ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλύτεροι ή χειρότεροι μετά τη δίμηνη καραντίνα;

10:35 - 28 Μαϊ 2020
Άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας πνέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα επιχειρηματικά γραφεία της χώρας. Οι μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις έβαλαν ξανά μπροστά τις μηχανές παραγωγής και δείχνουν ότι δεν τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι από τη δίμηνη καραντίνα.

Αντίθετα η εμπειρία του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου έδειξε ότι όσες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν άμεσα στην τηλεργασία πέτυχαν όχι μόνο μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά αναδείχτηκε και η ικανότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν να προσφέρουν από το σπίτι υπό συνθήκες καθημερινής έντασης και ανταγωνισμού όπως συμβαίνει όταν βρισκόταν στα γραφεία τους.

Αυτή η εικόνα των επιχειρήσεων προκύπτει από τις γερές βάσεις που τέθηκαν στα χρόνια της δεκάχρονης ύφεσης αλλά κυρίως από το καλοκαίρι του 2015 όταν όλοι κινήθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά και έπρεπε να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν. Αυτό το μάθημα το έμαθαν καλά οι σοβαρές και υγιείς εταιρίες και είναι δεδομένο ότι και σ αυτή τη κρίσιμη περίοδο θα προσαρμοσθούν πολύ γρήγορα και θα προσβλέπουν σε θετική πορεία στα 2 τρίμηνα που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το 2020.

Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να εστιάσουν τη παραγωγή εκεί που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ειδικά να δώσουν μεγάλο βάρος στα προϊόντα που παράγουν τις ταμειακές τους ροές. Δηλαδή με απλά λόγια να αφαιρέσουν από τους κώδικές τους όλα εκείνα τα προϊόντα που δεν φέρνουν πωλήσεις. Παράλληλα θα πρέπει να ξεφορτωθούν πάση θυσία  θυγατρικές που παράγουν ζημιές αλλά και δύσκολες αγορές που δεν βλέπουν ανάπτυξη.

Είναι μία εποχή που πρέπει οι επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους γιατί μέλλον θα έχουν μόνο οι σοβαροί, με σχέδιο και συνέπεια απέναντι στους πελάτες τους.

Τελείωσε η εποχή για κακοπληρωτές, υπερδανεισμένους και ζόμπι. Η πανδημία φέρνει την απολύμανση και την καθαριότητα και στον επιχειρηματικότητα της χώρας. Ο κόσμος προχωρά και όλοι θα πληρώνουν τον αξιοπρεπή, τον επαγγελματία και τον συνεπή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.