ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Όλοι οι άνθρωποι του (Κινέζου) Προέδρου και η επόμενη ημέρα στο ΚΚΚ

Όλοι οι άνθρωποι του (Κινέζου) Προέδρου και η επόμενη ημέρα στο ΚΚΚ

06:43 - 31 Ιαν 2023
Στην σύγχρονη ειδησεογραφία, με τον όρο New Zhijiang Army εννοούμε όλα εκείνα τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που με την βοήθεια του Προέδρου της χώρας Σι Τζινπινγκ, αναρριχήθηκαν στην κομματική ιεραρχία, ανέλαβαν εξέχουσες θέσεις και φυσικά στήριξαν τον ευεργέτη τους στην απόφαση του να παραμείνει στην εξουσία για 3η συνεχόμενη θητεία.

 

Σε αυτή την ομάδα υποστηρικτών συνυπάρχουν στελέχη που υπηρέτησαν στο παρελθόν μαζί με τον Κινέζο Πρόεδρο στις επαρχίες της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του κρατικό-βιομηχανικού συμπλέγματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα στελέχη που ξεχωρίζουν είναι οι: 

 LiKiang

Λι Κιανγκ (Li Qiang),  63 ετών (1959). Μέλος του ΚΚΚ από το 1983. Το 2012 στο 18ο συνέδριο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και διορίζεται κυβερνήτης της επαρχίας Zhejiang. Έκτοτε η άνοδος στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία είναι ραγδαία, αφού στο 19ο συνέδριο του ΚΚΚ το 2017 εκλέγεται τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος και αναλαμβάνει Γραμματέας του κόμματος στην Σαγκάη.  Από την θέση αυτή επιβλέπει με ιδιαίτερη επιμέλεια τα σκληρά lockdown που επιβάλλονται στην πόλη κατά την διάρκεια της πανδημίας. Στο 20ο συνέδριο του ΚΚΚ επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Στην κομματική ιεραρχία βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από τον Πρόεδρο Σι Τζινπινγκ.

 Kuming

Χουανγκ Κουνμινγκ (Huang Kunming), 67 ετών (1956). Μέλος του ΚΚΚ από το 1976. Αφού κάνει το κομματικό του «αγροτικό» σε διάφορες περιφερειακές θέσεις και πάντα δίπλα στον σημερινό Πρόεδρο Σι Τζινπινγκ εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής το 2012 στο 18ο συνέδριο του ΚΚΚ και αναλαμβάνει πρώτα ως Αναπληρωτής Διευθυντής και από το 2014 ως Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής το Τμήμα Δημοσιότητας. Θέση με τεράστια ισχύ αφού ελέγχει την καθημερινή δραστηριότητα του κόμματος ενώ ταυτόχρονα διορίζεται και επικεφαλής του τμήματος για την οικοδόμηση του πνευματικού πολιτισμού (δίωξης της πορνογραφίας). Στο 19ο συνέδριο εκλέγεται τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αναλαμβάνει πλέον Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιότητας και γίνεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Στο 20ο συνέδριο του ΚΚΚ επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου ενώ αναλαμβάνει Γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Guangdong (Η πολυπληθέστερη και οικονομικά πιο ανεπτυγμένη επαρχία της Κίνας).

 Lifeng

Χε Λιφενγκ (He Lifeng), 68 ετών (1955). Τυπικό δείγμα κομματικού τεχνοκράτη που επιλέγει πρώτα να τελειώσει το 1998 με απόλυτη επιτυχία τις σπουδές του (κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά) και μετά να ασχοληθεί με την πολιτική. Αρχικά υπηρετεί σε περιφερειακές θέσεις αλλά στην συνέχεια αναβαθμίζεται και υπηρετεί ως Γραμματέας του κόμματος στις επαρχίες Fuzhou (2000), Xiamen (2005) και Tanggu (2009) όπου παράλληλα υπηρετεί και ως Επικεφαλής της Επιτροπής για την  New Area Binhai. Εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο 17ο (2007) και στο 18ο (2012) συνέδριο του ΚΚΚ.  Το άστρο του ανατέλλει μετά το 18ο συνέδριο, όταν διορίζεται το 2014 αναπληρωτής  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).Έκτοτε πρωταγωνιστεί στην σχεδίαση και προώθηση οικονομικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Τον Φεβρουάριο 2017 αναβαθμίζεται σε Πρόεδρο της NDRC.

Λίγο αργότερα τον Νοέμβριο 2017 στο 19ο συνέδριο του ΚΚΚ εκλέγεται τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου. Επανεκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Γραφείο στο 20ο συνέδριο (2022).

 ChaiKing

Τσαϊ Κι (Cai Qi), ετών 68 (1955). Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Εντάσσεται στο ΚΚΚ το 1975 ενώ αποφοιτά το 1978 από το πανεπιστήμιο Fujian Normal University με πτυχίο στα πολιτικά οικονομικά. Περνά τα επόμενα χρόνια σε μικρομεσαίες θέσεις και στην κομματική αφάνεια. Το 1994 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στην νομική και το 1996 αναλαμβάνει την πρώτη σημαντική πολιτική θέση ως αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος και Δήμαρχος στην πόλη Sanming της επαρχίας Fujian. Τα επόμενα χρόνια ο Τσαϊ Κι συνεχίζει να υπηρετεί σε μεσαίες επαρχιακές κομματικές και κυβερνητικές θέσεις. Σε αυτή την περίοδο συναντιέται και αναπτύσσει εξαιρετική σχέση με τον Σι Τζινπινγκ που υπηρετεί εκείνη την εποχή στις ίδιες περιοχές. Παράλληλα αποκτά (1999-2007) διδακτορικό τίτλο σπουδών . Το 2013 ο Τσαϊ Κι φαίνεται ότι έχει φθάσει στο απόγειο της κομματικής του σταδιοδρομίας όταν διορίζεται αντί-κυβερνήτης της επαρχίας Zhejiang. Όμως ξαφνικά τον Μάρτιο 2014 ο παλιός του φίλος και νέο-εκλεγείς Πρόεδρος της Χώρας ο Σι Τζινπινγκ τον καλεί στο Πεκίνο και του αναθέτει «αδιευκρίνιστα» καθήκοντα. Αντικειμενικά ο Τσαϊ ΚΙ εξαφανίζεται από το προσκήνιο, οι μοναδικές δημόσιες αναφορές που γίνονται γι’ αυτόν είναι τα τηλεοπτικά πλάνα των δελτίων ειδήσεων όπου σε συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ εμφανίζεται να κάθεται δίπλα σε κρατικούς αξιωματούχους. Πολύ αργότερα γίνεται επίσημα γνωστό ότι συμμετέχει σε αυτές τις συνεδριάσεις ως Αναπληρωτής Διευθυντής της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας. Τον Οκτώβριο 2016 επανεμφανίζεται στο προσκήνιο όταν ανακοινώνεται ο διορισμός του ως Αναπληρωτής Δήμαρχος Πεκίνου ενώ τον Μάρτιο 2017 αναλαμβάνει ουσιαστικά τις τύχες του Πεκίνου όταν διορίζεται και Γραμματέας του κόμματος στην κινεζική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τεράστιο άλμα που σπάει κάθε παράδοση και εθιμικό κανόνα. Μετά την Πολιτιστική Επανάσταση σε αυτές τις θέσεις διορίζονταν συνήθως μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο Τσαϊ Κι δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Η «ανορθογραφία» διορθώνεται λίγο αργότερα τον Νοέμβριο 2017 στο 19ο συνέδριο του ΚΚΚ όπου ο Τσαϊ Κι εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου. Επανεκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Γραφείο στο 20ο συνέδριο και είναι ο νέος υπεύθυνος του κόμματος για την ιδεολογία και την προπαγάνδα.

 Xiaohong

Ουανγκ Σιαοχονγκ (Wang Xiaohong), ετών 66 (1957). Κλασικό δείγμα κομματικού στελέχους που γαλουχείται και σπουδάζει στις κομματικές σχολές. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και της Ανώτατης Σχολής στελεχών του ΚΚΚ υπηρετεί σε αστυνομικές θέσεις σε διάφορες επαρχίες. Σιγά-σιγά αναλαμβάνει επιτελικές και διευθυντικές θέσεις και έρχεται η ώρα να επιστρέψει στο Πεκίνο όπου διορίζεται το 2015 αντιδήμαρχος και επικεφαλής του Δημοτικού Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας. Το 2017 στο 19ο συνέδριο του ΚΚΚ εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τον Ιανουάριο 2018 παραιτείται από τις θέσεις που κατείχε στον Δήμο του Πεκίνου. Τον Μάρτιο 2018 διορίζεται Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος και Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας. Από τον Νοέμβριο 2021 είναι ο Γραμματέας του κόμματος για την Δημόσια Ασφάλεια και από τον Ιούνιο 2022 και Υπουργός Δημόσιας ασφάλειας.

Η μοιρασιά της εξουσίας

Μετά το τέλος των εορτασμών της κινέζικης πρωτοχρονιάς και έως τα τέλη Μαρτίου, σε κοινές συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου και του κοινοβουλίου θα ξεκαθαρισθεί σε ποιους θα αναθέσει ο Σι Τζινπινγκ τις θέσεις-κλειδιά του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού.

Σίγουρα ο Πρόεδρος της Κίνας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αμφισβήτησης, αλλά τα μεγάλα και όπως έχουμε αναλύσει σε σειρά παλαιότερων άρθρων, πιθανότατα άλυτα προβλήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τις νέες γενιές που έρχονται στο προσκήνιο, αναδιατάσσουν το σκηνικό στο εσωτερικό της κομματικής ελίτ και επαναδιατυπώνουν τους όρους της εσωκομματικής σύγκρουσης μεταξύ των υπό-ομάδων υποστηρικτών του Σι Τζινπινγκ.

 

Η μάχη των επιγόνων όσο και να εξορκίζεται από τους ηγέτες είναι ιστορικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται πάντα από τότε που άρχισε να γράφεται η παγκόσμια ιστορία. Στην περίπτωση της Κίνας και της ηγετικής ομάδας που περιστοιχίζει τον Σι Τζινπινγκ, δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση.  

 

Μόνο που στην περίπτωση της Κίνας αυτή η παραδοχή επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια τάξη, αφού δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στα στενά της Ταιβάν έχει ήδη αρχίσει και διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.