ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απέκτησε ξανά σφυγμό ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας

12:35 - 20 Νοε 2019
Πριν από 7 χρόνια η οικονομική ζωή της χώρας κλυδωνίζονταν από την δεκαετή κρίση και αρκετές εμβληματικές βιομηχανίες μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό(Coca Cola HBC, ΦΑΓΕ, Viohalcο οι δύο πρώτες στην Ελβετία και η τελευταία στις Βρυξέλλες) ενώ ακολούθησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και ο Τιτάνας.

Σήμερα το κλίμα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας δείχνει να αποκτά ξανά παλμό, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έχουν εξέλθει από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας και ανακοινώνουν επενδυτικά σχέδια.

Το κυριότερο όμως είναι ότι πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα πέρασαν, ο δανεισμός μειώνεται αισθητά και αρκετές επενδύσεις που ανακοινώνονται προβλέπουν την ίδρυση εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας ξαναγράφεται και θέση στην επόμενη μέρα έχουν οι καλές, υγιείς και σοβαρές εταιρίες που διακρίνονται για την εταιρική τους διακυβέρνηση και τη διαφάνεια στις ενέργειές τους.

Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, από την ανάδειξη του Πειραιά σε πρώτο λιμάνι της Μεσογείου για την μεταφορά κοντέϊνερ(TEU), το ευρωομόλογο του μισού δις ευρώ από τον Mitilineos που δείχνει ότι εισήλθε στην κατηγορία του champions league για τις πολυεθνικές που δανείζονται χαμηλότερα από τα κράτη, η επένδυση των εφοπλιστών στο εμπορικό κέντρο Attica και η αύξηση μαμούθ των 650 εκ ευρώ της Lamda Development για το Ελληνικό αποκαλύπτει τους πρωταγωνιστές που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους για να δώσουν πνοή και οξυγόνο στη χειμαζόμενη εγχώρια κατανάλωση. Δεν πρόκειται να έλθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις εάν πρώτα οι έλληνες επιχειρηματίες δεν προχωρήσουν οι ίδιοι πρώτοι σε επενδύσεις για να δείξουν ότι εμπιστεύονται τη χώρα τους και ετοιμάζονται για την επόμενη δεκαετία που συμπίπτει στο ξεκίνημα με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Δέκα χαμένα χρόνια είναι πολύς χρόνος για μία μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Τώρα που φαίνεται να εισέρχεται η χώρα σε μία κανονική περίοδο πρέπει να ανέβουν οι ταχύτητες για να προλάβουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το οφείλουμε στις νέες γενιές που έρχονται και δεν κουβαλούν τις ιδεοληψίες και το παραλογισμό των παλαιότερων γενεών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 20 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.