ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυνηγώντας μία ζωή προσφορές και δόσεις

10:30 - 21 Ιουλ 2018
Ζωή σε δόσεις έλεγε ένα επιτυχημένο γκράφιτι σε τοίχο της Αθήνας την εποχή της ασυδοσίας των καταναλωτικών δανείων την οκταετία 2001-2008.

Οι καταναλωτές σαρώνουν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ μας ενημερώνουν οι εκπρόσωποι των εταιριών. Για ποια αγοραστική δύναμη του καταναλωτή να μιλήσουμε μετά από 10 χρόνια κρίσης  με την ανεργία να παραμένει σε ποσοστά άνω του 20% (20,2% τον περασμένο Απρίλιο καθώς τους επόμενους μήνες λόγω τουριστικής σαιζόν μειώνεται η πραγματική ανεργία).

 

Η χαμηλή απορροφητικότητα της Ελληνικής Αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται από τις ελληνικές βιομηχανίες θα ενισχύεται για τρεις βασικούς λόγους :

 

α) τα χαμηλά εισοδήματα, αφού οι συντάξεις έχουν αντικαταστήσει το βασικό μισθό πλήρους απασχόλησης στα περισσότερα  νοικοκυριά και βέβαια όσοι νέοι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας εάν δεν ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εφόσον νοικιάζουν κατοικία,

 

β)  το μεγάλο ποσοστό των ανέργων αφού οι μακροχρόνιοι  άνεργοι δεν καταγράφονται στις επίσημες λίστες είτε του ΟΑΕΔ είτε της Eurostat  αφού έχουν αποσυρθεί διακριτικά από την αναζήτηση καθημερινής εργασίας εδώ και χρόνια και επιβιώνουν με συμπληρωματικές εργασίες. Κουράστηκαν να ψάχνουν και να μην βρίσκουν με βάση τα προσόντα τους.

 

γ) Ο τρίτος βασικός λόγος της ασθενικής καταναλωτικής δύναμης των πολιτών είναι η υπογεννητικότητα. Η χώρα γερνάει, δεν εισέρχονται νέοι άνθρωποι να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας και όπως έχουμε επισημάνει οι καλοί, οι ικανοί , που διάβαζαν από μικροί και είχαν όραμα και φιλοδοξία δεν παρέμειναν σε μία χώρα στάσιμη για να έχουν μίζερη ζωή και να θρέφονται από το φιλοδώρημα των γονιών τους.

1000 μήνες τι να προλάβεις;

Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πάρα το γεγονός ότι πλησιάζω στην έκτη δεκαετία της ζωής μου. Μία απλή αριθμητική πράξη: με το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη να είναι στα 83 έτη εάν πολλαπλασιάσουμε επί 12  για κάθε έτος το γινόμενο είναι 996 μήνες. Δηλαδή 1000 μήνες διαρκεί η ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων. Τι να προλάβεις να κάνεις;

 

Να πληρώσεις τις δόσεις του στεγαστικού δανείου ή των πιστωτικών καρτών ή και τα δύο μαζί; Να κυνηγήσεις τις εβδομαδιαίες προσφορές των καταστημάτων; Τουλάχιστον θα έχουμε να λέμε στην επόμενη γενιά ότι μόλις 108 μήνες(9 χρόνια) χρειαστήκαμε για να εξέλθουμε από τρία μνημόνια. Απαράμιλλο παγκόσμιο ρεκόρ για μία χώρα με τους εξυπνότερους πολίτες στο πλανήτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 21 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.