• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Ανέστης Ντόκας

Ανέστης Ντόκας

Είναι απορίας άξιο πως ανοίγουν 14.000 επιχειρήσεις στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσα στο 7μηνο του 2021 (Ιανουάριος-Ιούλιος) σε μία εποχή που παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης αφού τα νοικοκυριά έχουν προτεραιότητα να πληρώσουν τις ανελαστικές δαπάνες (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, εφορίες, ΕΦΚΑ) και ότι περισσέψει από το προϋπολογισμό θα το διαθέσουν στη κατανάλωση.

Όσες λευκές βίβλους και να εκδοθούν για τις εισηγμένες εταιρίες που θα πρέπει να μάθουν να σέβονται ακόμη και το μέτοχο των 10 τίτλων, εδώ σ αυτή τη χώρα όλα θέλουν το χρόνο τους. Πάρτε για παράδειγμα τι συμβαίνει με την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης όπου σταδιακά μαθαίνουμε ότι πολλές εισηγμένες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων που είναι υποχρεωμένες.

Τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2021 για τις εισηγμένες, η δημοσιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου απέδειξαν ότι οι πρωταγωνιστές είναι όσοι διατήρησαν ή και αύξησαν τα ταμειακά τους αποθέματα. Η νέα εποχή ευνοεί τις εταιρίες που προπληρώνουν άμεσα τις πρώτες ύλες και προχωρούν σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια αλλά και έχουν πλέον την ικανότητα να δανείζονται με επιτόκια χαμηλότερα του 2%.

Αναρωτιούνται οι επενδυτές πως είναι δυνατόν μέσα σε μία περίοδο με άνοδο του ΑΕΠ, την υλοποίηση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ), τα μέτρα θωράκισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια αλλά και την επιστροφή στη κερδοφορία για μεγάλο αριθμό εισηγμένων, το Χρηματιστήριο να παραμένει πέριξ των 900 μονάδων; Το ανησυχητικό είναι ότι παραμένει μέτρια έως αναιμική η συναλλακτική δραστηριότητα. Τι συμβαίνει τελικά; Γιατί η εικόνα του Χρηματιστηρίου είναι θολή και δείχνει ότι το επίπεδο των 929 μονάδων που επετεύχθη στις 30 Αυγούστου αποδεικνύεται ταβάνι με τα σημερινά δεδομένα;

Νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες, νέοι κανονισμοί, νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο αλλά η ουσία είναι ότι έχεις μία τόσο κουρασμένη και απαξιωμένη αγορά γιατί λείπει η ουσία. Απουσιάζει το επενδυτικό στόρι αφού λίγες είναι οι εισηγμένες που προσφέρουν πραγματικές ειδήσεις. Οι περισσότερες εταιρίες αναλώνονται σε τυπικές ανακοινώσεις περί αλλαγής στελεχών, αναδιαμόρφωση των όποιων επενδύσεων είχαν κάνει στο παρελθόν και τις υποχρεωτικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ετήσιας και εξαμηνιαίας χρήσης.

Φωτιά έχει πάρει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας… Κάθε μέρα που περνά ανακοινώνεται και μία νέα συμφωνία. Κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο Αύγουστος. Το είχαμε αναφέρει προ μηνών από την φιλόξενη στήλη του reporter. Ό,τι δεν έγινε από το 2012 και μετά που κατεγράφη η βαθύτερη ύφεση στη χώρα θα γίνει τώρα. Μόνο που τώρα έχει μία διαφορά.

Κάτω από τα ραντάρ της τρέχουσας επικαιρότητας οι λίγες κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες-οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 220- έχουν ξεκινήσει το brain gain σε αντιδιαστολή με το brain drain της δεκαετούς κρίσης, προσλαμβάνοντας τη γενιά Γενιά Υ ή Millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980-2000,  που είναι σήμερα η μεγαλύτερη αριθμητικά γενιά στον κόσμο.

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4706/2020 «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις» ο οποίος αντικαθιστά τον νόμο 3016/2002. Με τον νέο νόμο καθίσταται υποχρεωτικό ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, όπως η θέσπιση Πολιτικής Καταλληλότητας για την επιλογή των μελών και τη συγκρότηση του ΔΣ, η υιοθέτηση Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς και η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και η αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων των μελών του ΔΣ.

Ξέμεινε από καύσιμα το Χρηματιστήριο. Η θερινή ραστώνη ήρθε νωρίτερα φέτος στην αγορά που αγκομαχά να εμφανίσει μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τα capital controls. H 29η Ιουνίου 2015 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στους Έλληνες πολίτες, αφού συνέβησαν πολλά και τραγικά εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Σταχυολογούμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις που συνέβησαν εκείνα τα εικοσιτετράωρα και ενώ από την αρχή του 2015 είχαν αφαιρεθεί 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες:

Το καλοκαίρι του 2018, όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σκάνδαλο της Folli Follie. Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου. Εν ολίγοις όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους. Έχει υπολογισθεί ότι χάθηκαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία της χώρας αφού το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε κοστίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τα δεδομένα της εποχής της δεκαετίας του 80.

Tα απόνερα της πανδημίας που σταμάτησε την ανθρώπινη δραστηριότητα στο πλανήτη για σχεδόν 12 μήνες θ αρχίσουμε να τα βλέπουμε τώρα στη πραγματική οικονομία.

Είχαμε ησυχάσει είναι η αλήθεια χρόνια τώρα από τις φήμες περί εξαγορών και κινήσεων από εταιρίες ζόμπι που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Το τελευταίο διάστημα και μετά από αρκετά χρόνια οι γνωστοί παπαγάλοι στη πάλαι ποτέ ιστορική Σοφοκλέους επέστρεψαν δριμύτεροι.

σελίδα 1 από 14
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman