ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξοδος από τα μνημόνια με capital controls και ανεργία στο 20%;

08:00 - 23 Αυγ 2018
Μετά από 8 χρόνια μνημονίων και 10 χρόνια αρνητικού ΑΕΠ πιθανότατα να έχουμε ξεχάσει τις βασικές έννοιες που περιγράφουν μία ευνομούμενη χώρα. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων αλλά θα συνεχίζεται με τέσσερις επιθεωρήσεις το χρόνο η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια.

Σαφώς και η Ελλάδα μπορεί πλέον από σήμερα να εξέλθει μόνη της στον ωκεανό της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων αλλά δεν μπορεί να τολμήσει μία νέα έκδοση όταν το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο παραμένει στις 400 μονάδες βάσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παραμένει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που παραμένει σε καθεστώς ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων της (capital controls) βαδίζοντας αισίως στον τέταρτο συνεχές χρόνο.

Ταυτόχρονα η ανεργία ναι μεν έχει ελαφρώς υποχωρήσει κάτω από το 20% αλλά αν δούμε τις κρίσιμες ηλικίες παραγωγικότητας που είναι από 25 μέχρι και 35 ετών εκεί η κατάσταση έχει ξεφύγει, αφού τα νέα παιδιά δεν μπορούν να βρούνε εργασία πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχη των ακαδημαϊκών τους προσόντων.

Με ποια λογική λοιπόν η κυβέρνηση μιλά για νέα εποχή και νέο ξεκίνημα σε μία χώρα όπου απουσιάζει το υπάρχον δυναμικό για  να στηριχθούν οι νέες επενδύσεις ενώ όρθιες παραμένουν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό και μπορούν και υποστηρίζουν τις ταμειακές τους ροές.

Σαφώς και στα χρόνια των μνημονίων διορθώθηκαν τα πολύ μεγάλα δίδυμα ελλείμματα(γενικής κυβέρνησης και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα  και απελευθερώθηκε η αγορά εργασίας ενώ ελήφθησαν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όμως η νέα εποχή χωρίς μνημόνια βρίσκει μία Ελλάδα με λιγότερους νέους ικανούς και με δεξιότητες να εργαστούν λόγω brain drain, βρίσκει τη μέση ηλικία 45-65 να τρέμει μη χάσει τη σταθερή εργασία της στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα προλάβει να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και  βρίσκει 2,3 εκατ. συνταξιούχους να κοιτά το ημερολόγιο κάθε μήνα πότε έχει 29 και 30 ο μήνας για να πάρει τη σύνταξη που θα καλύψει το επόμενο δεκαπενθήμερο. 

Στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια δεν μπορεί να ξαναβρείς το χαμόγελο την αισιοδοξία και την προοπτική ότι θα υπάρξει βελτίωση στο μέσο νοικοκυριό αφού τα δάνεια του παρελθόντος έχουν σφραγίσει το μέλλον και δυστυχώς βιολογικά οι σημερινοί 50αρηδες, 60αρηδες και 70αρηδες δεν μπορούν να ξαναγίνουν 25αρηδες και 30αρηδες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.