ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαιοσύνη και οικονομικά εγκλήματα

12:13 - 18 Δεκ 2019
Χρειάστηκαν 19 μήνες από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού σκανδάλου με βάση το ύψος της απάτης που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ (το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν αξίας 30 εκατ. ευρώ) για να έλθει στη Δικαιοσύνη.

Η περίπτωση της Folli Follie απέδειξε για άλλη μία φορά ότι το οικονομικό έγκλημα προηγείται των ελεγκτικών αρχών όπως έδειξε και πριν από χρόνια η υπόθεση Maydoff.

Η αχαρακτήριστη ολιγωρία που επέδειξε η προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε ως αποτέλεσμα οι σημερινοί εγκαλούντες να δείχνουν μία αλαζονεία επί 19 μήνες και να κάνουν και δημόσιες παρουσίες σαν να μην συμβαίνει τίποτα τη στιγμή που χιλιάδες μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι είχαν δει την περιουσία τους να εξαϋλώνεται.

Σε αυτή τη χώρα αποδεικνύεται καθημερινά το λαϊκό ρητό: "όταν έχεις χρήματα και γνωριμίες δεν σε αγγίζει κανένας".

Πώς μετά να αποκατασταθεί η φήμη του Χρηματιστηρίου που κουβαλά ήδη τις αμαρτίες του 1999 και έχει επιβαρυνθεί και με το μεγαλύτερο σκάνδαλο greek statistics στην ιστορία του Χρηματιστηρίου;

Πώς να επανέλθουν επενδυτές ή να δημιουργηθεί η νέα επενδυτική γενιά όταν ακόμη και σήμερα έχεις εισηγμένες εταιρίες που αρνούνται στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις να ανακοινώσουν ποιοι είναι οι μισθοί των στελεχών τους σε μηνιαία βάση και ενώ αυτές οι εταιρίες είναι σε πολυετείς ζημιογόνες χρήσεις;

Πριν από χρόνια ο ομότιμος καθηγητής και ιδρυτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό τμήμα στη Νομική Σχολή για το οικονομικό έγκλημα και να υπάρχουν εξειδικευμένοι οικονομικοί εισαγγελείς.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Οι εξελίξεις όμως τον δικαίωσαν. Σήμερα είναι τόσο πολύπλοκα τα οικονομικά εγκλήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να αποδοθεί γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη από εισαγελλείς και προέδρους δικαστηρίων που δικάζουν  φόνους, ατυχήματα, κ.α. Ας ελπίσουμε ότι με το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ΧΑ θα αλλάξει και η ταχύτητα στη Δικαιοσύνη για τα οικονομικά εγκλήματα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 18 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.