ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί δεν μιλούν οι πολιτικοί για το κρυφό χρέος των νοικοκυριών;

Γιατί δεν μιλούν οι πολιτικοί για το κρυφό χρέος των νοικοκυριών;

08:02 - 12 Δεκ 2018
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι 2 εκατομμύρια Ελληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ύψους 15 δισ. ευρώ. Αλλοι 420.000 έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ και 305.000 επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 15 δισ. ευρώ. Ολοι χρωστούν σε όλους και φυσικά όλοι μαζί στο Δημόσιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το οποίο αθροίζουν πρόσθετα χρέη 90 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθεί και ο δανεισμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αθροίζει «κόκκινα» δάνεια ύψους 45 δισ. ευρώ, τότε οι οφειλές του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνουν το ΑΕΠ της χώρας και φθάνουν τα 200 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που δεν θα μπορούσε να αποπληρωθεί στο ορατό μέλλον.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα κρυφά χρέη που δεν καταγράφονται πουθενά, όμως είναι εξίσου σημαντικά. Πρόκειται για απλήρωτους μισθούς, που  δεν έχουν καταβληθεί, απλήρωτα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί και φυσικά απλήρωτα τιμολόγια . Επίσης τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι γύρω στα 3 δις είναι οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Όλα αυτά τα χρέη, δημιουργήθηκαν τα οκτώ χρόνια των μνημονίων. Είναι χρέη που μπορεί να ξεπερνούν και το επίσημο δημόσιο χρέος (323,4 δις ) αφού αρκετοί τα υπολογίζουν πάνω από 400 δις, και απειλούν όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κοινωνία, αφού πάνω από το 50% των Ελλήνων πολιτών, χρωστούν είτε στο δημόσιο είτε στις τράπεζες.

Μετά αναρωτιούνται οι περισπούδαστοι φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι της έρμης χώρας γιατί δεν σηκώνεται ο πολίτης από το καναπέ να διαμαρτυρηθεί όπως συμβαίνει αυτή τη περίοδο στη Γαλλία.  Πώς να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες όταν είναι υπερχρεωμένοι μέχρι τρίτης γενεάς και με βάση το βιολογικό κύκλο, δεν προβλέπεται μηδενισμός χρεών ακόμη και με δόση 20 ευρώ το μήνα για 10 χρόνια; 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.