ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ταμείο λέει την αλήθεια

10:48 - 21 Μαϊ 2020
Oι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους άλλον έναν κάβο να περάσουν και μάλιστα ίσως να είναι και ο πιο δύσκολος από την δεκαετή ύφεση που προηγήθηκε αλλά και των κραδασμών που προκάλεσαν τα capital controls τον Ιούλιο του 2015.

Οι σοβαροί επιχειρηματίες είναι απολύτως ειλικρινείς στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με προμηθευτές και πελάτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπογραμμίζουν ότι το μόνο όπλο είναι η ταμειακή ρευστότητα. Καλώς και απαραίτητος είναι ο τζίρος αλλά αν δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα όλα πάνε στράφι. Με απλά λόγια το ζητούμενο σήμερα είναι τι διαθέσιμα υπάρχει σε μία επιχείρηση στη περίπτωση που διαρκέσει πολύ καιρό αυτό το θανάσιμο σπιράλ της κατάρρευσης της κατανάλωσης. Γι’ αυτό και διαβάζετε σ’ όλες τις ανακοινώσεις των μεγάλων ομίλων της χώρας ότι έχουν τόσα δισ. ευρώ διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν τις επιδράσεις του Covid-19.

Το πρόβλημα για τις περισσότερες εταιρίες είναι η προκαταβολή για πρώτες ύλες που πρέπει να γίνεται με μετρητά γιατί και σαν χώρα κουβαλούμε την άσχημη φήμη των κακοπληρωτών από τη δεκαετή ύφεση.

Σκεφτείτε σήμερα μία εταιρία χωρίς μετρητά στο ταμείο της-να είστε σίγουροι ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες- να προσπαθεί να επενδύσει ή να βελτιώσει τη μηχανολογική της υποδομή και να είναι ανεπιθύμητη στο τραπεζικό κλάδο. Πως θα κινηθεί; Πως θα διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της; Γι’ αυτό οι αναλυτές πιστεύουν ότι μετά το πρωτοφανές lock down της παγκόσμιας οικονομίας όσοι επιβιώσουν θα δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες και θα είναι οι leaders των κλάδων τους στο μισό του 21ου αιώνα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.