ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί απέχουν οι καλές εταιρίες από το Χρηματιστήριο

14:58 - 06 Φεβ 2020
Βαδίζουμε αισίως στον δεύτερο μήνα του νέου έτους και η δυστοκία συνεχίζεται για τις καλές και μεγάλες εταιρίες που απέχουν από το Χρηματιστήριο.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να προσελκύσει μεγάλες εταιρίες , δυστυχώς δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2014 έχουμε να δούμε μεγάλες εισαγωγές εταιριών με αξιόλογες κεφαλαιοποιήσεις από 300-400 εκατ. ευρώ και άνω.

Η βασική αιτία είναι κατ αρχάς ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν την δυνατότητα να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια αφού συνεχίζεται η πτώση του δανεισμού της χώρας μετά και την τελευταία επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς κρατικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ ενώ ετοιμάζεται και για νέα έκδοση για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δεύτερη βασική αιτία είναι πολλές από τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών οι οποίες έχουν  ως κύρια στρατηγική να έχουν εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τις μητρικές επιχειρήσεις.

Η τρίτη βασική αιτία είναι ασφαλώς το κόστος της εισαγωγής που παραμένει υψηλό σε μία εποχή που όλες οι εταιρίες μειώνουν τα κόστη τους και προσπαθούν τα κέρδη τους να τα επενδύσουν στη πράσινη ανάπτυξη αλλά και στην ισχυροποίηση της εταιρικής τους εικόνας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει ακόμη και διοικούνται από τη δεύτερη και τρίτη γενιά  πολύ δύσκολα αποφασίζουν να μοιρασθούν τα ποσοστά τους με την ευρεία διασπορά καθώς υπάρχουν στενοί οικογενειακοί δεσμοί .

Με βάση τις παραπάνω αιτίες σε συνδυασμό με το κατακλυσμό αποχωρήσεων(τελευταία περίπτωση του Καράτζη) καθίσταται πλέον η αγορά ακόμη πιο ρηχή και ψάχνουν οι επενδυτές να βρούνε εταιρίες με προοπτικές και ευρεία διασπορά για να τοποθετηθούν. Εξάλλου οι εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι κλεισμένες από τα ξένα funds που τις έχουν εδώ και χρόνια τοποθετημένες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Συνεπώς πρέπει το Χρηματιστήριο να ξανασκεφτεί με ποιους τρόπους θα προσελκύσει τις καλές και υγιείς εταιρίες. Δεν αρκεί να έρχονται εταιρίες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση η να προωθούνται από την Ε.ΝΑ προς τη κύρια αγορά.

Το Χρηματιστήριο είναι οι ίδιες του οι εταιρίες. Θυμίζω απλώς ότι το 2000 ότι το χρηματιστήριο είχε 14 μεγάλες εισηγμένες που αργότερα εξαγοράσθηκαν από πολυεθνικούς ομίλους και σήμερα έχει απομείνει μόνο με τον ΟΤΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:04 - 06 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.