ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας μήνας χωρίς capital controls

10:09 - 03 Οκτ 2019
Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά στις τράπεζες από την άρση των capital controls καθώς εισήλθαμε στο δεύτερο μήνα της απελευθέρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών και τα κεφάλαια που ήταν κρυμμένα σε στρώματα, αποθήκες, ντιβάνια, κήπους δεν έχουν επιστρέψει.

Προφανώς και είναι φυσιολογικό γιατί μετά από 4 χρόνια περιορισμών, οι περισσότεροι πολίτες και φοβούνται μην τυχόν ξανασυμβεί ανάλογο γεγονός αλλά και γιατί-μην γελάσετε- δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα εξέλιξη. Ναι υπάρχουν εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν ενημερώνονται για τα αυτονόητα γιατί έχουν μία καθημερινότητα και δεν θέλουν να τη διαταράξει κανείς είτε είναι απεργίες είτε είναι άρση capital controls είτε είναι μία κινητοποίηση.

Στο θέμα της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών υπάρχουν και οι συμπολίτες μας που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και  δεν τολμούν να τα ξαναφέρουν μέσα διότι αισθάνονται ότι θα κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή αν και δεν ισχύει αυτή η εξέλιξη εφόσον έχουν δηλωθεί όταν αποκτήθηκαν.

Συνεπώς σήμερα στη καθημερινότητα ασφαλώς και οι πολίτες αισθάνονται ψυχολογικά καλύτερα γιατί όσα χρήματα έχουν σήμερα στις τράπεζες μπορούν την επομένη να τα ξαναπάρουν. Όμως οι περισσότεροι λόγω της κρίσης και της ανεργίας και της ασυνέπειας πολλών εργοδοτών να πληρώνουν στην ώρα τους δεν έχουν αποταμιεύσεις. Έτσι οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι η ροή κεφαλαίων είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη. Όσον αφορά τις εταιρίες, ασφαλώς και διατηρούν ένα μέρος των καταθέσεων στην Ελλάδα αλλά οι περισσότερες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό πρέπει να έχουν τη πλειοψηφία των καταθέσεων στην αλλοδαπή.

Η εικόνα για ν αλλάξει σε ότι αφορά την επαναφορά των κεφαλαίων στις τράπεζες προϋποθέτει χρόνο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ήταν πολλά τα 4 χρόνια των capital controls. Πρέπει επίσης να αποκατασταθεί η ηρεμία στην κάθε ημέρα του πολίτη και να αισθανθεί ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα βελτιώνει μέρα-μέρα τις συνθήκες της οικονομίας.

Τέλος θα πρέπει οι κακοί εργοδότες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η έχεις κεφάλαια και πληρώνεις κανονικά τους εργαζομένους ή θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες των πράξεων σου γιατί στερείς κεφάλαια από τον υγιή ανταγωνισμό και να βρεθείς εκτός αγοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.