που υιοθετεί και υλοποιεί φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Με αυτό το επιχείρημα προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα από τον άνεμο φιλελευθερισμού που πνέει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα τους αντί-εμβολιαστές, τους θαυμαστές του V.Putin και του D.Trump. Υπάρχει όμως η απορία, ποιος από όλους εμάς έχει δει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη μία φιλελεύθερη μεταρρύθμιση που έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα του. Μάλλον είναι μία αναζήτηση με μεταφυσική απάντηση και διάσταση.  

 

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη κυβερνά 3.5 χρόνια. Στο πρώτο μέρος της θητείας της διαχειρίστηκε σοβαρές κρίσεις (μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία) σίγουρα με θετικό πρόσημο. Γι’ αυτό και την στηρίξαμε. Όμως μέχρι εκεί, ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας αντιληφθεί την αδυναμία της αντιπολίτευσης να εντοπίσει και να αναδείξει τα κυρίαρχα προβλήματα της χώρας προτείνοντας ταυτόχρονα πειστικές λύσεις, κυβέρνησε και συνεχίζει να κυβερνά χωρίς μεταρρυθμιστικές αγωνίες, αναζητήσεις και  όραμα.  κραδαίνοντας το αλαζονικό επιχείρημα «Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος»  το οποίο τώρα που αρχίζει η προεκλογική περίοδος μετεξελίσσεται στο εκλογικό δίλημμα «Οι άλλοι είναι τελείως άχρηστοι, με εμάς δεν θα μπλέξετε σε μεγάλες περιπέτειες».

 

Τώρα, το πόσο χρήσιμοι είναι αυτοί που πέτυχαν με την πολιτική τους να πληρώνουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη στην Ευρώπη είναι μία άλλη συζήτηση που έως τις εκλογές έχουμε ακόμα πολύ χρόνο για να την κάνουμε και να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.