ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ανεβαίνει το Χρηματιστήριο και οι τιμές των ομολόγων

08:30 - 01 Μαρ 2019
Ο κουτσοφλέβαρος άφησε χαμόγελα και ελπίδες στις εγχώριες αγορές χρήματος. Ξαφνικά στις τελευταίες συνεδριάσεις οι τζίροι αυξήθηκαν στις πλατφόρμες μετοχών και ομολόγων. Τι συνέβη τελικά; Όλα άλλαξαν στην καταθλιπτική κοινωνία και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών μετά την Ωκεανίδα, ήταν η σειρά των επενδυτών να σκάσουν χαμόγελο;

Δεν πρέπει να έχουμε ούτε αυταπάτες ούτε και ψευδαισθήσεις.  Οι κερδοσκόποι παίζουν ξανά το παιχνίδι τους προσφέροντας καθρέπτες στους ιθαγενείς υποστηρίζοντας ότι τα δύσκολα στην Ελληνική οικονομία είναι πίσω μας και ανοίγουν οι κρουνοί χρήματος από το εξωτερικό. Η χρηματιστηριακή αγορά χρώσταγε ένα ανοδικό ξέσπασμα μετά την καθίζηση του 2018. Ειδικά οι τραπεζικές μετοχές που έχουν εξαϋλωθεί. Εξάλλου αυτή που βάζουν σήμερα χρήμα στο ΧΑ είναι οι κερδοσκόποι. Την ίδια ώρα στην αγορά της ΗΔΑΤ τα ομόλογα ανεβαίνουν οι τιμές τους γιατί πάλι τα κερδοσκοπικά funds προσδοκούν κέρδη από την έκδοση του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου που για πρώτη φορά μετά τη κυβέρνηση Καραμανλή(2008) σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην αρένα των ταύρων και των αρκούδων σε μία μικρή λιμνοθάλασσα όπως είναι η Αθήνα. Στη πραγματική οικονομία, οι συνταξιούχοι θα λάβουν σήμερα τη σύνταξη Μαρτίου, οι χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη θα λάβουν τα επιδόματα για το νέο μήνα και χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα πληρωθούν αφού οι καθυστερήσεις αγγίζουν τους 3 και 4 και 5 μήνες .

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι συνεπείς δανειολήπτες θα στερήσουν από την οικογενειά τους και αυτό το μήνα ίσως το ρουχισμό ή μία μέρα ψυχαγωγίας ή μία εκδρομή για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ας αφήσουμε να τις έχει μόνο ένας άνθρωπος σ αυτή τη χώρα που ευθύνεται για τις τύχες όλων μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.