ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους στις τράπεζες

08:56 - 06 Οκτ 2018
Ισως ο μεγαλύτερος μύθος που δημιούργησε η δεκαετής κρίση στην Ελλάδα είναι ότι τα δάνεια που ελήφθησαν μετά το 2002 που απελευθερώθηκε η στεγαστική πίστη(δηλαδή μπορούσε ένας δανειολήπτης να πάρει ταυτόχρονα και καταναλωτικό και στεγαστικό δάνειο) είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή στο απώτερο μέλλον θα διαγραφούν όλα τα δάνεια.

Η εικόνα της άρνησης να πληρώνουν τα δάνειά τους μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβε τη μορφή επιδημίας όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ο νόμος Κατσέλη όπου οι φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά από επιτήδειους είναι ότι  όταν φθάσεις ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου και δείξεις ανήμπορος ή και άπορος θα σε λυπηθεί και θα αποφασίσει τη πλήρη διαγραφή των δανείων.

Η κατάσταση βέβαια τέθηκε εκτός ορίων με το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ αλλά και με τη πρόταση γνωστού τηλεοπτικού αστέρα  για Σεισάχθεια για όλους και για όλα τα δάνεια.

Σήμερα η εικόνα είναι δυστυχώς άσχημη. Οι περισσότεροι δανειολήπτες που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους πρώτης κατοικίας αφού από 1ης Ιανουαρίου 2019 στους πλειστηριασμούς εντάσσεται και η πρώτη κατοικία ανεξάρτητα της αντικειμενικής αξίας. 

Οι τράπεζες σίγουρα δεν είναι ευαγή ιδρύματα αλλά επί μία τριετία 2014-2016 καλούσαν τους δανειολήπτες να κάνουν την ρύθμιση στα δάνεια τους, ακόμη και όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας έχασαν την εργασία τους. Δυστυχώς υπήρξε μία τριετία αδιαφορίας από τους δανειολήπτες, πιστεύοντας οι περισσότεροι ότι ένα λεφτόδεντρο με ευρώ θα αποπληρώσει τα χρέη όλων των Ελλήνων ή ότι βρέθηκε μηχάνημα παραγωγής κοπής ευρώ δωρεάν που θα διανεμηθεί σ όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι τράπεζες μπορεί να έχουν περάσει με επιτυχία τα τελευταία ευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ αλλά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Οι περισσότεροι που οφείλουν τα περισσότερα δάνεια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το μισό αιώνα ζωής άρα και βιολογικά δεν θα μπορέσουν-και να ήθελαν και να μπορούσαν- να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα κάθε μήνα οι αποποιήσεις περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται με γεωμετρική από νέους και  νέες που θέλουν και με το δίκιο τους  να ξεκινήσουν την ζωή τους χωρίς τα βάρη των γονιών τους.

Η εικόνα οδηγεί σε ένα ακόμη αδιέξοδο από τα πολλά που δημιούργησε η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι χαμένοι βέβαια είναι όσοι αγόγγυστα μέχρι και σήμερα αποπληρώνουμε κάθε μήνα τις υποχρεώσεις μας.

Αλλά ποιος είπε ότι  η ζωή είναι δίκαιη, όταν έχεις να κάνεις με τόσους πονηρούς και ψεκασμένους σ αυτή τη χώρα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.