ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι σκιές της ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

00:01 - 12 Ιουλ 2019
Η παγκόσμια πρωτιά που καταγράφει το Χρηματιστήριο της Αθήνας τη τρέχουσα οικονομική χρήση, επανέφερε παλαιές ασθένειες της αγοράς που είχαν ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για παράδειγμα επανεμφανίσθηκαν στο προσκήνιο εταιρίες-ζόμπι με πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ήταν στην αφάνεια. Ξαφνικά μετοχές με ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τα υψηλότερα κέρδη. Τι έχει συμβεί; Δεν κόβονται οι παλαιές συνήθειες αφού γνωστοί traders που είχαν άσχημο χρηματιστηριακό παρελθόν επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευθούν βραχυπρόθεσμα την άνοδο της αγοράς.

Αυτή τη φορά κανένας επενδυτής δεν έχει δικαιολογία εάν υποστηρίξει ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης αφού όλοι γνωρίζονται στη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα θα πρέπει να αναζητούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της κάθε εταιρίας αλλά κυρίως να γνωρίζουν το παρελθόν και το παρόν του κάθε μάνατζερ που διοικεί την εκάστοτε εταιρία.

Ταυτόχρονα επειδή έχει αρχίσει πάλι μετά από χρόνια, να γίνεται μόδα το Χρηματιστήριο-ήδη αναφέρονται σ αυτό οι εκπομπές life style και οι πολύξεροι συνάδελφοι που ξέρουν τα πάντα- ξεφυτρώνουν εταιρίες που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν πιστοποίηση.

Η χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της αλλά θα χρειαστούν μικρά βήματα και όχι ακραίες κινήσεις. Ουσιαστικά το ΧΑ έχει επιστρέψει στην εποχή της διακυβέρνησης  Νέας Δημοκρατίας έχοντας σβήσει τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Το 2019 δεν είναι 2015 ούτε 2014 πόσο μάλλον 1999. Όλα έχουν αλλάξει, είμαστε σε άλλη εποχή και η ενημέρωση που υπάρχει ξεπερνά τη διάθεση των εισηγμένων να παραμείνουν ακόμη πιο εσωστρεφείς και να μην δίνουν λογαριασμό στους μετόχους τους.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην εταιρική διακυβέρνηση. Είτε έχεις σοβαρή εταιρία με εταιρική διακυβέρνηση και ασχολούνται οι σοβαροί επενδυτές είτε περνάς στο περιθώριο και ξεχνάς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.