ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit και Χρηματιστήριο

15:33 - 27 Δεκ 2019
Μεγάλο ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει ο τρόπος που θα συμπεριφερθούν οι επενδυτές που έχουν έδρα την Αγγλία με αφορμή το Brexit που όπως αποφασίστηκε από την ψήφο του αγγλικού λαού θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς που έρχεται.

Τα στατιστικά στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου έδειξαν, ότι οι Άγγλοι επενδυτές ήταν πωλητές στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων για τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε από την Αγγλία (24,4 εκατ. ευρώ) ενώ οι μεγαλύτερες αγορές μετοχών  έγιναν από τη Γερμανία (87,77 εκατ. ευρώ) με μόλις 6 μερίδες. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν το 54% των συναλλαγών  εκ των οποίων το 30% προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Παραδοσιακά οι επενδυτικές μερίδες που είναι πιστωμένες στην γηραιά Αλβιόνα στήριζαν και στηρίζουν την μικρή ρηχή αγορά της Αθήνας ελέγχοντας πολλές φορές είτε την ανοδική είτε τη πτωτική πορεία της αγοράς. Εξάλλου πίσω από τους πολλούς επενδυτικούς κωδικούς στην Αγγλία βρίσκονται κυρίως Έλληνες επενδυτές με ισχυρή οικονομική δύναμη που δεν επιθυμούν να εμφανίζονται σε εγχώριους κωδικούς.

Η στρατηγική που θ ακολουθήσουν στη διάρκεια της χρονιάς και ενώ θα είναι σ εξέλιξη η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού θα συναντήσουμε και πολλές επιχειρήσεις που αναγκαστικά θα μεταφέρουν τις έδρες τους είτε στη Φρανκφούρτη είτε στο Παρίσι(οι 2 σημαντικότερες οικονομικές μητροπόλεις της Ε.Ε) είτε ακόμη και στη Μαδρίτη και το Μιλάνο.

Η ελπίδα είναι να μην μειωθεί η εισροή φρέσκου χρήματος προς την Αθήνα που έχει ανάγκη να διατηρήσει την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα πάνω από τα 60 και 70 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την άνοδο του γενικού δείκτη πάνω από τις 1000 μονάδες που λογικά το Ελληνικό χρηματιστήριο θα βρίσκεται στις συνεδριάσεις του πρώτου διμήνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.