ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H τριετία των capital controls

08:00 - 05 Ιουν 2018
Σε 22 ημερολογιακές μέρες από σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ αυτή τη χώρα. Τα κεφάλαια ύψους 45 δις. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες το α’ εξάμηνο του 2015 δεν ξαναγύρισαν ποτέ και μάλλον δεν θα επιστρέψουν στο σύνολό τους.

Τώρα επιστρέφουν στις τράπεζες τα χρήματα που ορισμένοι  συμπατριώτες μας τα είχαν κρύψει στα σπίτια τους και τις αυλές τους, γι αυτό και η γκρίνια από υπαλλήλους στα γκισέ των τραπεζών για χαρτονομίσματα  που μυρίζουν γιασεμί και βασιλικό.

Αυτοί οι καταθέτες δεν εμπιστεύτηκαν ξαφνικά την κυβέρνηση και το Ελληνικό κράτος, αλλά αντιλήφθηκαν μετά από 1095 μέρες ότι  τα 500ευρα και τα 200ευρα δύσκολα μπορούν να τα αξιοποιήσουν στις καθημερινές τους συναλλαγές (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, φούρνοι) ενώ ήδη οι τράπεζες ζητούν πόθεν έσχες για  το μωβ χαρτονόμισμα που έχει αρχίσει και αποσύρεται πανευρωπαϊκά αφού θεωρείται ότι είναι το χαρτονόμισμα για το οργανωμένο έγκλημα.

Οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες είχαν ήδη ενημερωθεί από την άνοιξη του 2015  από τους διεθνείς πελάτες τους και προμηθευτές τους να προετοιμασθούν για την επιβολή των capital controls. Ηδη υπήρχε η εμπειρία της Κύπρου το Πάσχα του 2013.  Γι αυτό και από τότε τα περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα τα διατηρούν σε ξένες τράπεζες  και στην Ελλάδα τοποθετούν επακριβώς τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, της μισθοδοσίας, των τραπεζικών δανείων και του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης.

Για όλους τους απλούς πολίτες τα capital controls έφεραν μία σαρωτική αλλαγή στη ζωή τους. Εμαθαν τι σημαίνει πλαστικό χρήμα, τι σημαίνει e-banking, αλλά κυρίως έμαθαν ότι η εποχή της ασταμακαρονάδας  έχει περάσει ανεπιστρεπτί  και ότι δεν μπορεί να εισπράττεις 100 ευρώ να χαλάς 200 ευρώ και να φορτώνεις και τη πιστωτική κάρτα μέχρι το όριο πληρώνοντας όμως την ελάχιστη δόση με ότι αυτό σημαίνει για τους τόκους υπερημερίας.

Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας λογικά  έχει πάρει το μάθημά του από την τριετία των capital controls. To βασικό ερώτημα όμως είναι: προσάρμοσε τη ζωή του και τις συνήθειες του  στις νέες συνθήκες του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης που επιβάλλουν τα capital controls,  η  ακόμη και σήμερα υπάρχουν συμπατριώτες μας που πιστεύουν ότι η χρονική ολοκλήρωση των μνημονίων στις 18 Αυγούστου 2018 θα σημάνει και την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων , πρίν ο Γιάνης Βαρουφάκης  το απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2015 θέσει τις τράπεζες σε αργία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.