ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άβυσσος των αγορών απέναντι στον αόρατο εχθρό

15:47 - 18 Μαρ 2020
Αυτό το διαρκές κραχ που βιώνουν οι αγορές χρήματος δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τη πτώση των δίδυμων πύργων το 2001 ούτε με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου ανακοινώνουν τεράστια πακέτα «μέτρων – ασπίδα» αξίας άνω των 3 τρις ευρώ για να καταπολεμήσουν την πανδημία του Covid-19, που έχει μεταδοθεί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έφερε κοινωνικούς περιορισμούς που δεν είχαν εφαρμοστεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στέλνει οικονομίες ολοταχώς προς την ύφεση.

Kι όμως τα χρηματιστήρια δεν ακούνε τίποτα και οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και οι χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων είναι αναπόφευκτες.

Όλα συνθλίβονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αποδεικνύοντας και τη ματαιότητα του πλούτου και των περιουσιών όταν μιλάμε για λογιστικά κέρδη χωρίς αντίκρισμα. Πάνω από 14 τρις ευρώ έχουν χαθεί μέχρι σήμερα από τις κεφαλαιοποιήσεις των 99 χρηματιστηρίων.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών - είτε των ασιατικών τίγρεων τη δεκαετία του 90 είτε της Lehman Brothers το 2008 - απαιτήθηκαν πάνω από 40-50 μήνες για να υπάρξει μία ισορροπία.

Τώρα όμως αυτός ο αόρατος εχθρός που έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς προσκολλάται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τρομακτική ταχύτητα απειλεί τον ίδιο τον πολιτισμό της ανθρωπότητας αφού θα μηδενίσει ξανά πολλές οικονομίες που είχαν όμως στοιχεία φούσκας.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο επέστρεψε 30 χρόνια πίσω στα επίπεδα της 3ης Ιανουαρίου 1990!!! Το θετικό είναι ότι δεν έχει να χάσει πολλά η ελληνική αγορά ως το πιο ρηχό της ευρωζώνης. Την σημερινή εικόνα τη βίωσε και τον Ιανουάριο του 2012 όταν ή χώρα ήταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ.

Αυτό που περισσότερο κινδυνεύει να χάσει η χώρα είναι η κοινωνική της συνοχή αφού τα 10 χρόνια κρίσης φαίνονται μάλλον εύκολα μπροστά στη μόλυνση των μυαλών και των συμπεριφορών μας που έχουμε αρχίσει να εμφανίζουμε για να ζήσουμε εμείς και οι άλλοι ας οδηγηθούν στην άβυσσο της λήθης.

Αλλά όπως έχει γράψει ο Δαυίδ στον ψαλμό ρμ στίχος 140, <Κατά μόνας ειμί εγώ, έως αν παρέλθω>.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.