• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Ανέστης Ντόκας

Ανέστης Ντόκας

Υπάρχουν 10 λόγοι για τους οποίους το Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο 7% μέσα στις 7 πρώτες συνεδριάσεις του 2022 και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Το γράφουμε όλο το χρόνο από τον Reporter ότι η νέα χρονιά θα είναι αμείλικτη για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Tα ψέματα τελείωσαν για τους αλεξιπτωτιστές για τους ερασιτέχνες για όσους βρήκαν το εφάπαξ του μπαμπά, του παππού και άνοιξαν επιχειρήσεις τύπου καφέ, ή σουβλατζίδικα ή κομμωτήρια για γρήγορο και εύκολο μεροκάματο. Πόσα μαγαζιά επιτέλους μπορεί να σηκώσει μία οικονομία που τα 2/3 των νοικοκυριών μόλις φθάσει 20 ο μήνας ψάχνουν να βρούνε ψιλά για να πληρώσουν το super market;

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάθε έτους είθισται οι επιχειρήσεις να καλούν τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Φέτος αυτό που κυριαρχεί στις ενημερώσεις των εισηγμένων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις από το ενεργειακό κόστος. Όμως λένε οι ίδιοι επιχειρηματίες δύσκολα θα συγκρατήσουν οι ανατιμήσεις τον Ιανουάριο του 2022 αφού οι προμηθευτές πιέζουν ασφυκτικά και βέβαια οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών λόγω της καθυστέρησης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σπιράλ στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας.

Τα μηνύματα από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι ανησυχητικά, αφού το Νοέμβριο παρατηρήθηκε πτώση 10% στις πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που αποτελούν και τη τελευταία ανελαστική δαπάνη που θα έκοβε ο πολίτης της χώρας. Μία πτωτική τάση, η οποία είχε αρχίσει να φαίνεται ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το περασμένο μήνα.

H χρονιά έχει ολοκληρωθεί για τους επιχειρηματίες αφού απομένουν 30 εργάσιμες ημέρες για την εκπνοή του 2021 και τώρα ξεκινούν οι συσκέψεις των διοικητικών συμβουλίων με τα στελέχη για να τεθούν οι στόχοι της νέας χρονιάς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά μετοχών της ευρωζώνης που παραμένει υποβαθμισμένη από το 2013. Η πτώση του γενικού δείκτη κατά 91% από το 2007 έως το 2013 ήταν η αφορμή για την υποβάθμιση από τον MSCI την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013. Ο κύριος λόγος ήταν άλλος: το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πληρούσε πλέον τα κριτήρια σε ότι αφορά τις δανειοδοτικές διευκολύνσεις τίτλων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και την ασφαλή μεταβιβασιμότητα των τίτλων, και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση του όγκου των συναλλαγών, εμπόδιζαν πλέον την Ελλάδα να έχει μια πλήρως λειτουργική αγορά.

Είναι απορίας άξιο πως ανοίγουν 14.000 επιχειρήσεις στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσα στο 7μηνο του 2021 (Ιανουάριος-Ιούλιος) σε μία εποχή που παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης αφού τα νοικοκυριά έχουν προτεραιότητα να πληρώσουν τις ανελαστικές δαπάνες (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, εφορίες, ΕΦΚΑ) και ότι περισσέψει από το προϋπολογισμό θα το διαθέσουν στη κατανάλωση.

Όσες λευκές βίβλους και να εκδοθούν για τις εισηγμένες εταιρίες που θα πρέπει να μάθουν να σέβονται ακόμη και το μέτοχο των 10 τίτλων, εδώ σ αυτή τη χώρα όλα θέλουν το χρόνο τους. Πάρτε για παράδειγμα τι συμβαίνει με την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης όπου σταδιακά μαθαίνουμε ότι πολλές εισηγμένες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων που είναι υποχρεωμένες.

Τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2021 για τις εισηγμένες, η δημοσιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου απέδειξαν ότι οι πρωταγωνιστές είναι όσοι διατήρησαν ή και αύξησαν τα ταμειακά τους αποθέματα. Η νέα εποχή ευνοεί τις εταιρίες που προπληρώνουν άμεσα τις πρώτες ύλες και προχωρούν σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια αλλά και έχουν πλέον την ικανότητα να δανείζονται με επιτόκια χαμηλότερα του 2%.

Αναρωτιούνται οι επενδυτές πως είναι δυνατόν μέσα σε μία περίοδο με άνοδο του ΑΕΠ, την υλοποίηση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ), τα μέτρα θωράκισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια αλλά και την επιστροφή στη κερδοφορία για μεγάλο αριθμό εισηγμένων, το Χρηματιστήριο να παραμένει πέριξ των 900 μονάδων; Το ανησυχητικό είναι ότι παραμένει μέτρια έως αναιμική η συναλλακτική δραστηριότητα. Τι συμβαίνει τελικά; Γιατί η εικόνα του Χρηματιστηρίου είναι θολή και δείχνει ότι το επίπεδο των 929 μονάδων που επετεύχθη στις 30 Αυγούστου αποδεικνύεται ταβάνι με τα σημερινά δεδομένα;

Νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες, νέοι κανονισμοί, νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο αλλά η ουσία είναι ότι έχεις μία τόσο κουρασμένη και απαξιωμένη αγορά γιατί λείπει η ουσία. Απουσιάζει το επενδυτικό στόρι αφού λίγες είναι οι εισηγμένες που προσφέρουν πραγματικές ειδήσεις. Οι περισσότερες εταιρίες αναλώνονται σε τυπικές ανακοινώσεις περί αλλαγής στελεχών, αναδιαμόρφωση των όποιων επενδύσεων είχαν κάνει στο παρελθόν και τις υποχρεωτικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ετήσιας και εξαμηνιαίας χρήσης.

Φωτιά έχει πάρει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας… Κάθε μέρα που περνά ανακοινώνεται και μία νέα συμφωνία. Κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο Αύγουστος. Το είχαμε αναφέρει προ μηνών από την φιλόξενη στήλη του reporter. Ό,τι δεν έγινε από το 2012 και μετά που κατεγράφη η βαθύτερη ύφεση στη χώρα θα γίνει τώρα. Μόνο που τώρα έχει μία διαφορά.

Κάτω από τα ραντάρ της τρέχουσας επικαιρότητας οι λίγες κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες-οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 220- έχουν ξεκινήσει το brain gain σε αντιδιαστολή με το brain drain της δεκαετούς κρίσης, προσλαμβάνοντας τη γενιά Γενιά Υ ή Millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980-2000,  που είναι σήμερα η μεγαλύτερη αριθμητικά γενιά στον κόσμο.

σελίδα 1 από 15
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman