ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 2 βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού

11:05 - 02 Απρ 2020
Στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχουν σήμερα μόνο δύο προτεραιότητες. Να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που εγκαταλείπουν το μάταιο κόσμο από την πανδημία και τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην οικονομία.

Στο πρώτο θέμα αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι γιατροί που μάχονται το Covid-19 καθημερινά και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τον αόρατο εχθρό να απειλεί τις ζωές των 7,4 δισ. που αναπνέουν στο γαλάζιο πλανήτη.

Για το δεύτερο θέμα πολύ λίγα πράγματα έως ελάχιστα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφού ακόμη βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας με την οικονομία να έχει τραβήξει χειρόφρενο.

Σβήνουν καθημερινά χιλιάδες επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων είναι μεγάλο ερώτημα εάν θα ξανανοίξουν. Οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για εκτόξευση ανεργίας άνω του 30% μέχρι το τέλος του 2020 εάν αντιληφθούμε ότι μόνο 600.000 είναι οι θέσεις εργασίας που διακυβεύονται στο τουρισμό. Είναι πραγματική καταστροφή αφού μόνο ο τουρισμός και η ποντοπόρος ναυτιλία εκπροσωπούν το 35% του φετινού εκτιμώμενου ΑΕΠ που αναμένονταν στα 190 δισ. ευρώ πριν ενσκήψει η πανδημία αφού τώρα οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση του ΑΕΠ κατά 25% όταν η πτώση αυτή είχε καταγραφεί στην δεκαετή κρίση της ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει τη συνολική εικόνα της ύφεσης για να μπορέσει να εκπονήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης. Θα πρέπει να περιμένει πρώτα το πράσινο φως από τους ιατρούς ότι σταμάτησε η μετάδοση του ιού και ύστερα να γίνει η απογραφή της κατάρρευσης που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία.

Όπως σημείωνε πρόσφατα σε άρθρο του ο πρώην υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο Covid-19 θα σπρώξει την οικονομία τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω!!! Νομίζω ότι είναι και αρκετά αισιόδοξος ο κ. Χαρδούβελης.

Εν κατακλείδι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να γνωρίζει ότι η εύθραυστη ελληνική οικονομία θα παραμείνει στην εντατική για πολύ καιρό αφού το 2020 θεωρείται χαμένη χρονιά.

Στο χώρο των επιχειρήσεων το γνωρίζουν πολύ καλά οι manager ότι μετά από μία τέτοια παγκόσμια κρίση, αυτός που επιβιώνει είναι όποιος προσαρμόζεται αμέσως και όχι όποιος αισθάνεται δυνατός και με άκρες στα κέντρα αποφάσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.