ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O πρωθυπουργός έκανε το χρέος του-Σειρά τώρα έχουν οι επιχειρηματίες

08:00 - 27 Αυγ 2019
Ο σημερινός πρωθυπουργός στις 18 Ιουνίου 2019 μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους επιχειρηματίες να φέρουν τα χρήματα από το εξωτερικό. Χθες ως πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε την άρση των capital controls από την ερχόμενη Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 δίνοντας ένα τέλος στη πιο θλιβερή τετραετία (επιβλήθηκαν τη Παρασκευή 28 Ιουνίου 2015 επί Γιάνη Βαρουφάκη) που έζησε η ελληνική οικονομία. Θυμηθείτε ότι επί 1 μήνα τον Ιούλιο του 2015 έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο, ενώ ο βασικός λόγος που δεν επέτρεπε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Big3 (Moody’s, S&P και Fitch) ήταν οι περιορισμοί στη κυκλοφορία του χρήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το χρέος του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο, δηλώνοντας εκείνη την ημέρα στον ΣΕΒ «αναμένω να επιστρέψουν στην Ελλάδα εταιρικές καταθέσεις, οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται τώρα να δείξουν στους ξένους επενδυτές ότι πρώτοι αυτοί εμπιστεύονται τη χώρα τους» είναι μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή.

Τώρα είναι πλέον η σειρά των επιχειρηματιών να επαναφέρουν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει στο εξωτερικό για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι σήμερα το 70% με 75% των ταμειακών διαθεσίμων των 178 εισηγμένων, που ανέρχεται στα 11 δις ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 9 δισ. ευρώ, είναι τοποθετημένα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σήμερα ελάχιστα κεφάλαια έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από τα ταμιακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων. Αυτό δεν γίνεται εσκεμμένα αφού πολλές εταιρίες πρέπει να υποστηρίξουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Πρέπει να διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για να πληρώνονται οι προμηθευτές και οι  μηνιαίες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι τώρα ξεκινά να  αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη προς τη νέα κυβέρνηση και το κράτος αποκτήσει πάλι σοβαρότητα και κυρίως αρθούν τα capital controls πολλές μεγάλες εταιρίες θα επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.